5 важни причини за нощното изпотяване

Не пренебрегвайте този симптом, защото може да е знак за нещо сериозно освен възстановяване от болест или менопаузата
5 важни причини за нощното изпотяване

Последна актуализация: 30 октомври, 2018

Нощното изпотяване е нормално, когато температурата или пък налягането на въздуха са високи. Ако тези фактори не са налице, то може да е симптом за нещо, на което трябва да обърнете внимание.

Независимо дали ви се вярва или не, но обилното изпотяване през нощта е често срещано. Понякога го изпитваме, защото се възстановяваме от настинка или имаме лека инфекция. Освен това нощното изпотяване се наблюдава често по време на менопаузата.

Независимо от това все пак е необходимо да диагностицираме причината за това състояние. Интересното е, че съществува организация, наречена Международно общество  за хиперхидроза, което провежда изследвания за повишаване информираността относно този проблем.

Въпреки че не всеки, който изпитва нощно изпотяване страда от хиперхидроза, това състояние често се появява при пациенти в здравни центрове. В много случаи причината за прекомерното изпотяване е безсъние, стрес или безпокойство, причинено при липсата на добър сън през нощта.

В други случаи често срещани заболявания, протичащи тежко, могат да бъдат причина за това състояние. Тези заболявания трябва да бъдат лекувани. В следващите редове ще ви разкажем за 5 фактора, които могат да доведат до прекомерно изпотяване.

1. Нощното изпотяване и страничните ефекти на някои лекарства

Прекомерното изпотяване през нощта може да е страничен ефект от приема на определен вид лекарства.

Психиатричният департамент на Университета на Пенсилвания разкрива, че много медикаменти за тревожност и депресия водят до повишаване на това състояние.

 • Въпреки това, този страничен ефект не се проявява при всички пациенти. В действителност само 14-20% от пациентите се оплакват от повишено нощно изпотяване. Имаме в предвид, че пижамата и чаршафите на пациента са мокри от потта.
 • По същия начин приемането на прекалено много лекарства за лечение на болка или възпаление може да предизвикат този страничен ефект.

Така че не се колебайте да се консултирате с личния си лекар за всеки симптом или страничен ефект, свързан с някои лекарства, които приемате.

Нощното изпотяване може да е признак за сериозно заболяване.

2. Хипертироидизъм

Това е без съмнение най-честата причина за нощното изпотяване.

Хипертироидизмът причинява други по-очевидни симптоми като умора, наддаване на тегло, спукване на капилярите и температурни промени на тялото, които са доста чести.

Има също така по-лесни симптоми за откриване от нощното изпотяване, когато се диагностицира това състояние.

 • Трябва да имаме в предвид, че когато щитовидната жлеза претърпява някаква промяна, свързана с хормона тироксин, това се отразява на метаболизма. Една от основните последици от това е топлинна непоносимост и прекомерно потене.
 • В допълнение също може да имаме сърцебиене, когато сме в леглото, шум в ушите и епизоди на безсъние.

3. Ходжкинов или неходжкинов лимфом

В началото на статията спомехахме, че в някои случаи нощното изпотяване е симптом на други видове по-сериозни заболявания.

 • Ходжкиновият и неходжкинов лимфом са примери за такива сериозни заболявания. Това са видове рак, които започват в лимфоцитите, които са основна част от имунната система.
 • Прекомерното изпотяване, което е често срещано при тези състояния, може да засегне лимфната система. Тази система се състои от лимфната тъкан и съдове или далака.
 • Като цяло основните симптоми, от които пациентите с ходжкинов или неходжкинов лимфом често страдат са подути лимфни възли под мишниците или в областта на слабините.

Въпреки това струва си да си припомним, че това е вид онкологично заболяване, което се повлиява добре от лечението и има висока средна продължителност на живота.

Често пробемите с щитовидната жлеза са съпроводени със симптоми като нощното изпотяване.

4. Хипогликемия

Нощното изпотяване също е чест симптом на хипогликемия.

Така например пациенти с диабет тип 1 често изпитват чести пристъпи на прекомерно изпотяване през нощта. Това е така, защото може да има дисбаланс в тяхното ниво на глюкоза.

За това си има и конкретна причина: панкреасът не секретира инсулин. В резултат на това тялото започва да се поти прекалено, за да балансира тази вътрешна промяна.

5. Киселинен рефлукс или лошо храносмилане

Със сигурност тази ситуация се е случвала с вас и преди: ядете твърде много или консумирате нещо, което ви кара да се чувствате зле. След това в един момент през нощта се събуждате с дискомфорт и сте напълно прогизнали.

 • Описаното е начина, по който тялото реагира при дисбаланс, заплаха или вътрешна промяна.
 • Освен това трябва да имаме предвид, че гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) също е свързана с този симптом.
 • Може да се чувствате изтощени, да изпитвате болка в гърдите и да имате затруднения при дишането, когато страдате от това заболяване. Ако е така наистина и страдате от тези чести симптоми, консултирайте се със специалист.
 • След като заболяването е диагностицирано, то може да се лекува и след това може да се върнете към живота без това неудобство.
Често безсънието е съпроводено с признаци като нощното изпотяване.

Накратко, никога не приемайте за “нормален” този вид симптом. Прекомерното изпотяване през нощта не е нормално, ако в стаята ви не е прекалено горещо.

Посетете личния си лекар и му обяснете как се чувствате и какво се случва с вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Davidson, J. R. T., Foa, E. B., Connor, K. M., & Churchill, L. E. (2002). Hyperhidrosis in social anxiety disorder. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry26(7–8), 1327–1331. https://doi.org/10.1016/S0278-5846(02)00297-X
 • Armstrong M, Aziz N, Fingeret A. Physiology, Thyroid Function. [Updated 2019 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537039/
 • Gobbi, P. G., Pieresca, C., Ricciardi, L., Vacchi, S., Bertoloni, D., Rossi, A., … Ascari, E. (1990). Night sweats in Hodgkin’s disease A manifestation of preceding minor febrile pulses. Cancer, 65(9), 2074–2077. https://doi.org/10.1002/1097-0142(19900501)65:9<2074::AID-CNCR2820650931>3.0.CO;2-O
 • Weng N, Luo YW, Xu JD, Zhang Y. Abnormal nocturnal behavior due to hypoglycemia: A case report. Medicine (Baltimore). 2019;98(6):e14405. doi:10.1097/MD.0000000000014405
 • Young, P., Finn, B. C., Bruetman, J. E., & Trimarchi, H. (2007). Gastroesophageal reflux as a cause of night sweating. Anales de Medicina Interna24(6), 285–288. https://doi.org/10.4321/S0212-71992007000600007

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.