5 фактора, които влияят върху здравето на яйчниците

Сред тях са затлъстяване, раждане на по-късна възраст и употреба на талк на прах
5 фактора, които влияят върху здравето на яйчниците
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 09 декември, 2018

Яйчниците са част от женската репродуктивна система. Тези полови жлези са не само необходими за възпроизвеждане. Те регулират много функции в женското тяло, като менструация и производство на хормоните прогестерон и естроген.

За съжаление, както може би вече знаете, яйчниците се свързват с няколко заболявания, които невинаги могат да бъдат избегнати. Кисти на яйчниците, тумори и преждевременна яйчникова недостатъчност са някои от рисковете, пред които жените по целия свят трябва да се изправят.

Затова редовните гинекологични прегледи и поддържането на здравословен начин на живот са изключително важни.

В тази статия ще разгледаме някои от най-големите рискови фактори, които влияят върху здравето на яйчниците.

Не пропускайте тази важна информация!

1. Затлъстяването влияе на яйчниците

Затлъстяване

Както знаете, наднормено тегло винаги носи рискове за здравето. Как точно затлъстяването се свързва със заболяване на яйчниците?

  • Затлъстяването не само променя обмяната на веществата, но също така засяга хормоните. Когато тялото започне да съхранява повече мазнини, то променя ендокринната система. Това води до промени в менструалния цикъл.
  • Eксперти предупреждават, че тези хормонални промени често водят до проблеми, вариращи от поликистозен овариален синдром до тумори. Нещо повече – много лекари напомнят, че женското безплодие често се свързва с наднорменото тегло.

2. Генетични рискови фактори

Генетични рискови фактори

 

Болестите, от които майките, бабите и лелите ни са страдали, до голяма степен влияят върху заболяванията, които могат да се развиват в собствената репродуктивна система.

Например тези, при които съществува история на рак на яйчниците в семейството, са изложени на по-висок риск от развитие на болестта.

Малки мутации съществуват в BRCA1 и BRACA2 – гените, които често са наследствени. Много жени често извършват пълен генетичен анализ, за да установят вероятността от развитие на определени заболявания.

На нашата страница, както може би си спомняте, обясняваме как Анджелина Джоли избра да отстрани яйчниците си и предизвика ранна менопауза.

3. Раждане на по-късна възраст

Раждане на по-късна възраст

Не всички жени могат да имат деца на същата възраст като своите майки или баби. Трудностите на кариерата или на други ангажименти, не позволяват време за отглеждане на деца. Така малко по малко повдигат средната възраст на майчинството до над 30 г.

Дали това представлява риск за здравето? Експертите сочат, че колкото повече овулации една жена има в живота си, толкова по-висок е рискът от развитие на заболяване на яйчниците.

Раждането на деца преди 26-годишна възраст понижава риска от развитие на рак на яйчниците.

Тази защита спира да бъде ефикасна, когато първото дете се появи при възраст на майката над 35 години.

4. Опасност от талк на прах

Опасност от талк на прах

Вече сме говорили на тази тема в друга статия на сайта ни. Талкът на прах се свързва с риск от развитие на рак на яйчниците. Причините за това, които трябва да знаете:

  • Талкът се състои от магнезиев силикат. Той съдържа токсично вещество, наречено азбест. За него е известно, че причинява различни видове рак, включително такъв на яйчниците. В действителност, известен е също с това, че увеличава риска от развитие на рак на гърдата. Това е така, защото се използва в дезодорантите.
  • В Съединените щати федерален закон от 1970 г. постановява, че талкът на прах трябва да е без съдържание на азбест. Въпреки това не всички държави са приели подобни закони.
  • Фактът, че жените страдат по-често от рак поради талк на прах, се дължи главно на използването на този продукт при бебетата. Той често се вдишва от майките, без да го осъзнават.

Не забравяйте винаги да проверявате съставките на талка на прах, който използвате, за да видите дали съдържа азбест.

5. Диета с високо съдържание на мазнини

Диета с високо съдържание на мазнини

Винаги препоръчваме следването на здравословен начин на живот. Това включва редовни физически упражнения и добре балансирана, разнообразна храна. Тя трябва да изключва опасните мазнини.

Всички обичаме мъфини и кейкове. Те са много вкусни, но са приготвени с рафинирани брашна и сол… Въпреки това трябва да знаете, че тези видове храни подпомагат растежа на тумори, често в яйчниците.

Увеличете консумацията на вода, натурални сокове, плодове и зеленчуци. Всички храни, които са богати на мазнини, накрая променят активността на естрогена. Полагайте по-добри грижи за себе си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.