Храненето и здравето

Съществуват няколко начина за разбор на това, което консумираме
Храненето и здравето

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Храненето играе важна роля за здравето, тъй като доставя на организма хранителни и други вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно. Продължавайте да четете, за да научите повече за храненето и здравето – митове, факти и промени в хранителната пирамида.

Един от най-големите врагове на здравето е лошото хранене . Нездравословните продукти не съдържат хранителни вещества, а такива, които вредят на тялото.

Данните по отношение на неправилното хранене по света са наистина тревожни, тъй като темпото на ежедневието и икономическите интереси на хранително-вкусовата промишленост са накарали много хора да изберат бързата храна .

Пици, хамбургери, пържени храни, пържени картофи, хот-дог, преработени меса, сладкиши и безалкохолни напитки – са се превърнали в част от редовните хранителни навици и са бомба със закъснител за здравето.

Митове и факти за храненето и здравето

Темата е широко коментирана и всяка индивидуална диета трябва да се анализира за потенциални здравословни проблеми. Съществуват няколко начина за разбор на това, което консумираме. Той ще даде представа за факторите, разболяващи организма.

Протеини

Важно е да научите каква е разликата между протеините, от които тялото се нуждае , и не добри те за него. Растителните и тези в постното месо оказват положително въздействие върху организма, като му помагат да образува мускулна маса и да укрепва.

Червеното месо съдържа : токсични мазнини, антибиотици, разтворители, добавки и хормони , които влияят на храносмилателната система и предизвикват заболявания.

Няколко проучвания са установили, че консумацията на червено месо 5 пъти седмично увеличава риска от развитие на  рак на дебелото черво (  с 4 пъти повече в сравнение с тези, които го ядат само веднъж седмично).

Мляко

Храненето и здравето: мляко

В продължение на дълги години се е поддържала тезата, че млякото е от съществено значение за снабдяването на организма с достатъчно количество калций. Този факт днес се отхвърля. Не е необходимо да го консумирате , за да получите нужните количества калций.

Проучванията показ ват , че употребата му е свързан а с появата на няколко здравословни проблеми в кръвоносната и дихателната система, както алергии и диабет.

Известно е, че млякото съдържа протеини като казеин, които могат да повлияят върху развитието на някои видове рак.

Захар

Този продукт е един от най-консумираните в света и един от най-вредните за организма. Захарта причинява пристрастяване и е основната причина за диабет. Диабетът засяга почти 300 милиона души по света и предизвиква 5 % от смъртните случаи всяка година.

Тя намалява имунната защита, подхранва раковите клетки, освобождава адреналин и причинява нервност и  депресия .

Хранителната пирамида се е променила

Храненето

Първоначално хранителната пирамида е поставяла сладки в горната част, следвани от млечни продукти. След това са плодовете и зеленчуците и накрая – въглехидратите.

Днес хранителната пирамида е напълно променена. Въглехидратите са вече в горната част, следвани от млякото и червените вина. След това са ядки, птици, морски дарове и пълнозърнести храни.

Плодове, зеленчуци, зехтин и полезни омега-3 мазнини съставляват основата.

Всеки трябва да е наясно с вида храненето и с храната, която консумира. Да осигури на организма основните хранителни вещества, така че да може да изпълнява своите функции.

Липсата или почти липсата на хранителни вещества може да доведе до различни краткотрайни и дълготрайни здравословни проблеми, които могат да бъдат трудни за лечение . Неправилното хранене е водеща причина за затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, депресия и чернодробни и бъбречни проблеми.

Храните губят много от полезните свойства по време на обработката или готвенето. Препоръчват се органичните, защото съдържат по-малко добавки и не са подложени на торове и пестициди, влияещи на здравето.

Важно да се предприеме контрол върху храненето, особено когато страдате от хранително разстройство. Липс ата на хранителни вещества в ежедневната диета трябва да бъдат запълнени с добавки . Идеалният вариант е – да бъдат приемани чрез естествените храни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.