6 неща, които никога не трябва да правите на празен стомах

Има неща, които трябва да избягваме да правим сутрин на празен стомах, за да не си навредим на здравето.
6 неща, които никога не трябва да правите на празен стомах

Написано от Lorena González

Последна актуализация: 26 август, 2022

Често се случва да изграждаме навици, които са неподходящи  и дори вредни, ако се практикуват в определена част от деня – например, приемът на храни, напитки или медикаменти на празен стомах.

В тази статия искаме да ви разкажем за различни неща, които е най-добре да не правите сутрин на гладно. Обърнете внимание и се опитайте да ги неутрализирате.

1. На празен стомах: не приемайте противовъзпалителни лекарства

Приемането на определени лекарства на празен стомах не е препоръчително и такъв е случаят с противовъзпалителните средства.

Лекарства като аспирин, парацетамол и други подобни не трябва да се приемат на гладно.

  • Това е така, защото се намалява тяхната ефективност, а също и може да се причинят сериозни здравословни проблеми, като например стомашно кървене.
  • Млякото може да намали негативните ефекти от този вид лекарства, така че приемането им с мляко е добър вариант. Друга възможност е да ги приемате с вода.

2. На празен стомах: не пийте кафе

На празен стомах: чаша с кафе и разпилени зърна от кафе около нея

Сутрин, когато станете, първо кафе ли пиете? Е, това не е добра идея, защото кафето, дори и без кофеин, стимулира образуването на киселини в стомаха.

Това означава, че ако го пиете на гладно, това може да причини парене в стомаха и други проблеми с храносмилателната система.

Ако, въпреки всичко пиете кафе на празен стомах и след това не закусвате, това може да доведе до недостиг на серотонин. И, ще ви причини лошо настроение през целия ден.

  • Ако не можете да се откажете от навика да пиете кафе на празен стомах, най-добре е да добавите към кафето сметана или мляко. Така, благодарение на съдържащите се мазнини, тези отрицателни ефекти ще бъдат намалени.
  • Също така е важно да изберете натурално кафе, а не изсушено чрез замразяване кафе.

3. Не пийте алкохол

Пиенето на алкохол може да бъде като бомба за стомаха, ако не сте яли нищо. Това е така, защото на празен стомах абсорбцията на алкохола нараства до два пъти, което е сравнимо с интравенозно инжектиране на алкохол.

Ако пиете алкохол на гладно, той ще се отдели от организма много по-бавно, което пък води до по-силен махмурлук. Също така, това ще засегне черния дроб, сърцето и бъбреците. 

Ако трябва да пиете на гладно, по каквато и да е причина, най-добрият вариант е да пиете негазирани напитки, които са студени и се абсорбират по-бавно.

4. Не дъвчете дъвка

На празен стомах: лице на млада жена, която дъвчи дъвка

Дъвченето на дъвка не е добра идея за стомаха, защото хлорната киселина, която се образува, когато дъвчим, засяга лигавицата на празния стомах. Това може да доведе до гастрит.

Когато искате да дъвчите дъвка, най-добре е да си изберете дъвка, която съдържа естествени подсладители като ксилитол и сорбитол, вместо захар, цикламат и аспартам.

За всеки случай най-добре е да не дъвчете дъвка повече от 10 минути, дори и да сте яли.

5. Не правете упражнения

Най-добре е да не правите интензивни упражнения на празен стомах. Така ще загубите по-бързо мускулна маса.

Също така ще се изморите по-лесно, защото ако не сте яли тялото ви няма необходимата енергия.

Ако искате да правите упражнения на празен стомах, вместо интензивни упражнения, опитайте се да правите аеробни упражнения.

Ако имате проблеми с храносмилателната система, най-добре е да ядете преди да правите каквито и да е упражнения. Физическата активност стимулира образуването на стомашни сокове, а това не е добре за стомаха.

6. Не пазарувайте хранителни стоки

Жена в магазина,с лист за пазаруване

Най-добре е да не ходите на пазар, когато сте гладни, защото ще купите повече храни. Поради тази причина, най-добре е да не ходите да пазарувате тогава.

Доказано е, че усещането за глад ни кара да купуваме повече храна, отколкото в действителност се нуждаем.

За да не правите такива грешки и да пазарувате, когато не сте гладни, направете си в къщи предварително списъка за пазаруване.

Това ще ви помогне да спестите и да купите по-малко.

За тази цел, друг трик е да платите в брой, вместо с карта, защото тогава имате много по-реална представа за това колко сте изхарчили, което не може да се случи, или поне не в такава степен, ако платите с карта.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.