5 фактора, които влияят върху здравето на яйчниците

· 18.02.2016
Сред тях са затлъстяване, раждане на по-късна възраст и употреба на талк на прах

Яйчниците са част от женската репродуктивна система. Тези полови жлези са не само необходими за възпроизвеждане, но също така регулират много функции в женското тяло, като менструация и производство на хормоните прогестерон и естроген.

За съжаление, както може би вече знаете, яйчниците се свързват с няколко заболявания, които невинаги могат да бъдат избегнати. Кисти на яйчниците, тумори и преждевременна яйчникова недостатъчност са някои от рисковете, пред които жените по целия свят трябва да се изправят. Затова редовните гинекологични прегледи и поддържането на здравословен начин на живот са изключително важни.

В тази статия ще разгледаме някои от най-големите рискови фактори, които влияят върху здравето на яйчниците.

Не пропускайте тази важна информация!

1. Затлъстяване

zatlustyavane

Както знаете, наднормено тегло винаги носи рискове за здравето, но как точно затлъстяването се свързва със заболяване на яйчниците?

  • Затлъстяването не само променя обмяната на веществата, но също така засяга хормоните. Когато тялото започне да съхранява повече мазнини, то променя ендокринната система, което води до промени в менструалния цикъл.
  • Eксперти предупреждават, че тези хормонални промени често водят до проблеми, вариращи от поликистозен овариален синдром до тумори. Нещо повече – много лекари напомнят, че женското безплодие често се свързва с наднорменото тегло.

2. Генетични рискови фактори

Рак

 

Болестите, от които майките, бабите и лелите ни са страдали, до голяма степен влияят върху заболяванията, които могат да се развиват в собствената репродуктивна система. Например тези, при които съществува история на рак на яйчниците в семейството, са изложени на по-висок риск от развитие на болестта.

Малки мутации съществуват в BRCA1 и BRACA2 – гените, които често са наследствени. Много жени често извършват пълен генетичен анализ, за да установят вероятността от развитие на определени заболявания. На нашата страница, както може би си спомняте, обясняваме как Анджелина Джоли избра да отстрани яйчниците си и предизвика ранна менопауза.

3. Раждане на по-късна възраст

otglejdane-na deza

Не всички жени могат да имат деца на същата възраст като своите майки или баби. Трудностите на кариерата или на други ангажименти, които не позволяват време за отглеждане на деца, малко по малко повдигат средната възраст на майчинството до над 30 г.

Дали това представлява риск за здравето? Експертите сочат, че колкото повече овулации една жена има в живота си, толкова по-висок е рискът от развитие на заболяване на яйчниците. Раждането на деца преди 26-годишна възраст понижава риска от развитие на рак на яйчниците.

Тази защита спира да бъде ефикасна, когато първото дете се появи при възраст на майката над 35 години.

4. Опасност от талк на прах

talk-prah

Вече сме говорили на тази тема в друга статия на сайта ни. Талкът на прах се свързва с риск от развитие на рак на яйчниците поради много причини, които трябва да знаете:

  • Талкът се състои от магнезиев силикат, съдържащ токсично вещество, наречено азбест, за който е известно, че причинява различни видове рак, включително такъв на яйчниците. В действителност, известен е също с това, че увеличава риска от развитие на рак на гърдата поради използването му в дезодорантите.
  • В Съединените щати федерален закон от 1970 г. постановява, че талкът на прах трябва да е без съдържание на азбест. Въпреки това не всички държави са приели подобни закони.
  • Фактът, че жените страдат по-често от рак поради талк на прах, се дължи главно на използването на този продукт при бебетата. Той често се вдишва от майките, без да го осъзнават.

Не забравяйте винаги да проверявате съставките на талка на прах, който използвате, за да видите дали съдържа азбест.

5. Диета с високо съдържание на мазнини

mazni-hrani

Винаги препоръчваме следването на здравословен начин на живот, включително редовни физически упражнения и добре балансирана, разнообразна храна, която не включва опасни мазнини.

Всички обичаме мъфини и кейкове, тези толкова вкусни продукти, приготвени с рафинирани брашна и сол… Въпреки това трябва да знаете, че тези видове храни подпомагат растежа на тумори, често в яйчниците.

Увеличете консумацията на вода, натурални сокове, плодове и зеленчуци. Всички храни, които са богати на мазнини, накрая променят активността на естрогена. Полагайте по-добри грижи за себе си!