Защо сърби кожата? Няколко интересни факта

Не прекалявайте с дебелите дрехи и внимавайте с горещата вода при къпане
Защо сърби кожата? Няколко интересни факта

Последна актуализация: 08 декември, 2018

Възможно е, докато четете тези редове, да ви се прииска да се почешете някъде. По принцип не е задължително да е налице някакъв проблем с кожата, за да ви сърби. Желанието да се почешете е естествена реакция на тялото (след получаване на сигнал от мозъка), за да облекчите усещането.

Защо сърби кожата?

Средностатистически кожата е с размери около 2 кв. метра, което я прави най-големият орган в цялото човешко тяло. Параметрите на кожата я излагат на въздействието на различни директни външни влияния. Но точно като при други части от тялото, кожата разполага със свои механизми за предпазване от болести и за самозащита, когато усети заплаха.

Когато кожата сърби по “нормален” начин, този сърбеж не представлява нищо повече от сигнал, който тялото дава.

Какво може да заплашва кожата? Всевъзможни стимуланти – мръсотия във въздуха, триене, дължащо се на контакт с косми или дреха, насекоми, потене, ароматът на листа и цветя и т.н. Всяко нещо, което се докосва до кожата, активира рецептори, които алармират мозъка. Той, от своя страна, отговаря с друг сигнал: сърбяща кожа.

интересни факти за това защо сърби кожата

Когато ни сърби, получаваме облекчение с почесването. Проблемът е, че подценяваме ситуацията, тъй като ноктите и пръстите може да са мръсни, например. Ако упражним прекалено голям натиск върху кожата, възможно е да се стигне до разраняване. Ако сърбежът е по-силен, дори провокира болка, може да става дума за алергична реакция. Друга причина да почесваме кожата постоянно могат да бъдат тревожност, стрес и нервност.

Основни причини за сърбяща кожа:

 • Дехидратация
 • Дерматит
 • Псориазис
 • Розацея
 • Прекомерно потене
 • Ниска хигиена
 • Раздразнение на кожата
 • Алергична реакция
 • Употребата на химикали
 • Ухапвания от насекоми
 • Акари и други микроорганизми
 • Стрес
 • Нервност
 • Тревога
 • Странични ефекти от медикаментозно лечение
 • Ниска температура

Различни изследвания сочат, че в мозъка има много неврони със специфични задачи: да алармират, когато нещо докосне кожата и провокира проблем. През 2007 г. екип от специалисти от Вашингтонския университет, САЩ, установи, че в човешкото тяло има нервни клетки, чиято функция се изразява в управление на усещането за сърбеж. Проучването е дело на екип от биолог, психиатър и анестезиолог и бе публикувано в меродавното научно списание “Science”.

Стимулът, който сърбежът провокира, се събира от нервните фибри, разположени под кожата. Те изпращат сигнал до мозъка посредством гръбначния мозък. Именно тук невроните позволяват на мозъка да осъзнае, че нещо провокира сърбеж. Тези нервни окончания също са отговорни за реакциите спрямо чувството за болка.

Да се почешете ли или не – това е въпросът

Когато се почесваме, ние отговаряме автоматично на стимула, че нещо ни тревожи. Този несъзнателен сигнал ни информира, че външен дразнител предизвиква раздразнение на кожата. Когато се чешем, си осигуряваме желаното облекчение, като отстраняваме дразнителя. Когато тялото престане да бъде в състояние на тревожност, то представа да изпраща сигнала за сърбеж.

Друго следствие от почесването е, че то ни разсейва от усещането за сърбеж. Забелязвали ли сте, че обикновено почесваме по-голям отрязък от кожата, отколкото реално ни сърби? По този начин всъщност разширяваме зоната на дразнение и стимулираме допълнително сърбежа.

често ви се е случвало кожата да ви сърби,нали

Почесването е реакция на стимул, който не можем да контролираме, подобно на кашлянето и кихането. Въпреки това е добре да имате предвид, например, че е препоръчително да сведем до минимум дразнителите, които ни карат да се чешем.

Препоръчваме ви да прочетете и: Кожата и здравето ви

Позовавайки се на друго изследване на Университета в Уейк Форест, Салем, Орегон, САЩ, дерматолог, който използва магнитен резонанс, е анализирал това, което се случва с мозъка, когато изпитваме сърбеж. Участниците в изследването трябвало да използват четка, с която да чешат кожата си в продължение на 30 секунди. След това да спрат за още 30 секунди.

За изненада на екипа учените установяват, че определени зони от мозъка, които са свързани с неприятните спомени и емоции, биват “деактивирани”, когато човек се чеше. Може би това е причината да усещаме облекчение и спокойствие, когато се почесваме.

Защо кожата сърби повече през зимата?

Немалко хора усещат засилване на усещането за сърбеж по време на студените месеци от годината. Това се дължи на факта, че климатичните условия правят кожата по-суха – ниските температури, вятъра, снега и др. Неприятното усещане се наблюдава най-интензивно при ръцете и лицето – зони, които са най-силно изложени на въздействието на студеното време.

Засилването на сърбежа може да се дължи и на факта, че поради студа мием тялото си с по-гореща вода от обичайното. По този начин кожата се изсушава. Тя става по-чувствителна и може да се отключи дерматит заради употребата на сапуни и перилни препарати. Други възможни причини са носенето на допълнително облекло, което възпира оптималното дишане на кожата. То допринася за сърбежа. Съветваме ви да не прекалявате с вълнените дрехи и – като цяло – с дебелото облекло.

Добър начин да се предпазите от сърбеж и увреждане на кожата е да наложите малко лед върху тази част, която ви сърби. Ледените компреси са ефикасно средство. Друга алтернатива представлява памучна материя, навлажнена с чай от лайка или пък маска със зелена глина.

В заключение ще ви припомним колко благотворно се отразява върху кожата растението алое вера.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • McKoy K. (n.d.). Itching. merckmanuals.com/home/skin-disorders/itching-and-dermatitis/itching
 • Mayo Clinic Staff. (2015). Itchy skin (pruritis). mayoclinic.org/diseases-conditions/itchy-skin/symptoms-causes/syc-20355006
 • Taylor JS, et al. (2015). Pruritis. clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/dermatology/pruritus-itch/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.