6 домашни средства за справяне с обилното вагинално течение

Вагиналното течение може да се превърне в отегчителен и неприятен проблем. Най-често е причинено от дисбаланс на полезните бактерии във влагалището. Научете как да се справите с проблема с тези 6 натурални домашни средства!
6 домашни средства за справяне с обилното вагинално течение

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вагиналното течение играе изключително важна роля в грижата за женските интимни части, защото съдържа полезни бактерии, които предпазват от появата на бактериални и гъбични инфекции. Но появата на обилно вагинално течение не бива да остава незабелязана.

Нормалното течение е прозрачно или мръсно бяло и въпреки че някои жени го намират за неприятно, то показва, че рН нивото ви е стабилно.

Проблемът се състои в това, че често настъпват промени в консистенцията, цвета и мириса му, които показват наличието и развитието на вредни микроорганизми. Повече за вагиналното течение можете да научите от д-р Каляшева.

Тези промени водят до появата на неприятни инфекции, които освен че са болезнени, могат да засегнат сексуалния ви живот и самочувствието ви.

Добрата новина е, че има много натурални решения за регулиране на вагиналната флора, като по този начин контролират свръх образуването на вагинални секрети.

В следващите редове искаме да споделим с вас 6 подходящи варианта, които можете да опитате, когато забележите промяна във вагиналното си течение.

1.Натурално кисело мляко

натурално кисело мляко против вагинално течение
Натуралното кисело мляко съдържа живи култури, подобни на тези, откривани във вагиналната флора. Ето защо то е ефикасно решение срещу инфекциите, водещи до образуването на секрети.

Пробиотиците му действат директно върху болестотворните организми. По този начин те спират развитието им и възстановяват натуралната среда във влагалището.

Начин на прилагане

 • Вземете няколко супени лъжици натурално, неовкусено кисело мляко и намажете с него външните части на влагалището си.
 • Оставете го да изсъхне, без да го измивате; правете процедурата 2-3 пъти дневно.
 • Като допълнение към терапията изяждайте по една чаша кисело мляко дневно.

Искате ли да научите повече? Прочетете: 8 храни, необходими за добро вагинално здраве

2.Отвара от лайка при обилно вагинално течение

Противовъзпалителното и антибиотично действие на цветовете от лайка може да бъде използвано като алтернативно лечение при интимни инфекции, водещи до появата на неприятна миризма, дразнене и обилно течение.

Съставките й не дразнят деликатната кожа на влагалището, а намаляват зачервяването и сърбежа.

Начин на приложение

 • Пригответе концентрирана отвара от цвят от лайка, оставете я да изстине и измивайте интимната си зона с течността два пъти дневно.

3.Отвара от градински чай

отвара от градински чай противо вагинално течение
Градинският чай притежава качества, които спомагат балансирането на вагиналната флора и намаляват обилното течение и неприятната миризма.

Отварата, приготвена от листата на градинския чай, освежава възпалената кожа и се бори срещу гъбичните и бактериални инфекции

Начин на приложение

 • Пригответе си литър отвара от градински чай и използвайте течността, за да измивате интимната си зона.
 • Правете процедурата два пъти дневно, докато проблемът отшуми.

4.Отвара с чесън против обилно вагинално течение

Чесънът е мощен антибиотик , който може да се използва като алтернативна терапия срещу инфекциите, атакуващи интимната зона.

Активните му съставки унищожават гъбичките и бактериите, докато забавят свръх образуването на вагинални секрети.

Начин на приложение

 • Счукайте 2 – 3 скилидки чесън с помощта на хаванче.
 • Изсипете ги в литър вряща вода за 15 минути.
 • След като това време изтече прецедете сместа.
 • Оставете течността да изстине и я използвайте за измиване на засегнатата зона.
 • Правете процедурата всяка вечер в продължение на една седмица.

5.Ябълков оцет

ябълков оцет против обилно вагинално течение
Натуралните киселини в ябълковия оцет могат да бъдат използвани като лечебно средство при дисбаланс в рН нивото на влагалището.

Тези вещества подхранват полезните бактерии във вагиналната флора и така спомагат борбата с вредните микроорганизми.

От друга страна противогъбичното и антимикробно действие на ябълковия оцет спомага контролирането на неприятната миризма и секрети.

Начин на приложение

 • Добавете половин чаша ябълков оцет към водата във ваната.
 • Измийте интимната си зона.
 • Правете процедурата два пъти дневно поне за една седмица.

6.Сода бикарбонат 

И накрая органичните съставки в содата бикарбонат (хлебната сода) са причината за използването й при обилно вагинално течение и неприятна миризма.

Те спомагат възстановяването на рН нивото във влагалището и улесняват образуването на полезни бактерии за създаването на защитна бариера срещу вредните гъбички и микроорганизми.

Съставки

Начин на приложение

 • Смесете една чаена лъжичка сода бикарбонат с чаша вода и изпивайте сместа веднъж дневно.
 • За оптимален резултат приготвяйте и смес от половин чаша топла вода и сода бикарбонат и накисвайте в нея интимната си зона за 5-10 минути.
 • Правете процедурата в продължение на седмица или докато течението ви се нормализира.

Както видяхте има много натурални средства за контролиране на обилното течение и проявата на други признаци при инфекции на интимната зона.

Изберете терапията, която ви допада най-много и следвайте указанията ни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.