6 естествени съвета за заздравяване на гърба

Добрата стойка на тялото е важна за здравия гръбнак, както и за цялостното здраве. Не бива да забравяте, че това е основата на тялото. Грижете се за гръбначния си стълб!
6 естествени съвета за заздравяване на гърба

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Гръбначният стълб е основата на способността да се движите. Много е важно да се грижите за гъвкавостта и силата гърба си, за да се радвате на добро здраве.

Ако го правите, ще се наслаждавате на следните ползи:

 • Удобство когато се движите или сте изправени.
 • По-гъвкаво тяло при разтягане.
 • Повишена способност за отпочиване, когато пожелаете.
 • Намаляне на болките в кръста.
 • Умението да извършвате ежедневните си дейности без болка.

Сигурни сме, че тези облаги ще ви допаднат. Затова ги приложете още днес. По този начин ще увеличите силата на гърба си.

1. Консумирайте по-качествена храна

качествена храна за поддържането на гръбнака и гърба

Вижте още: 4 йога пози при болки в гърба

Много вероятно е да се дразните, когато слушате колко важно е спазването на здравословен хранителен режим. Въпреки това обаче, ако всеки препоръчва това, това означава, че изпълнението му ще снабди тялото с нужните хранителни вещества.

Ако диетата ви е неправилна, тя ще засегне и качеството ви на живот, при това в пълния смисъл на израза. Чистата мускулна маса е ключът в поддържането на гръбнака и гърба.

Това означава, че трябва да се уверите, че спазвате диета, богата на чист протеин, плодове, зеленчуци и здравословни мазнини. Също така е важно и да разнообразявате диетата си. Това ще ви снабди с перфектния баланс от витамини, минерали, антиоксиданти и мастни киселини.

Това ще ви помогне да намалите подуването на ставите, тъканите и гръбначните прешлени. По този начин ще облекчите и болката.

2. Спете по правилния начин

Може да звучи абсурдно, но много от нас не са наясно с правилния начин на спане.

Ако спите на една страна, отнемате теглото и напрежението от гърба. Все пак, понякога е необходимо да подлагате две възглавници, които да изравнят нивото на главата и врата с това на гръбнака.

Това, с което трябва много да внимавате е спането по корем. В действителността, трябва на всяка цена да избягвате това, ако не искате да нараните гръбначния си стълб.

Също така трябва да поддържате редовен график на съня, както и навиците, свързани с него. Уверете се, че сте открили правилната за вас позиция за сън. Това е от изключителна важност, особено ако ежедневието ви включва прекомерно натоварване на гръбнака.

3. Внимавайте, когато стоите пред компютъра

Използването на технологиите е все по-често срещано. Някои хора прекарват по няколко часа седнали пред компютъра, при това без почивка.

Вярно е, че това ще ви помогне по много начини в работата. Въпреки това, ако не сте внимателни можете да увредите гръбначния си стълб.

Ако работата ви изисква да бъдете седнали за продължителен период от време се уверете, че:

 • Използвате ергономичен стол.
 • Държите лактите си в 90-градусово положение.
 • Уверете се, че вратът ви е на нормална височина. Това означава, че не бива да го разтягате и да го движите през цялото време.

Следвайте този съвет за да избегнете деформирането на гръбнака в бъдеще. Така ще предотвратите стреса и хроничното напрежение, които иначе биха се породили в гръбначния ви стълб.

4. Упражнения и разтягане при болка в гърба

разтягане за силен гръбнак и гръб

Ако наистина желаете да увеличите силата на гърба си трябва да се разтягате. Правете това щом се събудите сутрин, както и преди да си легнете вечер.

Това ще ви помогне да загреете мускулите и тъканите. Необходимо е ако желаете да избегнете привеждането и усукването.

Разтяганията отнемат по едва 10 минути сутрин и вечер. Добра идея е да ги правите на всеки час или два през деня.

Това ще ви помогне да намалите риска от травми. Същевременно ще уеличите гъвкавостта и силата на гърба си.

5. Прилагайте ефективни масажи

масажи за намаляване напрежението, което се акумулира в гърба

Прочетете и това: 6 части от тялото, които трябва да масажирате

Добрите масажи отвреме навреме намалят напрежението, което се акумулира в гърба. Не след дълго, крампите и схванатите мускули започват да се усещат по гърба. Те могат да променят начина, по който се чувствате, спите и дори вървите.

Нормално е да търсите по-добра позиция на тялото щом почувствате дискомфорт в гърба. Проблемът е, че понякога именно тези стойки спомагат за увреждането на гърба.

Не местете проблема към други части от тялото. Вместо това, оставете ръцете на масажния терапевт да ви отпуснат и облекчат стреса малко по малко.

На пръв поглед това е скъпо лечение. Въпреки това смятаме, че инвестицията си заслужава. Причината за това са ползите, които носят със себе си.

Щом изберете мястото и човека, от който да получите масаж, трябва да се уверите, че той е научен как точно да изпълнява задълженията си.

Думата “масаж” звучи семпло. Все пак, някой, който докосва неправилно гърба ви може да причини повече зло, отколкото добро.

6. Студена и гореща терапия

Когато става въпрос за травми, съветът за използване на нагряващи подложки е нормален. Тези подложки, както ледът се използват в болезнените зони.

Редуването на ледени и горещи подложки увеличава кръвообращението и облекчава мускулното напрежение. В резултат на което намаля риска от травми и болка.

Това е един от най-добрите методи. Причината за това е, че не изисква големи инвестиции.

Комбинирайте употребата на тези терапии с ежедневни тренировки. Така ще увеличите силата в гърба си само след няколко дни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • García-Manzanares, M. D., Sunyer, M., Tornero, D., Medina, N., Plou, M. P., Limón, R., … & Espinar, J. (2006). Estudio de la eficacia de un programa de Escuela de Espalda aplicado en un Centro de Salud. Rev Mex Med Fís y Rehabil18, 81-8.
 • Miralles, I. (2001). Prevención del dolor lumbar. Efectividad de la Escuela de Columna. Revista-sociedad Española del dolor8, 14-21.
 • Tobar, N. (2014). Características posturales de los niños de la escuela “José María Obando” de la ciudad de Popayán. Revista digital Buenos aires70(10).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.