6 съвета за естествено справяне с гъбични инфекции във вагината

За да избегнете разпространяването на вагиналните гъбични инфекции е важно да носите памучно бельо. Причината за това е, че тази материя позволява на кожата ви да диша.
6 съвета за естествено справяне с гъбични инфекции във вагината
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Появата на гъбични инфекции във вагината е нещо често срещано. За съжаление симптомите им водят до неприятен дискомфорт.

Вътрешните и външни инфекции променят рН нивото на вагиналната флора. А това води до появата на болка, сърбеж и отделянето на секрети с неприятна миризма.

Най-често срещаният причинител на този вид инфекции е кандида албиканс Този микроорганизъм се размножава във влажната и топла среда характерна за тази част на тялото.

Дори инфекцията ви да е незначителна и временна, лечението на вагиналните гъбички е важно за избягване на усложненията и появата на по-сериозни заболявания. 

За щастие освен традиционните медикаменти някои навици и натурални продукти могат да ви помогнат да се справите с гъбични инфекции във вагината по естествен начин.

В тази статия ще ви дадем 6 лесни съвета, които ще ви помогнат в борбата срещу този вид гъбички.

Внимание!

1.Преразгледайте хигиенните си навици

Поддържането на добра хигиена е един от основните фактори за поддържане здравето на влагалището и предпазването му от появата на гъбични инфекции.

Основно правило е да използвате неутрален сапун без аромат и съставки, променящи естественото рН ниво на тази част на тялото.

От друга страна трябва винаги да носите чисто и сухо бельо, особено когато се оплаквате от гъсто течение с неприятна миризма.

 • Къпете се два пъти и сменяйте бельото си, ако имате такива оплаквания.
 • Когато ходите до тоалетна се почиствайте отпред назад, за да предотвратите разпространението на гъбичките и бактериите.

2.Поддържайте интимната си зона суха

Влагалището е защитено от естествен овлажняващ секрет, съдържащ здравословни бактерии, предотвратяващи развитието на гъбичките.

Когато pH нивото на този секрет стане прекалено високо микроорганизмите лесно се размножават и бързо водят до появата на инфекции.

Знаете, че тази част от тялото ви е леко влажна, затова е важно да се погрижите външната част на интимната ви зона да е суха, за да спрете разпространението на гъбичките.

 • Уверете се, че се подсушавате добре след вземането на душ или след като сте посетили тоалетната.
 • Избягвайте носенето на влажно бельо – независимо дали е намокрено от водата или от течението ви.

3.Избягвайте сексуалните контакти

Гъбичните инфекции не излагат на опасност сексуалното здраве на двойката. Но въпреки това не е добре да имате сексуални контакти по време на лечението им, тъй като те могат да го затруднят.

Контактите с партньора могат да удължат гъбични инфекции във вагината, а в някои случаи причиняват и болка и дискомфорт.

4.Правете си вани с ябълков оцет

Натуралната киселина в оцета възстановява естественото рН ниво на влагалището и улеснява унищожаването на гъбичките.

Активните съставки на оцета като оцетната киселина притежават противогъбично и антибактериално действие, помагащи защитата на тази зона и борбата срещу гъбичните инфекции. 

Същевременно оцетът е чудесно средство за облекчаване на сърбежа и намаляване на обилното неприятно течение.

 • Добавете половин чаша ябълков оцет към пълната с вода със стайна температура вана и се накиснете за 15-20 минути.

5.Носете памучно бельо

Бельото е изключително важен фактор при този тип инфекции, тъй като някои тъкани поемат влагата и пречат на естественото проветряване на тази зона.

Бельото от памук е идеално за избягване на тези проблеми. То позволява на кожата да диша и спира разпространението на гъбичките и бактериите.

 • Винаги носете памучно бельо.
 • Избягвайте носенето на мокри бански дълго време.
 • Носете свободно бельо, което не ви стяга.

6.Избягвайте използването на пудра с талк и парфюми, ако искате да се справите с гъбични инфекции във вагината

Има безброй парфюми, пудри с талк, дезодоранти и други продукти за справяне с неприятната миризма на интимната зона.

Но те сериозно променят полезната микробиологична флора на тази зона и могат да улеснят появата на инфекции.

Химичните им съставки унищожават полезните бактерии, които се борят с гъбичките и улесняват разпространението им.

 • Важно е да разберете, че когато поддържате добро ниво на хигиена няма защо да се страхувате от появата на неприятна миризма в тази част на тялото ви.
 • Вярно е, че влагалището има специфична миризма, но това не означава, че имате някакъв проблем.

Страдате ли от вагинални гъбични инфекции? Спазвайте нашите съвети и реагирайте още при първите симптоми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gonçalves, B., Ferreira, C., Alves, C. T., Henriques, M., Azeredo, J., & Silva, S. (2016). Vulvovaginal candidiasis: Epidemiology, microbiology and risk factors. Critical Reviews in Microbiology. https://doi.org/10.3109/1040841X.2015.1091805
 • Genet, J. (1995). [Natural remedies for vaginal infections]. Sidahora.
 • Ozen, B., & Baser, M. (2017). Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Alternative Therapies in Health and Medicine.
 • Judy Gopal, Vimala Anthonydhason, Manikandan Muthu, Enkhtaivan Gansukh, Somang Jung, Sechul Chul & Sivanesan Iyyakkannu (2019) Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect, Natural Product Research, 33:6, 906-910, DOI: 10.1080/14786419.2017.1413567
 • Ozen B, Baser M. Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Altern Ther Health Med. 2017;23(7):AT5751.
 • Candidosis vaginal. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999
 • Keeping your vagina clean and healthy. National Health Service. https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.