6 домашни средства при инфекция на пикочните пътища

Мъжете могат да получат такъв здравословен проблем, но най-често пред него се изправят жените
6 домашни средства при инфекция на пикочните пътища

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Инфекциите на пикочните пътища са втората най-популярна причина, поради която хората посещават лекар всяка година. Това сочат проучвания. Мъжете могат да получат такъв здравословен проблем, но най-често пред него се изправят жените. Над 8 милиона от тях се консултират ежегодно с лекар заради такова неразположение. Според проучвания, 20 % от тези жени ще изпитат за втори път проблема, т.е. ще рецидивира. Добрата новина е, че съществуват ефикасни домашни средства при инфекция на пикочните пътища. Именно на тях ще обърнем внимание в следващите редове. Ще разгледаме 6 средства при такава инфекция.

1. Сода бикарбонат

Уринарните инфекции, които продължават повече от два дни, изискват намесата на специалист. Нелекуваната инфекция на пикочните пътища може да порази бъбреците и да се превърне в сериозен здравословен проблем. За да предотвратите развитие на инфекция на пикочните пътища или пък за да повлияете състоянието още в началото му, можете да добавите една чаена лъжица сода бикарбонат в чаша вода. Изпийте я и така ще облекчите инфекцията. Содата за хляб неутрализира киселините в урината и стимулира възстановителния процес.

2. Червени боровинки при инфекция на пикочните пътища

Червени боровинки при инфекция на пикочните пътища

Червените боровинки притежават ценни свойства, които въздействат върху бактериите в тялото. Според едно проучване, сокът от червени боровинки предпазва от възникването на инфекция на пикочните пътища. Освен това редовната консумацията на тези плодове допринася за поддържането на добро здраве.

3. Сок от боровинки

Много са проучванията, които доказват, че пиенето на сок от боровинки помага с цел превенция на инфекция на пикочните пътища. Изглежда, този сок действа благоприятно, като се справя с бактерията, която предизвиква инфекцията. Сокът от боровинки представлява много нежен антибиотик. Пийте по 120 мл такъв сок дневно, за да се преборите с проблема. Ако забелязвате, че той остава и възпалението не минава, увеличете дозата до 2-4 чаши сок от боровинки дневно.

4. Ананас

Ананас при инфекция на пикочните пътища

Бромелаинът е ензим, който може да бъде открит в ананасите. В едно проучване на хора, които страдат от инфекция на пикочните пътища, бромелаин е бил даван в съчетание с обичайния антибиотик, който се предписва на пациентите. Резултатът е успокояване на инфекцията и пълното й  преборване. Консумацията на чаша ананас ще ви се отрази добре, не само заради прекрасния вкус на този плод, но и в моменти, в които изпитвате проблеми с уринарния тракт.

5. Витамин С

Има лекари, които предписват поне 5 грама и повече витамин С на пациентите си, когато се появи инфекция на пикочните пътища. Защо? Тъй като витамин С подпомага оптималното здраве на пикочния мехур и окисляма урината. По този начин витаминът предпазва тялото от вредното въздействие на бактерията и развитието й.

6. Вода

Пийте повече вода при инфекция на пикочните пътища

Ако знаете, че сте предразположени към инфекция на пикочните пътища, задъжително трябва да придобиете полезния навик да пиете достатъчно вода всеки ден: около 8 чаши. Здравословно е да ходите до тоалетната по малка нужда на всеки 4-5 часа. Ако в момента сте изправен пред инфекция на пикочните пътища, препоръчваме ви да заложите на обилното пиене на вода, то по естествен път ще се бори с проблема. Пийте поне по 300 мл вода на всеки час. По този начин ще елиминирате бактерията от тялото си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.