8 причини урината ви да мирише лошо

Приемането на някои лекарства и определени храни оказват влияние, а също така и дехидратацията. Ако това продължава дълго консултирайте се с личния лекар дали е нормално
8 причини урината ви да мирише лошо

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 септември, 2022

Усещали ли сте, че урината ви има лоша миризма? Искате ли да знаете причините, на които се дължи това?

Ако е така, продължавайте да четете и ще ви разкрием най-често срещаните причини.

Урината има характерна миризма, която се дължи на урея. Според концентрацията на урея в тялото урината ви ще има по-силна или по-слаба миризма.

Обикновено урината ви няма силна или неприятна миризма.

Когато започне да мирише неприятно, това е знак, че нещо се случва в тялото ви. Може да е просто въпрос на промяна на диетата, която следвате. Или може да се дължи на по-сериозен здравословен проблем.

1. Дехидратация

дехидратацията може да е причина за лошата миризма на урината ви

Има нещо, за което трябва да се замислите, когато за пръв път започнете да забелязвате силна миризма. Помислете за количеството вода, която сте пили през последните няколко дни.

Не забравяйте, че е най-добре да пиете по 8 чаши вода на ден. Ако не сте успели, това може да доведе до възникване на проблема.

Има нещо, което ще забележите, ако дехидратацията е причината за лошата миризма. Урината ви ще е тъмно жълта или оранжева с мирис на амоняк.

Обикновено пиенето на повече неароматизирана вода води до изчезването на този проблем.

Ако този цвят на урината е съпроводен с обърканост, слабост или крайно изтощение, може да се дължи на тежка дехидратация. В този случай трябва незабавно да посетите лекар.

2. Инфекции на пикочните пътища

Друга от възможните причини за лоша миризма на урината ви е инфекции на пикочните пътища. Най-честите симптоми включват:

 • Честа нужда от уриниране.
 • Усещане за горене при уриниране.
 • Стомашни болки.

Най-често срещаните бактерии при тези инфекции са Е. Коли. Важно е да се консултирате с лекар, за да получите необходимото лечение.

3. Диабет

урината ви може да мирише лошо в следствие на диабет

Урината ви има ли сладникаво зловоние? Ако случаят е такъв, трябва да се консултирате с личния лекар възможно най-скоро. Това може да бъде един от симптомите на диабет.

 • Ако сте диабетик и приемате инсулинови хапчета, уверете се, че следвате лечението си стриктно. Тази миризма означава, че не вършите това, което трябва.
 • Ако инжектирате инсулин и ви отнема малко време, за да направите това, говорете с личния лекар. Попитайте го дали тази миризма може да бъде вторичен ефект, а не знак за високи нива на кръвната захар.

Искате ли да научите повече? Прочетете: Диабет и проблемите със съня, много често срещана връзка

4. Проблеми с черния дроб водят до лоша миризма на урината ви

Друга причина, поради която урината ви може да има лоша миризма, е проблеми с черния дроб.

Ако това е така, ще имате лоша миризма на урината, заедно с тези симптоми:

 • Гадене
 • Повръщане
 • Болка в корема
 • Жълти очи
 • Слабост
 • Отслабване

5. Консумация на твърде много от някои видове храни

Една от главните причини, поради които урината ви мирише лошо, е свързана с вашата диета

Една от главните причини за неприятната миризма на урината може да е свързана с вашата диета.

Ако сте забелязали този проблем, след като сте яли зеленчуци със стъбла като аспержи, не трябва да се притеснявате. Този проблем ще изчезне бързо.

Някои от храните, които причиняват това състояние са:

 • Лук
 • Чесън
 • Брюкселско зеле
 • Къри
 • Сьомга
 • Алкохол
 • Кафе

Все още имате този проблем, въпреки че не сте яли тези храни известно време? Колко сол добавяте към вашите ястия?

Диета, богата на сол, може да направи урината ви по-концентрирана. Това й придава по-силна миризма от обикновено.

Опитайте се да намалите количеството сол, което ядете. Това също може да бъде полезно за здравето на сърцето ви.

6. Използване на вагинални душове

Има някои жени, които използват вагинални душове.

Ако сте започнали да ги използвате и забележите лоша миризма на урина в същото време, обърнете внимание. Най-добре е да спрете възможно най-скоро.

Вагиналните душове не само почистват влагалището. Те също така увреждат бактериите в гениталната област. Резултатът е, че те правят миризмите по-силни, вместо да ги подобряват.

Ако усещате лоша миризма, идваща от интимната област в продължение на няколко месеца, трябва да говорите с лекаря си, вместо да използвате това лечение. Той може да ви каже дали имате истински проблем или е нещо нормално. Той ще ви каже също дали имате нужда от лечение или не.

7. Вие овулирате

урината ви може да има лоша миризма и в следствие на овулацията

Същите хормони, които помагат по време на периода на бременност (естроген и прогестерон), регулират също така и вашия менструален цикъл.

Тези хормони оказват малко влияние върху миризмата на урината ви. Поради това, когато овулирате, може да забележите, че урината ви има лоша миризма, подобна на амоняка.

8. Приемането на някои лекарства, добавки и витамини

Последната причина за лоша миризма на урината е свързана с ароматизиращи вещества, които се използват в лекарства, добавки и витамини. Може би те ви помагат за разрешаването на някой проблем. Но също могат и да повлияят на миризмата и цвета на урината ви.

Има и лекарства, които поради техния ефект върху органа и проблема, който лекуват, причиняват този проблем.

Би било добра идея да разговаряте с лекаря си, за да ви каже дали това е нормално.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.