5 рискови последствия от лош сън

Един от най-очевидните симптоми е отслабването на имунната система
5 рискови последствия от лош сън

Последна актуализация: 30 Януари, 2019

Некачественият сън е един от най-често срещаните проблеми при възрастните, който възниква по най-различни причини. Това, което не знаете, е, че лошият сън може да бъде изключително вреден за здравето. В тази статия ще ви разкажем за 5 рискови последствия от недостатъчен или лош сън.

1. Отслабена имунна система

Един от най-очевидните симптоми, че не спите добре или спите недостатъчно и това ви се отразява, е отслабването на имунната система. По тази причина вие ставате по-податливи на всякакви заболявания, особено инфекции, причинени от вируси и бактерии.
Всъщност имунната система е най-засегната от лошото качество на съня. Когато спите по-добре, е почти сигурно, че ще се разболявате по-трудно, т.е. добрият сън гарантира, че ще се чувствате много по-добре.

2. Промени в циклите на съня

недоспиване при лош сън


Когато страдате от лош сън, циркадният ви ритъм се променя. Ясен знак, че не се наспивате, е това, че заспивате трудно. От друга страна, може да се будите много преди алармата ви да се включи, което означава, че тялото ви не е получило необходимото количество сън. Очевидно е, че това има и други последици, които могат да бъдат много опасни за здравето. Ето защо трябва да се обърне специално внимание на казуса “лош сън”, но много хора не го правят.

3. Хронична умора

Хроничната умора е още една от последиците от лош сън. Хронична умора означава, че се чувствате уморени дълъг период от време и тези периоди имат тенденцията да стават по-продължителни. Умората ви пречи да извършвате дадени дейности качествено, а понякога ви пречи да ги извършвате изобщо. Например, ако се чувствате уморени през цялото време, това може да доведе до трудови злополуки и други животозастрашаващи ситуации.

Прочетете и: 9 симптома на хроничната умора

4. Стомашни проблеми при лош сън

храносмилателни проблеми при лош сън

Лош сън – фактор, който също влияе върху храносмилателната система, особено при жените. Типични симптоми са диарията или запека. Това се случва, защото храносмилането е нарушено. Често хората се оплакват от подуване или киселини след хранене. Понякога възникват заболявания като гастрит и колит, които също са свързани с лош сън.

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 супи спомагащи възстановяването при диария

5. Сладки храни

Когато не се наспивате, нямате достатъчно енергия. Тялото ви компенсира, като си я набавя от сладки храни, особено сладкиши. В резултат на това преяждате с такива храни и напълнявате, привидно без причина – а случващото се може да е знак, че не спите добре.

Може да ви заинтересува ...
Как по естествен път да преборим безсънието
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Как по естествен път да преборим безсънието

Безсънието често възниква и в случаи, когато спим леко. Ние, от Здраве и Красота, ще ви покажем как по естествен път да преборим безсънието.