5 страхотни сурови храни за плосък корем
Лукът помага за ускоряване на метаболизма и понижаване на нивата на кръвна захар в организма. Не забравяйте: следните храни винаги трябва да се ядат сурови: когато са сготвени, губят почти 60% от полезните си ензими.
Вероятно вече сте чували за ползите от суровоядството, измежду които е изваяната фигура и по-бързото отслабване. Но когато говорим за сурови храни, нямаме предвид да започнете да се храните със сурово месо или риба. Не позволявайте на тази дума да ви изплаши!
Според диетолозите увеличаване на дневния прием на сурови плодове и зеленчуци ще ви помогне не само да изгорите повече мазнини, но и да предотвратите множество болести и дори да забавите процеса на стареене. Сигурни сме, че информацията в днешната статия, посветена на сурови храни за плосък корем, ще бъде от голям интерес и полза за вас.
Многобройните ползи от яденето на сурови храни
Съществуват много храни, които са по-полезни, когато се консумират сурови. Суровите храни са богати на витамини, минерали и храносмилателни ензими, които ви карат да се чувствате по-сити. Имайте предвид, че е важно да се знае произходът на плодовете и зеленчуците, които ще консумирате сурови. Желателно е да са били в минимален контакт с химикали и пестициди. Не се колебайте да изберете биологични продукти пред всякакви други.
Каква е ползата от сурови храни?
Кажете “сбогом” на подутия корем
Ако често страдате от лошо храносмилане или газове след хранене, само 5 сурови парчета плодове и зеленчуци на ден ще ви помогнат да ликвидирате тези досадни проблеми. Дъвчете по-бавно, за да улесните работата на стомаха. По този начин можете също да активирате ензими, които подобряват храносмилането и помагат за усвояване на хранителни вещества. И не забравяйте, че консумацията на сурови храни е най-добрият начин да се спасите от запек.
Ще се почувствате по-сити
Яденето на сурови храни не само ви помага да абсорбирате повече хранителни вещества, но и се задействат невротрансмитерите в мозъка, които предават информация на тялото, че сте сити. Дори се повишава нивото на серотонин, който подобрява настроението ви.
Прочетете и това: 9 изненадващи последици от липсата на серотонин
Забавят процеса на стареене
Наистина ли искате да се спасите от досадни бръчки? Суровите храни няма да ви спасят от тях завинаги, но могат да забавят появата им благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти. След проучване върху процеса на стареене на Изследователския център за човешкото хранене д-р Джийн Майър от университет „Тъфтс” в Бостън стига до заключението, че яденето на сурови плодове и зеленчуци всеки ден ни дава повече антиоксиданти за борба с остаряването на мозъка и други дегенеративни заболявания, като например Алцхаймер.
Баланс между натрий и калий
Знаете ли, че консумацията на сурови зеленчуци е чудесен начин да получите калий? Някои плодове и зеленчуци са отлични за борба с излишния натрий в организма и възстановяване на равновесието, необходимо за доброто здраве.
Идеални са за отслабване
Хората, които включват някои сурови храни в диетата си, наблюдават, че им помагат да отслабнат. Тази техника е много ефективна, защото ви помага да се чувствате сити с храни, които са с ниско съдържание на калории и мазнини. Но не забравяйте, че този вид диета изисква много воля. Трябва да се ядат 5 порции сурови плодове и зеленчуци през деня, както и семена и кълнове. Комбинирането им с други храни ще ви даде протеина, който ви е нужен. Пътят към така желания плосък корем е труден и изисква всеотдайност към каузата.
Кои са най-добрите сурови храни?
Броколи и кресон
Вие вече знаете, че броколи и кресон са невероятно здравословни. Говорили сме за това много пъти в нашия блог и ви препоръчваме да ги ядете най-малко 2-3 пъти на седмица… но знаехте ли, че за вас е по-добре да ги консумирате сурови? Когато тези два зеленчука се сготвят, губят ензимите, които се борят с рака и подобряват храносмилането.
За да им се насладите в суров вид, просто ги нарежете на много малки парченца и ги комбинирайте с кълнове и други храни. Те са отлични за поддържане на здравословно тегло.
Червена чушка
Този диетичен зеленчук е идеален за ускоряване на метаболизма. Червените чушки са винаги по-здравословни, когато се консумират сурови. Помагат против запек и по-лесно се усвояват в суров вид, като същевременно осигуряват повече витамини и антиоксиданти. Добавете червени чушки, нарязани на тънки филийки, към салатите си.
Лук
Обичате ли лук? Той добавя хубаво ухание към вашите ястия, а уникалният му вкус ги допълва по неповторим начин. Но трябва да знаете, че лукът губи до 60% от минералите и антиоксидантите си, когато го сготвите. Затова е най-добре да се яде суров – разбира се, не в прекомерни количества.
Това ще ускори метаболизма ви, освен това ще се възползвате от едно вещество, известно като глюкоквинин, което понижава нивата на кръвната захар.
Зелена ябълка
Пропуснете мармалада и натуралните сокове. Най-добре е да се ядат сурови зелени ябълки сутрин, и то без да се белят. Това е здравословен начин да се грижите за тялото си, да изгорите повече мазнини и да имате този плосък корем, за когото мечтаете.
Чесън
Ако се храните с много ориз или месо, сигурно ядете и доста чесън. Чесънът им добавя страхотен вкус. Ако ядете чесъна суров, ще бъде много по-полезно за вас, защото когато се сготви, той губи алицин – компонент, който действа като естествен антибиотик и средство за детоксикация на тялото. Защо не започнете деня си с чаша вода и една скилидка пресен чесън?
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Acrylamide in food and cancer risk. National Cancer Institute website. http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/risk/acrylamide-in-food. Updated July 29, 2008.
- H. Raw Food Studies – Hippocrates Health Institute [Internet]. Hippocrates Health Institute. 2018. https://hippocratesinst.org/raw-food-studies
- “The effect of Heat Treatment on the Nutritive Value of Milk for the Young Calf: The Effect of Ultra-High Temperature Treatment and of Pasteurization”, British Medical Journal (Vol. 14, No. 10), 1960