6 съвета за естествено справяне с гъбични инфекции във вагината

За да избегнете разпространяването на вагиналните гъбични инфекции е важно да носите памучно бельо. Причината за това е, че тази материя позволява на кожата ви да диша.
6 съвета за естествено справяне с гъбични инфекции във вагината

Последна актуализация: 07 декември, 2018

Появата на гъбични инфекции във вагината е нещо често срещано. За съжаление симптомите им водят до неприятен дискомфорт.

Вътрешните и външни инфекции променят рН нивото на вагиналната флора. А това води до появата на болка, сърбеж и отделянето на секрети с неприятна миризма.

Най-често срещаният причинител на този вид инфекции е кандида албиканс Този микроорганизъм се размножава във влажната и топла среда характерна за тази част на тялото.

Дори инфекцията ви да е незначителна и временна, лечението на вагиналните гъбички е важно за избягване на усложненията и появата на по-сериозни заболявания. 

За щастие освен традиционните медикаменти някои навици и натурални продукти могат да ви помогнат да се справите с гъбични инфекции във вагината по естествен начин.

В тази статия ще ви дадем 6 лесни съвета, които ще ви помогнат в борбата срещу този вид гъбички.

Внимание!

1.Преразгледайте хигиенните си навици
добра хигиена е важна против вагиналните гъбични инфекции

Поддържането на добра хигиена е един от основните фактори за поддържане здравето на влагалището и предпазването му от появата на гъбични инфекции.

Основно правило е да използвате неутрален сапун без аромат и съставки, променящи естественото рН ниво на тази част на тялото.

От друга страна трябва винаги да носите чисто и сухо бельо, особено когато се оплаквате от гъсто течение с неприятна миризма.

 • Къпете се два пъти и сменяйте бельото си, ако имате такива оплаквания.
 • Когато ходите до тоалетна се почиствайте отпред назад, за да предотвратите разпространението на гъбичките и бактериите.

2.Поддържайте интимната си зона суха

Влагалището е защитено от естествен овлажняващ секрет, съдържащ здравословни бактерии, предотвратяващи развитието на гъбичките.

Когато pH нивото на този секрет стане прекалено високо микроорганизмите лесно се размножават и бързо водят до появата на инфекции.

Знаете, че тази част от тялото ви е леко влажна, затова е важно да се погрижите външната част на интимната ви зона да е суха, за да спрете разпространението на гъбичките.

 • Уверете се, че се подсушавате добре след вземането на душ или след като сте посетили тоалетната.
 • Избягвайте носенето на влажно бельо – независимо дали е намокрено от водата или от течението ви.

3.Избягвайте сексуалните контакти
сексуални контакти не са желателни при лечение на вагинални гъбични инфекции

Гъбичните инфекции не излагат на опасност сексуалното здраве на двойката. Но въпреки това не е добре да имате сексуални контакти по време на лечението им, тъй като те могат да го затруднят.

Контактите с партньора могат да удължат гъбични инфекции във вагината, а в някои случаи причиняват и болка и дискомфорт.

4.Правете си вани с ябълков оцет

Натуралната киселина в оцета възстановява естественото рН ниво на влагалището и улеснява унищожаването на гъбичките.

Активните съставки на оцета като оцетната киселина притежават противогъбично и антибактериално действие, помагащи защитата на тази зона и борбата срещу гъбичните инфекции. 

Същевременно оцетът е чудесно средство за облекчаване на сърбежа и намаляване на обилното неприятно течение.

 • Добавете половин чаша ябълков оцет към пълната с вода със стайна температура вана и се накиснете за 15-20 минути.

5.Носете памучно бельо
памучно бельо срещу вагиналните гъбични инфекции

Бельото е изключително важен фактор при този тип инфекции, тъй като някои тъкани поемат влагата и пречат на естественото проветряване на тази зона.

Бельото от памук е идеално за избягване на тези проблеми. То позволява на кожата да диша и спира разпространението на гъбичките и бактериите.

 • Винаги носете памучно бельо.
 • Избягвайте носенето на мокри бански дълго време.
 • Носете свободно бельо, което не ви стяга.

6.Избягвайте използването на пудра с талк и парфюми, ако искате да се справите с гъбични инфекции във вагината

Има безброй парфюми, пудри с талк, дезодоранти и други продукти за справяне с неприятната миризма на интимната зона.

Но те сериозно променят полезната микробиологична флора на тази зона и могат да улеснят появата на инфекции.

Химичните им съставки унищожават полезните бактерии, които се борят с гъбичките и улесняват разпространението им.

 • Важно е да разберете, че когато поддържате добро ниво на хигиена няма защо да се страхувате от появата на неприятна миризма в тази част на тялото ви.
 • Вярно е, че влагалището има специфична миризма, но това не означава, че имате някакъв проблем.

Страдате ли от вагинални гъбични инфекции? Спазвайте нашите съвети и реагирайте още при първите симптоми.

Може да ви заинтересува ...
9 стъпки, които ще ви предпазят от вагинални инфекции
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
9 стъпки, които ще ви предпазят от вагинални инфекции

Промените в рН нивото на вагината ви могат да създадат перфектната среда за развитие на бактериите и да доведат до появата на вагинални инфекции. • Gonçalves, B., Ferreira, C., Alves, C. T., Henriques, M., Azeredo, J., & Silva, S. (2016). Vulvovaginal candidiasis: Epidemiology, microbiology and risk factors. Critical Reviews in Microbiology. https://doi.org/10.3109/1040841X.2015.1091805
 • Genet, J. (1995). [Natural remedies for vaginal infections]. Sidahora.
 • Ozen, B., & Baser, M. (2017). Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Alternative Therapies in Health and Medicine.
 • Judy Gopal, Vimala Anthonydhason, Manikandan Muthu, Enkhtaivan Gansukh, Somang Jung, Sechul Chul & Sivanesan Iyyakkannu (2019) Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect, Natural Product Research, 33:6, 906-910, DOI: 10.1080/14786419.2017.1413567
 • Ozen B, Baser M. Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Altern Ther Health Med. 2017;23(7):AT5751.
 • Candidosis vaginal. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999
 • Keeping your vagina clean and healthy. National Health Service. https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/