7 странни факта за човешките зеници

Факт е, че те са като прозорец към душата на човека, но могат да бъдат и индикатор за заболяване
7 странни факта за човешките зеници
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 13 януари, 2019

Очите са прозорци към душата на човека, способни да се отворят като цвете и да ни разкрият малка вселена от чувства. Чудили ли сте се някога какво са способни да кажат очите за вас самите? В днешната статия искаме да ви поканим да предприемете вълнуващо пътешествие из тъмните, магични и заинтригуващи центрове на човешките очи, познати като зеници.

Както вече знаете, тази част от окото е отговорна за регулирането на количеството светлина, което навлиза в очната ябълка. Освен това, тя крие наистина много тайни. Открийте ги заедно с нас. Уверяваме, че ще ви бъде интересно до последния ред на тази статия.

  1. Оптография?

Оптографията е термин, който е слабо известен в наши дни. През 19 в. обаче тя е била доста разпространена. Отнася се до дисциплина, която е развита от физиолога Friedrich Wilhelm Kuhne? през 1881 г. Използвана е за анализирането на зениците на хора, които са били убити.

Смятало се, че образът на убиеца би трябвало да бъде фотографично отпечатан върху зениците на жертвата. По този повод са проведени многобройни изследвания на микроскопично ниво, за да бъде установено дали това е така.

Факт е, че зениците на някои от жертвите на Джак Изкормвача са били изследвани, но за нещастие до положителни резултати не се е стигнало. Днес оптографията е причислена към паранормалните науки.

  1. Човешките зеници и емоциите

човешките зеници и емоциите

Силни емоции, като радост, ентусиазъм и дори сексуално желание, се отразяват видимо на състоянието на човешките зеници. Това може да ви се стори на пръв поглед странно, но за да бъде потвърдена тази теория, е проведен известен в наши дни експеримент в университета на Калифорния още през 1977 г.

Изследването включва 150 души и се състои от даването на еротична литература на всеки един от тях. Учените са изследвали как определени пасажи водят до разширяването на зениците. По този начин е доказана връзка между емоциите и очите.

  1. Когато се опитваме да разрешим сложен проблем

човешките зеници и разрешаването на сложен проблем

Когато сте натоварени със задачата да разрешите проблем и сте в сложна ситуация, това изисква високо ниво на умствена концентрация. Като резултат зениците се разширяват. Особено, ако задачата провокира стрес и тревога – състояние, когато емоциите са намесени от една страна, а умственото възприятие от друга.

  1. Отвращение

човешките зеници и отвращението

То е естествена и инстинктивна реакция. Хората изпитват отвращение от определени неща: неприятни миризми, мъртва или разлагаща се плът и дори неприятни стимули, като насилие например.

Този тип преживявания също така се отразяват пряко върху състоянието на човешките зеници, провокирайки ги да се разширят. Забелязали ли сте това? Емоционалното въздействие е съчетано с естествената физиологична реакция на отвращение и потребността от бягство.

  1. Болка

човешките зеници и болката

Вероятно този факт не ви изненадва. Автономната нервна система реагира при усещането на болка и активира ответен отговор. Една от първите реакции на тялото, когато усеща болка, е да разшири зениците.

Знаете ли защо това се случва? Когато ответният отговор е активиран, мозъкът се нуждае от всички сетива в максимална сила. Така зрението трябва да бъде 100% остро, за да бъде регистрирана всяка потенциална опасност в околната среда. Интересно, нали?

  1. Човешките зеници и химикалите в околната среда

човешките зеници и химикалите в околната среда

Не можете да игнорирате факта, че очите, и конкретно зениците, са много чувствителни към химичните агенти в атмосферата. Така например, ако се събудите един ден и забележите, че зениците са непрекъснато разширени, препоръчително е да се обърнете към лекар на мига.

В допълнение към това, че е възможно да е налице проблем в мозъка, разширените зеници могат да бъдат резултат от:

  • Отрова или други химични агенти, към които сте алергични. Искате ли пример? Кората на дървото рожков.
  •  Самолетното гориво, хлороформът и някои наркотици, като опиатите например, предизвикват подобна реакция. Ако забележите, че зениците са разширени, не се колебайте да посетите лекар.
  1. Неврологично заболяване

Тази информация е много важна. Ако издухате носа си и вие, или хората около вас забележат, че зениците ви са разширени, е препоръчително да потърсите незабавно лекарска помощ. Възможно е да става дума за вътрешно кървене или неврологичен проблем, който изисква спешна интервенция.

Понякога това състояние на човешките зеници е признак за тумор в мозъка или удар. В този случай може да бъде за постоянно; зениците са непрекъснато разширени и не реагират, независимо че насочвате поглед към източник на ярка светлина.

Както сами можете да заключите, зениците не са само отражение на нашите емоции, те също така са индикатор на здравословното състояние, на който е важно да обръщаме внимание в името на нашата безопасност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.