5 редки вида рак и техните симптоми

Ако по принцип носите сандали или стъпалата ви често са изложени на въздействието на слънчевите лъчи, препоръчително е да нанасяте слънцезащитен крем
5 редки вида рак и техните симптоми

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Без съмнение сте чували за рака на гърдата, на дебелото черво или на яйчниците. Дори вероятно сте запознати с част от статистиката, свързана с тези видове рак. Съществуват обаче още и е препоръчително да не ги подценявате. Затова днес ще поговорим за 5 редки вида рак.

Може да не сте чували за тях, тъй като те са редки. Поразяват много малко хора. Ще уточним, че в медицината са познати 71 вида рак, но само за 11 от тях се говори по-често. 

Именно поради това е добре да познавате някои редки видове рак, просто за информация.

5 редки вида рак

 1. Рак на стъпалото

Макар обикновено да не свързвате стъпалата с думата „рак“, оказва се, че те могат да бъдат свързани. Туморите, които се развиват в стъпалата, често остават незабелязани, което ги прави изключително опасни.

Важно е да посетите лекар, ако забележите един от следните предупредителни признака:

 • Странно усещане
 • Бучки
 • Тромавост

Всеки подиатрист е способен да идентифицира този вид рак и след обстоен преглед може да установи:

 • Рак на костите
 • Рак на нервите
 • Рак на кожата
 • Рак на кръвоносните съдове

Най-разпространеният вид рак, който засяга стъпалата, е ракът на кожата. Ако по принцип носите сандали или стъпалата ви често са изложени на въздействието на слънчевите лъчи, препоръчително е да нанасяте слънцезащитен крем.

 1. Рак на вагината

5 редки вида рак: на вагината

Този втори вид рак в списъка ни засяга само около 1% от жените: рак на вагината.

Жените, които са достигнали периода на менопаузата, са най-предразположени към развитието на рак на вагината. Тези от вас, които имат зад гърба си случаи на предавани по полов път болести, например човешки папилома вирус, трябва да бъдат внимателни.

Добрата новина е, че туморите са много малки и лесно се отстраняват чрез операция. Разполагате с отлични шансове да избегнете този вид рак, ако редовно посещавате годишните профилактични прегледи при гинеколога.

 1. Рак на слюнчените жлези

Ензимите, които слюнчените жлези произвеждат, са изключително важни за правилното храносмилане на храната и избягването на инфекция. Този трети вид рак пряко поразява тялото, макар само 1 на 100 000 души да се разболява от него.

Симптомите на рака на слюнчените жлези са:

 • Бучки в ушите
 • Бучки в бузите
 • Бучки в или около зоната на устата

За да се излекува този вид рак изисква, се изисква лечение с лъчение и хирургическа намеса. Ако се улови навреме, можете в 90% от случите да се възстановите.

За разлика от други видове рак, този няма пряка връзка с консумацията на алкохол и тютюнопушенето. Това, което със сигурност знаем, че силно се повлиява от генетични фактори.

 1. Хордома

5 редки вида рак: хордома

Следващият в нашия списък на 5 редки вида рак е известен в наши дни като хордома. Той се заражда в костите, особено гръбначния стълб. Диагностицира се в един на милион души.

Лекарите са установили, че хордомата се развива от малки остатъци от хрущял, който се е развил неправилно, докато ембрионът е бил в утробата на майката.

Това е един от най-редките видове рак и поради това е труден за изучаване и разбиране. Съществува изключително малко консенсусно мнение дали развитието на хордома се влияе от генетични фактори, или нещо друго.

Това, което знаем засега, е, че хордомата се развива бавно, но агресивно и болезнено, поради местонахождението си.

Симптомите, свързани с този рядък вид рак, са:

Хордомата е доста устойчива на лъчелечение, химиотерапия или медикаментозно лечение. Поради това често се пристъпва към хирургична намеса, което не винаги обаче е възможно, поради мястото и размера на тумора.

Друг фактор, за който трябва да бъдете информирани, е, че е много трудно да се отстрани цялата хордома. Поради това е висока вероятността от рецидив.

 1. Мезенхимен хондросарком

Последният рядък рак е познат като мезенхимен хондросарком. Той се развива в хрущялната тъкан. Регистриран е само в 1000 случаи от 1959 година насам.

Рядкостта му е добра новина, тъй като е много агресивен и лесно се формират метастази в другите органи. От познатите случаи, които са документирани, знаем, че:

 • 2/3 от този вид рак се развива в костите на гръбначния стълб, ребрата и челюстта.
 • 1/3 се развива в мастните и мускулните тъкани.

Тъй като мезенхимният хондросарком може да се развия навсякъде в тялото, той трудно бива диагностициран. Не е лесно и да бъдат проследени симптомите.

Най-доброто решение е да ходите редовно на медицински прегледи при личния лекар.

Когато този рядък вид рак се прояви в близост до гръбначния стълб, може да усетите загуба на чувствителност или нещо като силна парализа. Най-доброто лечение е хирургична намеса и прилагане на химиотерапия.

Защо е важно да познавате тези 5 редки вида рак

Очевидна е причината, поради която хората не познават тези видове рак – те просто са редки. Важно е обаче да бъдете информирани за част от характерните им симптоми. Запомнете, че тези заболявания са изключително опасни, ако бъдат уловени в късен етап.

Винаги, когато забележите, че здравето ви се влошава, не се колебайте да посетите лекар. Да, вие вероятно не искате да се държите параноично, но никога не бива да игнорирате алармиращите симптоми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Martínez Tello, F. J., Manjón Luengo, P., & Montes Moreno, S. (2006). Condrosarcoma. Variantes de condrosarcoma. Revista Española de Patología. https://doi.org/10.1016/s1699-8855(06)70016-2
 • Angulo Hervías, E., Lample Lacasa, C., Crespo Rodríguez, A. M., & Yagüe Romeo, D. (2007). Condrosarcoma mesenquimal primario en el mediastino. Radiologia. https://doi.org/10.1016/S0033-8338(07)73794-3
 • Conforti, R., Sardaro, A., Tecame, M., Rossi, C., Vargas, O., Raucci, A., & Sica, A. (2013). Cordoma: Considerazioni diagnostiche e revisione della letteratura. Recenti Progressi in Medicina.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.