6 съвета за естествено справяне с гъбични инфекции във вагината

31.01.2018
За да избегнете разпространяването на вагиналните гъбични инфекции е важно да носите памучно бельо. Причината за това е, че тази материя позволява на кожата ви да диша.

Появата на гъбични инфекции във вагината е нещо често срещано. За съжаление симптомите им водят до неприятен дискомфорт.

Вътрешните и външни инфекции променят рН нивото на вагиналната флора. А това води до появата на болка, сърбеж и отделянето на секрети с неприятна миризма.

Най-често срещаният причинител на този вид инфекции е кандида албиканс Този микроорганизъм се размножава във влажната и топла среда характерна за тази част на тялото.

Дори инфекцията ви да е незначителна и временна, лечението на вагиналните гъбички е важно за избягване на усложненията и появата на по-сериозни заболявания. 

За щастие освен традиционните медикаменти някои навици и натурални продукти могат да ви помогнат да се справите с гъбични инфекции във вагината по естествен начин.

В тази статия ще ви дадем 6 лесни съвета, които ще ви помогнат в борбата срещу този вид гъбички.

Внимание!

1.Преразгледайте хигиенните си навицидобра хигиена е важна против вагиналните гъбични инфекции

Поддържането на добра хигиена е един от основните фактори за поддържане здравето на влагалището и предпазването му от появата на гъбични инфекции.

Основно правило е да използвате неутрален сапун без аромат и съставки, променящи естественото рН ниво на тази част на тялото.

От друга страна трябва винаги да носите чисто и сухо бельо, особено когато се оплаквате от гъсто течение с неприятна миризма.

 • Къпете се два пъти и сменяйте бельото си, ако имате такива оплаквания.
 • Когато ходите до тоалетна се почиствайте отпред назад, за да предотвратите разпространението на гъбичките и бактериите.

2.Поддържайте интимната си зона суха

Влагалището е защитено от естествен овлажняващ секрет, съдържащ здравословни бактерии, предотвратяващи развитието на гъбичките.

Когато pH нивото на този секрет стане прекалено високо микроорганизмите лесно се размножават и бързо водят до появата на инфекции.

Знаете, че тази част от тялото ви е леко влажна, затова е важно да се погрижите външната част на интимната ви зона да е суха, за да спрете разпространението на гъбичките.

Вижте и: 5 причини за появата на вагинален сърбеж

 • Уверете се, че се подсушавате добре след вземането на душ или след като сте посетили тоалетната.
 • Избягвайте носенето на влажно бельо – независимо дали е намокрено от водата или от течението ви.

3.Избягвайте сексуалните контактисексуални контакти не са желателни при лечение на вагинални гъбични инфекции

Гъбичните инфекции не излагат на опасност сексуалното здраве на двойката. Но въпреки това не е добре да имате сексуални контакти по време на лечението им, тъй като те могат да го затруднят.

Контактите с партньора могат да удължат гъбични инфекции във вагината, а в някои случаи причиняват и болка и дискомфорт.

4.Правете си вани с ябълков оцет

Натуралната киселина в оцета възстановява естественото рН ниво на влагалището и улеснява унищожаването на гъбичките.

Активните съставки на оцета като оцетната киселина притежават противогъбично и антибактериално действие, помагащи защитата на тази зона и борбата срещу гъбичните инфекции. 

Същевременно оцетът е чудесно средство за облекчаване на сърбежа и намаляване на обилното неприятно течение.

 • Добавете половин чаша ябълков оцет към пълната с вода със стайна температура вана и се накиснете за 15-20 минути.

Вижте и: 3 средства на базата на чесън за лечение на вагиналните гъбични инфекции

5.Носете памучно бельопамучно бельо срещу вагиналните гъбични инфекции

Бельото е изключително важен фактор при този тип инфекции, тъй като някои тъкани поемат влагата и пречат на естественото проветряване на тази зона.

Бельото от памук е идеално за избягване на тези проблеми. То позволява на кожата да диша и спира разпространението на гъбичките и бактериите.

 • Винаги носете памучно бельо.
 • Избягвайте носенето на мокри бански дълго време.
 • Носете свободно бельо, което не ви стяга.

6.Избягвайте използването на пудра с талк и парфюми, ако искате да се справите с гъбични инфекции във вагината

Има безброй парфюми, пудри с талк, дезодоранти и други продукти за справяне с неприятната миризма на интимната зона.

Но те сериозно променят полезната микробиологична флора на тази зона и могат да улеснят появата на инфекции.

Химичните им съставки унищожават полезните бактерии, които се борят с гъбичките и улесняват разпространението им.

 • Важно е да разберете, че когато поддържате добро ниво на хигиена няма защо да се страхувате от появата на неприятна миризма в тази част на тялото ви.
 • Вярно е, че влагалището има специфична миризма, но това не означава, че имате някакъв проблем.

Страдате ли от вагинални гъбични инфекции? Спазвайте нашите съвети и реагирайте още при първите симптоми.

 • Bradford, L. L., & Ravel, J. (2017). The vaginal mycobiome: A contemporary perspective on fungi in women’s health and diseases. Virulence. https://doi.org/10.1080/21505594.2016.1237332
 • Guaschino S , Benvenuti C , SOPHY Study Group. SOPHY project: an observational study of vaginal pH, lifestyle and correct intimate hygiene in women of different ages and in different physiopathological conditions. Part II. https://europepmc.org/abstract/med/18854801
 • Gonçalves, B., Ferreira, C., Alves, C. T., Henriques, M., Azeredo, J., & Silva, S. (2016). Vulvovaginal candidiasis: Epidemiology, microbiology and risk factors. Critical Reviews in Microbiology. https://doi.org/10.3109/1040841X.2015.1091805
 • Genet, J. (1995). [Natural remedies for vaginal infections]. Sidahora.
 • Ozen, B., & Baser, M. (2017). Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Alternative Therapies in Health and Medicine.