Естествени средства и съвети за бърз растеж на косата

Консумирайте храни, богати на биотин, като: яйца, соя или зърнени продукти
Естествени средства и съвети за бърз растеж на косата

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Много хора желаят здрава и красива, дълга и силна коса. Съществува мит, че е трудно да се постигне такава – която расте бързо и по естествен път.  Тази грешка провокира използването на мощни химически средства. Повечето от тях са за бърз растеж на косата (да не говорим за високата цена на продуктите). 

В настоящата статия  предлагаме няколко съвета за бърз растеж на косата, без притеснения за цената. Ето и някои прости трикове, които ще направят косата ви по-здрава и подхранена от корените.

Алое вера

Това растение е добре известно със своите ползи за кожата и тялото, а що се отнася до косата – алое вера запазва косата здрава, бляскава и помага нейния растеж.  Как да го използваме?

Отрежете стеблото, отделете бистрия гел, нарежете го на парчета и го оставете за една нощ във вода.  На следващия ден го използвайте за измиване на косата. Ако правите това няколко пъти в седмицата, ще забележите положителните резултати с косата си.

 Вода от картоф за по-бърз растеж на косата

вода от картоф за бърз растеж на косата

Картофът  е добре известен, като богат на хранителни вещества зеленчук, от който можете да се възползвате в името на косата. Как да го направите? Просто отделете картофените обелки, поставете ги във вряща вода, оставете разтвора да престои, докато водата се охлади.  След това измийте косата, както обичайно правите, но използвайте тази вода за последното изплакване.  Извършвайте процедурата два или три пъти седмично и скоро ще се радвате на положителни резултати.

Белтъци

Много хора мислят, че този метод не е ефективен, но яйцето е източник на важни протеини за организма, както и на голямо количество витамини. Косата може да се облагодетелства от всички тези ползи и да расте по-бързо. С тази семпла маска ще го ускорите.

Счупете няколко яйца, отделете жълтъците от белтъците и ги нанесете като маска за коса, оставяйки я да престои 30 минути.  След това измийте косата по обичайния начин. Веднага ще забележите положителната промяна у нея. Правете процедурата два пъти седмично, за да постигнете резултати в съвсем кратко време.

 Зехтин

зехтин за бърз растеж на косата

 

Един от най-големите проблеми на косата е нейната сухота, която понякога е причинена от химическите продукти, от замърсяването в околната среда и от честото прегряване със сешоари и преси. Ако искате косата да изглежда здрава и хидратирана, всяка седмица я глезете с маска от маслиново масло.

Нанесете го по косата и я увийте с топла кърпа. Когато кърпата се охлади, освободете косата, но оставете зехтина да действа до следващия ден.  Тази маска овлажнява косата и с течение на времето ще генерира здравословния й растеж.

Лук

Това е растение, добре известно със своите ползи за здравето, е ефикасно и по отношение на косата. То се поема от фоликулите на скалпа и спомага подобряването на притока на кръв към тази част от тялото. Можете да използвате лука по различни начини:

 • Смесете го с мед и след това масажирайте кожата на главата;
 • Нарежете лук и го добавете в  шампоана. Използвайте 3 или 4 пъти седмично.  По този начин може да укрепите косата, а тя ще расте по-бързо.

 Розмарин

розмарин и бърз растеж на косата

Тази билка притежава стимулиращи свойства, които съживяват скалпа и стимулират растежа на косъма. Можете да използвате инфузия с масло или оцет, като изплакнете с тях косата.

Растението осигурява хранителни вещества, които ускоряват растежа на косата и се грижат за здравето й.

 Допълнителни съвети …

Към прилагането на тези чудесни естествени средства, стимулиращи растежа на косата, добре е да имате предвид и следните съвети:

 • Решете косата два пъти на ден, за да стимулирате циркулацията на скалпа, както и нейния растеж.
 • Включете в диетата храни, богати на протеини като например: риба, яйца, и месо.
 • Откажете се от всички продукти за коса, които са на силиконова основа. Те са склонни да създават впечатление за здрава коса, но в дългосрочен план нарушават овлажняването ѝ и запушват космените фоликули. По този начин се ограничава растежа.
 • Избягвайте сресването на косата, когато е мокра, тъй като тогава тя е уязвима и склонна към увреждане.
 • Консумирайте храни, богати на биотин като: яйца, соя или зърнени продукти.  Можете да го приемате и като добавка.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Nikfar, S., & Jaberidoost, M. (2014). Hair. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00610-2
 • Goldberg, L. J., & Lenzy, Y. (2010). Nutrition and hair. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.038
 • Kole, P. L., Jadhav, H. R., Thakurdesai, P., & Nagappa, A. N. (2005). Cosmetics potential of herbal extracts. Natural Product Radiance.
 • Hamman, J. H. (2008). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules13081599
 • Dallo, M. A. L. (2004). Activos nutricionales y su efecto sobre el cabello. Med Cutan Iber Lat Am32(5), 223-228.
 • Robbins, C. (2010). Chemical and physical behavior of human hair. New York: Springer.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.