6 неща, които никога не трябва да правите на празен стомах

26 Март, 2019
Има неща, които трябва да избягваме да правим сутрин на празен стомах, за да не си навредим на здравето.

Често се случва да изграждаме навици, които са неподходящи  и дори вредни, ако се практикуват в определена част от деня – например, приемът на храни, напитки или медикаменти на празен стомах.

В тази статия искаме да ви разкажем за различни неща, които е най-добре да не правите сутрин на гладно. Обърнете внимание и се опитайте да ги неутрализирате.

1. На празен стомах: не приемайте противовъзпалителни лекарства

Приемането на определени лекарства на празен стомах не е препоръчително и такъв е случаят с противовъзпалителните средства.

Лекарства като аспирин, парацетамол и други подобни не трябва да се приемат на гладно.

  • Това е така, защото се намалява тяхната ефективност, а също и може да се причинят сериозни здравословни проблеми, като например стомашно кървене.
  • Млякото може да намали негативните ефекти от този вид лекарства, така че приемането им с мляко е добър вариант. Друга възможност е да ги приемате с вода.

Вижте също: 3 натурални болкоуспокояващи срещу мигренозните пристъпи

2. На празен стомах: не пийте кафе

На празен стомах: чаша с кафе и разпилени зърна от кафе около нея

Сутрин, когато станете, първо кафе ли пиете? Е, това не е добра идея, защото кафето, дори и без кофеин, стимулира образуването на киселини в стомаха.

Това означава, че ако го пиете на гладно, това може да причини парене в стомаха и други проблеми с храносмилателната система.

Ако, въпреки всичко пиете кафе на празен стомах и след това не закусвате, това може да доведе до недостиг на серотонин. И, ще ви причини лошо настроение през целия ден.

  • Ако не можете да се откажете от навика да пиете кафе на празен стомах, най-добре е да добавите към кафето сметана или мляко. Така, благодарение на съдържащите се мазнини, тези отрицателни ефекти ще бъдат намалени.
  • Също така е важно да изберете натурално кафе, а не изсушено чрез замразяване кафе.

Вижте също: Кога е най-подходящото време за първата чаша кафе

3. Не пийте алкохол

Пиенето на алкохол може да бъде като бомба за стомаха, ако не сте яли нищо. Това е така, защото на празен стомах абсорбцията на алкохола нараства до два пъти, което е сравнимо с интравенозно инжектиране на алкохол.

Ако пиете алкохол на гладно, той ще се отдели от организма много по-бавно, което пък води до по-силен махмурлук. Също така, това ще засегне черния дроб, сърцето и бъбреците. 

Ако трябва да пиете на гладно, по каквато и да е причина, най-добрият вариант е да пиете негазирани напитки, които са студени и се абсорбират по-бавно.

4. Не дъвчете дъвка

На празен стомах: лице на млада жена, която дъвчи дъвка

Дъвченето на дъвка не е добра идея за стомаха, защото хлорната киселина, която се образува, когато дъвчим, засяга лигавицата на празния стомах. Това може да доведе до гастрит.

Когато искате да дъвчите дъвка, най-добре е да си изберете дъвка, която съдържа естествени подсладители като ксилитол и сорбитол, вместо захар, цикламат и аспартам.

За всеки случай най-добре е да не дъвчете дъвка повече от 10 минути, дори и да сте яли.

5. Не правете упражнения

Най-добре е да не правите интензивни упражнения на празен стомах. Така ще загубите по-бързо мускулна маса.

Също така ще се изморите по-лесно, защото ако не сте яли тялото ви няма необходимата енергия.

Ако искате да правите упражнения на празен стомах, вместо интензивни упражнения, опитайте се да правите аеробни упражнения.

Ако имате проблеми с храносмилателната система, най-добре е да ядете преди да правите каквито и да е упражнения. Физическата активност стимулира образуването на стомашни сокове, а това не е добре за стомаха.

6. Не пазарувайте хранителни стоки

Жена в магазина,с лист за пазаруване

Най-добре е да не ходите на пазар, когато сте гладни, защото ще купите повече храни. Поради тази причина, най-добре е да не ходите да пазарувате тогава.

Доказано е, че усещането за глад ни кара да купуваме повече храна, отколкото в действителност се нуждаем.

За да не правите такива грешки и да пазарувате, когато не сте гладни, направете си в къщи предварително списъка за пазаруване.

Това ще ви помогне да спестите и да купите по-малко.

За тази цел, друг трик е да платите в брой, вместо с карта, защото тогава имате много по-реална представа за това колко сте изхарчили, което не може да се случи, или поне не в такава степен, ако платите с карта.