6 домашни средства против ранното побеляване на косата

За да запазите естествения цвят на косата по-дълго, използвайте розмарин и неговите отлични свойства
6 домашни средства против ранното побеляване на косата
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Едно от най-големите притеснения на много мъже и най-вече жени, е появата на първите бели коси. Въпреки, че това е неизбежният знак на остаряването, който се проявява рано или късно, повечето хора искат да го избегнат още на 30-годишна възраст. За щастие, има начини да се предпазите от побеляване на косата и да намалите появата му. Без съмнение има много ефективни търговски похвати, но съществуват чудесни алтернативни методи в грижата за косата, без да се притеснявате от страничните ефекти. 

Какво причинява ранното побеляване на косата?

Белите коси започват да се появяват, когато производството на пигмента, познат като меланин, спре. С годините и в зависимост от навиците на всеки човек, производството на меланин се забавя, в резултат на което косата започва да побелява.

Учените от Американската академия по дерматология са установили, че повече от половината население по света е с бели косми още на 45-годишна възраст, а косите на една от всеки три жени ще продължат да побеляват.

Някои от основните причини за ранно побеляване са следните:

 • Наследствена обусловеност
 • Неправилно хранене и дефицит на витамин B12
 • Нездравословни навици, сред които пушене, прекомерна консумация на алкохол и употреба на наркотици
 • Кафето и пикантните храни
 • Емоционалните проблеми и заблуди

Как да се преборим с ранното побеляване на косата с естествени средства?

Някои натурални средства могат да намалят и да предпазят от ранна поява на бели коси, както и да подобрят нейния красив и здравословен вид. Запомнете, че трябва да ги прилагате редовно, защото резултатите не са мигновени. Ето някои от тях:

Лук

Лук при побеляване на косата

Той има безброй приложения, що се отнася до здраве и красота, благодарение на полезните хранителни вещества в него. За забавяне растежа на белите коси можете да го прилагате директно върху скалпа.

В едно изследване, проведено от Университет Брадфорд(Обединеното кралство), е установено наличието на ензима каталаза в лука, който елиминира водородния пероксид. Именно той се натрупва във фоликулите на космите и причинява обезцветяването им. В допълнение: приложението на лук върху скалпа стимулира здравословния растеж.

Авокадо срещу ранното побеляване на косата

Този изключително хидратиращ плод е идеален, ако искате да постигнете повече блясък на косата и да я предпазите от преждевременно остаряване. Авокадото съдържа минерали, мастни киселини и регенеративните свойства на витамин Е, които подобряват здравето на косата.

За да се възползвате от всички тези предимства, трябва просто да смачкате вътрешността и да я приложите, като маска на косата и скалпа. 

Къна

Къна при побеляване на косата

Тя е естествен прахообразен продукт, който се използва, като средство за боядисване на косата без негативните странични ефекти, които съществуват в подобните продукти на химична основа. Къната има червеникав отенък, но може да се комбинира и с други съставки, за  да постигнат различни нюанси. 

Смесете я с малко вода и приложете готовата паста върху косата. Друг вариант за постигане на тъмнокафяв цвят, е да прибавете към нея малко кокосово масло.

Орехови листа

Това алтернативно средство се използва за скриване на сивите и бели коси и за намаляване на тяхната поява, без да страдаме от ефектите на химичните продукти.

Листата на дървото съдържат вещество, познато като юнглона – натурален оцветител, който намира често приложение в козметичната индустрия. Сварете листата на чай и ги оставете да киснат 15 минути, преди да полеете върху косата.

Отвара от градински чай

Градински чай срещу ранното побеляване на косата

Билката съдържа естествени оцветители, които подпомагат възстановяването на цвета и намаляват появата на белите коси. За да потъмните косата и да покриете белите косми, сварете листата, като ги оставите да кипят 30 минути, за да извлечете максимума от екстракта. След това приложете външно върху косата. За постигането на добри резултати, е добре да го правите поне три пъти в седмицата.

Розмарин

Той става все по-популярен в грижата за косата, тъй като стимулира растежа й и запазва естествения цвят. Розмаринът съдържа високи нива на кафеена и розмаринова киселина и антиоксиданти, които се борят по естествен начин с посивяването.

Съставки

Какво да направим? 

Сложете водата да кипне и добавете билките. Оставете на кисне една вечер, преди да приложите течността върху косата и скалпа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jo, S. K., Lee, J. Y., Lee, Y., Kim, C. D., Lee, J.-H., & Lee, Y. H. (2018). Three Streams for the Mechanism of Hair Graying. Annals of Dermatology, 30(4), 397. https://doi.org/10.5021/ad.2018.30.4.397
 • Zayed, A., Shahait, A., Ayoub, M., & Yousef, A. M. (2013). Smokers′ hair: Does smoking cause premature hair graying? Indian Dermatology Online Journal, 4(2), 90. https://doi.org/10.4103/2229-5178.110586
 • Wood, J. M., Decker, H., Hartmann, H., Chavan, B., Rokos, H., Spencer, J. D. et al. (2009). Senile hair graying: H2O2-mediated oxidative stress affects human hair color by blunting methionine sulfoxide repair. The FASEB Journal, 23(7), 2065–2075. https://doi.org/10.1096/fj.08-125435
 • Ayala-Jara, Carmen I, Castillo-Saavedra, Ericson F, Alfaro-Avalos, Katterine Y, Aspiros-Freyre, Eva del Pilar, & Seclén-Ayala, Luis E. (2018). Desarrollo de un tinte cosmético a base de semilla de Bixa orellana L. (Bixaceae) y evaluación de su efecto in vitro. Scientia Agropecuaria9(1), 133-141. https://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2018.01.14
 • González Minero, Francisco José, & Bravo Díaz, Luis. (2017). Estudio botánico y farmacéutico de productos con aplicación en cosmética y cuidado de la piel. Ars Pharmaceutica (Internet)58(4), 175-191. https://dx.doi.org/10.4321/s2340-98942017000400005
 • Murata, K., Noguchi, K., Kondo, M., Onishi, M., Watanabe, N., Okamura, K., & Matsuda, H. (2012). Promotion of Hair Growth byRosmarinus officinalisLeaf Extract. Phytotherapy Research, 27(2), 212–217. https://doi.org/10.1002/ptr.4712
 • Van Neste, D., & Tobin, D. J. (2004). Hair cycle and hair pigmentation: dynamic interactions and changes associated with aging. Micron, 35(3), 193–200. https://doi.org/10.1016/j.micron.2003.11.006

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.