Научете се да бъдете себе си: 3 стъпки да разберете вашата самоличност

Следването на целите в живота изисква да се променяме с времето. Вижте защо!
Научете се да бъдете себе си: 3 стъпки да разберете вашата самоличност

Последна актуализация: 25 февруари, 2019

Изкуството да бъдете себе си изисква голяма доза смелост. В края на краищата, живеем в общество, което е решило да ни направи всички еднакви, затова и излизането от матрицата понякога означава да сме сочени с пръст от другите.

Научете се да бъдете себе си

През първата част от живота сме ръководени от други хора, които определят нашия път. Това е така за всички: когато сме малки, ни учат кое е добро и лошо.

Когато достигнем юношество и млада зрялост се сравняваме с нашите връстници и искаме да бъдем приети и признати. Ако не изглеждаме по определен начин или не следваме определени норми често е равносилно на отхвърляне.

По някакъв начин всички ние преживяваме трудни времена в живота си. Преминаваме през моменти, когато вече не сме самите себе си, а по-скоро онова, което другите хора очакват да бъдем.

Винаги идва времето, когато спираме и си задаваме основния въпрос: Кой съм аз наистина?

Това далеч не е  “безполезно философстване”, а много важен въпрос, който заслужава внимание.

Когато разберете кой сте наистина, осъзнавате, че възприемате много от нещата и хората около вас по различен начин. Те не са в синхрон с вас, няма баланс. В този момент ще започнете да правите промени.

Предлагаме да помислите за това, като преминем през тези 3 стъпки.

1. Да бъдете себе си означава да приемете вашата собствена идентичност

Да бъдете себе си е като да имате една красива, специална, но крехка част в сърцето си. Когато не сте й верни, тя страда. Запомнете:

  • Вашата самоличност не се състои от външните и временни неща. С други думи, ако сте безработни, не трябва да загнездвате думата “провал” в същността си.
  • Също така, ако наскоро сте преминали раздяла, това не означава, че “не заслужавате да бъдете обичани“.

Да бъдете себе си означава да се подхранвате от корена, от всичко, през което сте преминали и чувствали, за да оформите собствената си перспектива за нещата по положителен и холистичен начин.

Преди всичко запомнете: Когато откриете истинската си идентичност, трябва да сте верни на принципите, които я определят.

Тогава защо понякога прекъсваме този синхрон със себе си?

  • Даваме приоритет да задоволяваме другите хора и на това, което другите искат да бъдем.
  • От страх. Понякога се страхуваме да бъдем напълно и изцяло себе си, страхуваме се да не разочароваме другите или да не сме такива, както те очакват.
  • Някои хора не се харесват такива, каквито са. Неприемането на себе си физически и емоционално е без съмнение опасен източник на неудовлетвореност.

2. Етикетите, които другите ни поставят, нямат значение

Да бъдете себе си означава да приемете вашата собствена идентичност

Обществото, в което живеем, има определен недостатък: осъжда, съдии и поставя етикети.

Човешките същества имат нужда да поставят етикети и да съдят, за да чувстват контрола си върху другите. Ако определим някого като нелеп или смешен, той ще го повярва и ще имаме повече власт над него.

Може да се окаже, че отначало се оставяме да бъдем контролирани от неоправданите присъди, които хората правят относно личността ни. Трябва обаче да направим стъпката напред и да го видим такова, каквото е: просто шум и празни думи.

Това, което другите казват или мислят за вас е техен проблем. Това е техният малък свят. Не трябва да ви засяга, защото единственото нещо, което ще ви направи щастливи, е да се чувствате свободни и горди от себе си.

3. Да бъдете себе си означава да правите промени

Бъдете себе си и се развивайте

Да се чувствате комфортно със собствената си самоличност не означава, че тя е винаги една и съща, или че не се променя. В края на краищата всеки, който отказва да променя един аспект от себе си, няма да може да расте и да се развива. Нито ще може да се адаптира добре към околната среда.

Карл Роджърс е един от най-влиятелните психолози на ХХ век. Неговият хуманистичен подход има необичаен фокус, основаващ се на няколко основни идеи:

  • Хората развиват своята личност, за да постигнат целите в живота си.
  • Когато приемем себе си, се оставяме да се променим, за да изпълним своите мечти.

Тази идея може да ви изглежда малко противоречива. Просто се замислете за този малък пример:

Намирате се в много сложна връзка. Накрая решавате да предприемете стъпката, за да сложите край. Правите го, защото знаете какво искате и какво не искате. Искате да бъдете “себе си” и да не се задоволявате със заместител на щастието и връзка, в която има несъвместимост на характерите. Когато напуснете този човек, правите промяна във вътрешната си същност. Ставате по-силни. Дори ако все още обичате човека, знаете какво заслужавате.

Промяната означава да позволяваме на себе си да растем, за да останем верни на себе си.

Изкуството да бъдем човека, който наистина искаме да бъдем, на първо място изисква приемане. По-късно напредваме с всяка победа и всяка грешка, за да продължим да изграждаме собствената си идентичност.

Винаги се опитвайте да търсите щастието и да бъдете по-добър човек.

Ще се опитате ли да реализирате горните редове?


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.