Трите най-добри упражнения за здраве

· 11.10.2015
30 минути на ден са достатъчни, за да усетите разликата

Липсата на редовни физически занимания, така характерна за бързите темпове на живот в днешно време, неизбежно води до здравословни проблеми. Не чакайте първите симптоми на болестите, за да започнете да тренирате тялото си с три прости упражнения.

Затлъстялост, проблеми със сърцето, повишен холестерол… Съществуват най-различни проблеми, които могат да бъдат облекчени или избегнати чрез въвеждането на прости упражнения в ежедневния ни ритъм на живот. Понякога само 30 минути упражнения на ден са напълно достатъчни да повлияят положително на здравето ни. Но за да постигнете резултат, трябва да сте готови на постоянство и дисциплина.

Мотивирани ли сте? Запомнете, че пътят към изваяната фигура ще е по-приятен с компания, която да ви стимулира да продължите. Мотивирайте някой свой приятел или роднина да се присъедини към здравословния ви навик. Изберете едно от трите подбрани упражнения, което ви се струва най-лесно и по ваш вкус. Можете да ги комбинирате или пък да ги редувате по дни. Най-важното да продължавате да ги изпълнявате ежедневно и да ги превърнете в приятен навик, който ще се отрази благотворно на качеството ви на живот. Резултатите няма да закъснеят и здравето ви ще се подобри.

Ползите от изкачване и слизане по стълби

polzi kachvane po stalbi

Може да останете изненадани, но са правени редица проучвания по темата „стълби“. Много кардиолози през годините са препоръчвали на пациентите си това упражнение. То представлява отличен начин да подобрите работата на сърцето и сърдечно-съдовата система, да укрепнете мускулите на краката и да изгорите калории. Само за половин час изкачване и слизане по стълби ще изгорите 342 калории. Д-р Рой Шепърд от университета в Торонто, Канада, потвърждава, че изкачването на стълби с височина 20 см. в продължение на 20 минути може да повлияе съществено върху здравето на човека. Това упражнение е несъмнено едно от най-добрите, на които можете да се спрете.

 • Редуцира нивото на холестерола в кръвта и понижава кръвното налягане, като по този начин намалява риска от развитие на сърдечни заболявания.
 • Развива силата на мускулите на краката и кардио-пулмонална издръжливост.
 • Изгаря калории.
 • Укрепва костите.
 • Подобрява циркулацията на кръвта и тонуса на мускулите.

Как да го практикувате?

 • У дома, в мола и дори на работното място.
 • Между 20-25 минути всеки ден.
 • Изкачвайте стълбите с изправен гръб, като се опитвате да не накланяте тялото си напред. Отделете специално внимание на контролирането на движенията на краката и стъпването.
 • Ако имате протеза на коляното или някакво нараняване на крака, правете изкачването бавно. Консултирайте се предварително с лекаря си, преди да пристъпите към ежедневни упражнения.

Ползите от карането на колело

karane na kolelo

Друго полезно физическо занимание, масово препоръчвано от специалисти, е карането на колело. Ако имате колело и разполагате с възможност да покарате в приятна обстановка без риск (парк, алея за велосипедисти), не се колебайте и се мятайте на колелото! Нещо повече – ако замените пътуването с кола до работата с каране на колело, ще допринесете съществено за подобряването на здравето си. Карането на колело 30-35 минути дневно е достатъчно. Ако си намерите и партньор в колоезденето, времето ще тече съвсем неусетно.

 • Карането на колело намалява риска от сърдечни заболявания с 50%.
 • Предпазва от болки в гърба и защитава ставите. Движението за завъртане на педалите стимулира мускулите покрай гръбначните прешлени и укрепва лумбалната област, като предпазва от дискова херния. Въртенето на педалите укрепва и коленните стани, защитавайки здравината на сухожилията.
 • Стимулира имунната система. Карането на колело и правенето на елементарни упражнения стимулира елиминирането на вредните в тялото ни токсини.

Ползите от ежедневното ходене

hodene1

За да пожънете успех с това просто упражнение, трябва да го правите ежедневно и да ходите с бързо темпо в продължение на половин час. Не става дума за тичане, а за съвсем леко стъпване, така че тялото ви да поддържа бързо темпо и сърцето ви да функционира на оптимално ниво по време на тренировката.

 • Укрепва сърцето, като предпазва от сърдечни заболявания и намалява нивото на холестерола в кръвта.
 • Контролира теглото. Ако леко засилите темпото, ще спомогнете за натрупването на мускулна маса, ще стимулирате метаболизма си и ще изгаряте повече мазнини.
 • Предпазва от деменция и мозъчно-съдови инциденти.
 • Предпазва от остеопороза. Стимулира здравината на костите и подобрява състоянието на ставите.
 • Стимулира седалищния мускул и корема. За целта трябва да обърнете внимание на позицията си, докато ходите. Опитайте се да ходите изправени и в удобна поза. Не се накланяйте напред.
 • Повишава нивото на витамин D. Този ценен витамин е важен за здравето на костите и за имунната система. Все пак идеята е да се разхождате през деня, а това е допълнителен бонус към упражнението.
 • Повишава енергията и самочувствието ви. Тази полза е една от най-важните и можете да я постигнете, като ходите поне половин час в компанията на приятел или партньор. След разходката ще се почувствате по-леки и енергични. Изследвания сочат, че ежедневното ходене редуцира стреса и раздразнителността. Вдишването на свеж въздух и отдалечеността от битови задачи за няколко минути въздействат успокояващо и енергизиращо.