6 съвета за преодоляване на скръбта

В зависимост от ефекта, който смъртта може да има, както и индивидуалните черти на човека, който страда, възстановяването може да отнеме месеци или дори години
6 съвета за преодоляване на скръбта

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Напълно вярно е, че за да преодолеете скръбта по изгубения човек, е важно да приемете случилото се. Не забравяйте, че вашият любим човек би искал да сте щастливи. Опитайте се да бъдете постоянно ангажирани и прекарвайте време със семейството и приятелите си.

Загубата на любим човек е едно от най-трудните предизвикателства, пред които можем да се изправим в живота си. Приемането на факта че някой, който обичаме, вече не съществува, е удар за нашето чувство за реалност. Това води до объркване и нерядко до дълги периоди на депресия и тъга.
Всички имаме различни начини за справяне със смъртта на любим човек. Подкрепата на околните винаги е от ключово значение за преодоляване на болката.

Според изследвания подкрепящата социална среда и здравословният начин на живот помагат на хората да преодолеят мъката с течение на времето. Но в зависимост от ефекта, който смъртта може да има, както и индивидуалните черти на човека, който страда, възстановяването може да отнеме месеци или дори години.
Важно е да се има предвид, че скръбта има емоционални и физически симптоми. Хората, които скърбят, обикновено страдат от силна умора, загуба на апетит и понижено сексуално желание. Понякога траурът е по-сложен процес и може да доведе до по-сериозни състояния, например депресия. В такъв случай трябва да се потърси помощ от професионален психолог. Той може да помогне да се определи най-добрия курс на лечение, за да преодолеете мъката си.

Ако в момента страдате от загубата на любим човек, каним ви да разгледате следните препоръки и съвети, които могат да ви помогнат да приемете случилото се и да се върнете към нормалния си живот.

Дайте си време за преодоляване на скръбта

Времето е от решаващо значение за преодоляване на скръбта. На някои хора им отнема по-дълго, отколкото на други. Но всеки трябва да знае, че е необходимо време, за да се свикне с идеята, че човекът си е отишъл и трябва да продължите с живота си.

Приемете, че е нормално да се скърби

приемане на скръбта и загубата на близък човек

Болката от чувството за загуба е неизбежна и носи със себе си набор от емоции, които могат да ви накарат да се чувствате дори физически болни. Но това е нормална част от процеса и постепенно ще се преодолее. Стремете се да не обвинявате някой друг за случилото се. И не потискайте чувствата си в тази болезнена фаза.

Изразете чувствата си

Винаги ще има някой, готов да ви изслуша и да сподели вашата болка от липсата на любимия човек. Да се поговори за случилото се и за всички емоции, които загубата носи, е начин да се приеме, че човекът си е отишъл. Скоро ще бъдете в състояние да мислите повече за хубавите спомени. Но ако потискате тези чувства с тъга и разочарование, възможно е да се самоизолирате. Това ще ви направи само по-нещастни и ще отблъсне хората, които ви подкрепят.

Не забравяйте, че животът продължава

въпреки скръбта животът продължава

Загубата на любим човек е толкова болезнена, че може просто да не ви се живее повече. Но реалността е, че животът продължава и има и други хора, които се нуждаят от вас. Помислете за вашия любим човек, който винаги е искал най-доброто за вас, и намерете начини да бъдете щастливи дори и след като вече го няма. Намерете нови дейности, които са ви приятни, прекарвайте време със семейството и приятелите и посветете всичките си нови постижения на човека, който сте изгубили. Всички тези неща ще ви помогнат да се измъкнете от депресията и да преодолеете мъката си.

Препоръчваме ви да прочетете и: Чудели ли сте се някога защо плачем?

Погрижете се за здравето си и това на вашето семейство

Тежката болка от загубата на любим човек може да ви накара да забравите за важни фактори в живота – като добро хранене, редовни физически упражнения и други здравословни навици, които подобряват качеството му. Важно е да не ги загърбвате, защото помагат за облекчаване на депресията – именно така можете да избегнете сериозни заболявания.

Подкрепете семейството си

подкрепата на семейството е важна за преодоляване на скръбта

Болката може да ви се струва непреодолима, но не забравяйте, че вие ​​не сте единственият човек, който страда от загубата, и може би вашето семейство или приятели също се нуждаят от подкрепа. Когато сте насреща за другите, вие самите ще започнете да се чувствате по-добре. Вашето семейство и приятели също трябва да си спомнят за хубавите моменти и добрите времена, които ще живеят в сърцата ви завинаги.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.