6 домашни средства против ранното побеляване на косата

· 19.12.2018
За да запазите естествения цвят на косата по-дълго, използвайте розмарин и неговите отлични свойства

Едно от най-големите притеснения на много мъже и най-вече жени, е появата на първите бели коси. Въпреки, че това е неизбежният знак на остаряването, който се проявява рано или късно, повечето хора искат да го избегнат още на 30-годишна възраст. За щастие, има начини да се предпазите от побеляване на косата и да намалите появата му. Без съмнение има много ефективни търговски похвати, но съществуват чудесни алтернативни методи в грижата за косата, без да се притеснявате от страничните ефекти. 

Какво причинява ранното побеляване на косата?

Белите коси започват да се появяват, когато производството на пигмента, познат като меланин, спре. С годините и в зависимост от навиците на всеки човек, производството на меланин се забавя, в резултат на което косата започва да побелява.

Учените от Американската академия по дерматология са установили, че повече от половината население по света е с бели косми още на 45-годишна възраст, а косите на една от всеки три жени ще продължат да побеляват.

Някои от основните причини за ранно побеляване са следните:

  • Наследствена обусловеност
  • Неправилно хранене и дефицит на витамин B12
  • Нездравословни навици, сред които пушене, прекомерна консумация на алкохол и употреба на наркотици
  • Кафето и пикантните храни
  • Емоционалните проблеми и заблуди

Как да се преборим с ранното побеляване на косата с естествени средства?

Някои натурални средства могат да намалят и да предпазят от ранна поява на бели коси, както и да подобрят нейния красив и здравословен вид. Запомнете, че трябва да ги прилагате редовно, защото резултатите не са мигновени. Ето някои от тях:

Лук

Лук при побеляване на косата

Той има безброй приложения, що се отнася до здраве и красота, благодарение на полезните хранителни вещества в него. За забавяне растежа на белите коси можете да го прилагате директно върху скалпа.

В едно изследване, проведено от Университет Брадфорд(Обединеното кралство), е установено наличието на ензима каталаза в лука, който елиминира водородния пероксид. Именно той се натрупва във фоликулите на космите и причинява обезцветяването им. В допълнение: приложението на лук върху скалпа стимулира здравословния растеж.

Авокадо срещу ранното побеляване на косата

Този изключително хидратиращ плод е идеален, ако искате да постигнете повече блясък на косата и да я предпазите от преждевременно остаряване. Авокадото съдържа минерали, мастни киселини и регенеративните свойства на витамин Е, които подобряват здравето на косата.

За да се възползвате от всички тези предимства, трябва просто да смачкате вътрешността и да я приложите, като маска на косата и скалпа. 

Прочетете и: 7 невероятни начини да се възползвате от ползите на авокадото

Къна

Къна при побеляване на косата

Тя е естествен прахообразен продукт, който се използва, като средство за боядисване на косата без негативните странични ефекти, които съществуват в подобните продукти на химична основа. Къната има червеникав отенък, но може да се комбинира и с други съставки, за  да постигнат различни нюанси. 

Смесете я с малко вода и приложете готовата паста върху косата. Друг вариант за постигане на тъмнокафяв цвят, е да прибавете към нея малко кокосово масло.

Орехови листа

Това алтернативно средство се използва за скриване на сивите и бели коси и за намаляване на тяхната поява, без да страдаме от ефектите на химичните продукти.

Листата на дървото съдържат вещество, познато като юнглона – натурален оцветител, който намира често приложение в козметичната индустрия. Сварете листата на чай и ги оставете да киснат 15 минути, преди да полеете върху косата.

Отвара от градински чай

Градински чай срещу ранното побеляване на косата

Билката съдържа естествени оцветители, които подпомагат възстановяването на цвета и намаляват появата на белите коси. За да потъмните косата и да покриете белите косми, сварете листата, като ги оставите да кипят 30 минути, за да извлечете максимума от екстракта. След това приложете външно върху косата. За постигането на добри резултати, е добре да го правите поне три пъти в седмицата.

Вижте още: Сироп от градински чай за плосък корем

Розмарин

Той става все по-популярен в грижата за косата, тъй като стимулира растежа й и запазва естествения цвят. Розмаринът съдържа високи нива на кафеена и розмаринова киселина и антиоксиданти, които се борят по естествен начин с посивяването.

Съставки

Какво да направим? 

Сложете водата да кипне и добавете билките. Оставете на кисне една вечер, преди да приложите течността върху косата и скалпа.

  • Westgate, G. E., Botchkareva, N. V., & Tobin, D. J. (2013). The biology of hair diversity. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/ics.12041
  • Choi, H. I., Choi, G. I., Kim, E. K., Choi, Y. J., Sohn, K. C., Lee, Y., … Lee, Y. H. (2011). Hair greying is associated with active hair growth. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2011.10625.x
  • Tobin, D. J. (2008). Human hair pigmentation – Biological aspects. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2008.00456.x