Бионичен гръбнак помага на парализирани да проходят отново

Следващата година започват тестовете с хора
Бионичен гръбнак помага на парализирани да проходят отново

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

През последните десетилетия технологиите и медицината напреднаха до етап, в който са толкова развити, че много нови изобретения могат да се приложат в случаи, които се определят като нелечими. Благодарение на този значителен прогрес на науката, много пациенти имат възможността да подобрят качеството и продължителността на своя живот. Една от тези възможности се нарича „бионичен гръбнак“.

Не са малко случаите, в които лекарите казват, че лечение няма. Новите изследвания и опити, обаче, дават надежда и нови техники за лечение, които са по-ефикасни от предшестващите ги.

Скорошен пример за това са група от австралийски изследователи, които създадоха малко устройство, дълго малко над 1 инч (2,54 см.), което е способно да помогне на хората с парализа или протеза, да проходят отново.

Става дума за „бионичен гръбнак“ и се имплантира в кръвоносен съд на мозъка. Той възстановява подвижността, базирайки се на подсъзнателното мислене на парализираните пациенти.

Една обещаваща технология: бионичен гръбнак

Откритието бионичен гръбнак

Учените, които създадоха това интересно устройство, са от Кралската болница в Мелбърн, университета в същия град и Florey Institute of Neuroscience and Mental Health.

Идеята на изобретението е да се открие различен път за свързване на мислите на човека и движението на тялото, вместо да се използва онзи, който вече е увреден.

Това означава, че човекът, на когото бъде инсталиран „бионичен гръбнак, ще може да се движи посредством своите подсъзнателни мисли. С други думи – той няма да има нужда да полага съзнателни усилия, за да се раздвижи. Устройството му позволява да се движи, както пожелание, подобно на всеки здрав човек.

Бионичният гръбнак се имплантира, като се прави малък разрез на врата, за да се постави катетър с устройството в него.

Щом попадне в кръвоносен съд, той се транспортира до двигателната част на мозъчната кора. Тя представлява зоната от мозъка, която е отговорна за генерирането на нервни импулси, контролиращи волевите мускулни движения.

След като катетърът се премахне, електродите в бионичния гръбнак се прикрепват към стените на вените и започнат да изпращат сигнали директно към двигателната част на мозъчната кора.

Сигналите се пренасят до друго устройство, имплантирано в рамото на пациента, и най-накрая до бионичната протеза, която използва Bluetooth технология.

Това не е нещо, което един човек ще може да изпълни на мига, но учените уверяват, че с трениране и освободено мислене, малко по малко пациентът ще се научи да контролира своите движения на подсъзнателно ниво.

Изпитания за първи път при хора

До този момент устройството е било тествано само при овце, като предстои през 2017 г. да започнат тестове с хора.

Ще бъдат подбрани трима пациенти, които да бъдат подложени на операция в Кралската болница в Мелбърн, Виктория, Австралия.

За началните етапи ще бъдат селектирани пациенти с парализа на долните крайници, като след това ще бъдат анализирани резултатите.

Според изявление на Тери О`Бриен, директор на отделението по неврология в болницата, проектът е „светият граал“ в развитието на бионичната технология.

Междувременно д-р Никълъс Опи, главен изследовател и биомедичен инженер от университета в Мелбърн, казва, че процедурата е проста, но скъпа.

След операцията пациентите ще трябва да се научат да използват подсъзнанието си, за да задвижват бионичния крайник.

Това решение не лекува увредените пътища в мозъка. Вместо това – използва алтернативни маршрути, за да пренася сигнали към крайниците.

„Това, което се случва, е трансплантиране на трансмитер, който да пренася необходимите сигнали, задвижващи крайника чрез пропускане на увредения участък“, обяснява лекарят.

Макар това да не е първата технология, която е проектирана за подобряване на подвижността на пациенти с парализа, екипът от учени уверява, че това е най-големият пробив като резултати и обхват.

Ако тестовете с хора минат успешно, се очаква лечението да бъде приложено при пациенти с епилепсия, обсесивно-компулсивни разстройства и Паркинсон.

Тази технология е описана в Nature Biotechnology.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.