Моята съвест е по-важна от мнението на другите

Някои хора я нямат, а други не могат да спят, защото не е чиста.
Моята съвест е по-важна от мнението на другите

Последна актуализация: 05 март, 2019

Често се казва, че няма по-добра възглавница от чистата съвест.

Това е идея, която е толкова проста, колкото и вярна. Този психологически модел изгражда възприятието за себе си и света наоколо, което винаги трябва да се стреми към хармония и баланс.

Постигането на тази чиста хармония, когато всичко, което казвате или правите е в съответствие с основните ви ценности означава че чистата съвест е по-важна от мнението и натиска на другите.

Разбира се, знаете, че за да имате чиста съвест от време на време трябва да водите някои лични битки. Те може да ви отдалечат от определени среди или социални групи.

Този интимен и мощен компонент на психиката изисква да минете през различни етапи, така че малко по малко започвате да разбирате кое е важното и кое е вторично.

Предлагаме ви да помислите върху това днес.

Силата на чистата съвест

Някои хора я нямат. Други не могат да спят през нощта, защото съвестта им не чиста.

Не са получили прошка, действали са грешно, дължат пари, бягат от нещо, което се изисква от тях … няма съмнение, че тези хора ще изпитат този дълбок и понякога сложен дискомфорт.

Сложната и интересна концепция на съзнанието

Един от водещите експерти в изследването на съзнанието е Уилям Джеймс. Този известен философ и психолог от края на XIX век е бил брат на Хенри Джеймс. Той установява идеята, че съзнанието може да бъде разделено на 3 компонента:

Емпирично его

Тук откриваме всички аспекти за себе си, които си приписваме като наши. Това е мястото, където се създава самочувствието заедно с това, което сме, което ни харесва, и това, което избягваме, защото ни причинява болка.

Чисто его

Това е по-духовно и интимно измерение. То е по-дълбока част от това, което сме, но за което често не сме напълно наясно.

Това е инстинкт, който ни казва, когато нещо, което се е случило “не е добро”, и на което трябва да се реагира.

Променящо се его

всеки своя собствена система от ценности, определяща чистата съвест

Вижте още: Силна личност ли сте? Вижте 7-те признака за това!

Тук може да откриете промените в цикъла на живот, които понякога може да ви накарат да разкриете нови начини за интегриране на някои аспекти във вашата личност и съзнание.

Никога не забравяйте, че хората израстват всеки ден, и този опит е учението.

Съзнанието е фина комбинация от тези аспекти.

Имате своя собствена система от ценности, която може да се променя с течение на времето, но имате също нещо като “вътрешен компас”, който помага да разграничите някои ситуации, които считате за несправедливи.

Рискът да не слушате собствената си съвест

Благодарение на Уилям Джеймс знаем, че съзнанието е нещо, което се корени във всеки, ръководи ви и позволява да се променяте и да се учите. То ви показва как да правите разлика между това, което е правилно и грешно.

На този етап е възможно да се чудите защо някои хора действат без да слушат гласа на съвестта си.

Ето някои от възможните причини:

 • Тези, които са по-фокусирани върху външния свят, се ръководят само от това, което казват хората. Или от необходимостта да угодят на другите, а не да слушат себе си.
 • Когато съвестта е по-маловажна от външните фактори, това причинява пренебрегване, дискомфорт, липса на добро физическо състояние и проблеми със самочувствието.
 • От друга страна, някой може да се съсредоточи върху собствената си изгода по чисто егоистичен начин, с недостатъчно уважение към другите.
 • Съзнанието, както знаете, се формира от вашите ценности и почти “инстинктивната” същност, която ви казва кое е правилно и кое грешно.
 • Има хора обаче, които не слушат своята съвест. Те се стремят само към собственото си благополучие, без да отчитат своите ценности. Те не разбират какво е благородство или уважение.
Научете се да слушате гласа на вашата съвест

Научете се да слушате гласа на вашата съвест

Няма нищо по-здравословно или по-обогатяващо от слушането на гласа на своята съвест всеки ден.

Възможно е да го приемете за даденост, за да може животът се движи с вас във фина хармония. Тогава вашите действия са в съответствие с вашите основни ценности.

Но понякога мнението на другите може да ви спира. Понякога това е конвенционалната мъдрост или нещата, които хората очакват от вас.

Така че опитайте се да си припомните тези прости съвети:

 • Ако вашата съвест ви казва да са заминете, не оставайте.
 • Ако ви казва да говорите и да кажете истината, не лъжете.
 • Ако ви казва да останете и да помагате, не си тръгвайте.
 • Ако ви казва да поемате риск, не се страхувайте.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Santoyo, J. M. (2001). Empirismo radical y conciencia en William James. Revista de historia de la psicología, 22(3), 423-430.
 • James, W. (1890). Principios de psicología (1 era ed.). México DF: Fondo de cultura económica.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.