5 симптома на синдрома на поликистозните яйчници

Ако се съмнявате, че имате симптоми на синдрома на поликистозните яйчници веднага посетете лекар. Ако не го направите в яйчниците ви могат да се образуват кисти. Запомнете, че винаги е по-добре да реагирате навреме, за да решите проблемите си адекватно.
5 симптома на синдрома на поликистозните яйчници

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Много жени страдат от синдрома на поликистозните яйчници, който се дължи на хормонален дисбаланс. Най-сериозният проблем представляват кистите, които се образуват. Ето защо е важно да можете да разпознавате симптомите на синдрома на поликистозните яйчници.

Въпреки че много от тези кисти не се развиват, при някои жени не е така. Ако кистите бъдат оставени и се развият, те причиняват силна болка. А ако се спукат ситуацията става още по-сложна.

Но това не бива да ви притеснява, тъй като това заболяване се лекува.

Симптоми на синдрома на поликистозните яйчници

1.Акне

Един от симптомите на синдрома на поликистозните яйчници е появата на акне след пубертета. Въпреки че пъпките могат да бъдат по-малко или по-ясно изразени, акнето е начинът, по който кожата ви казва, че в организма ви се случва нещо нередно.

Нормално е да се наблюдава акне при по-мазния тип кожа особено през пубертета. Но ако пъпките продължават да се появяват и след този период трябва да посетите лекар, за да се уверите, че не става въпрос за някой сериозен проблем.

акнето е един от симптомите на поликистозните яйчници

2.Косми по лицето и други части на тялото

Друг симптом на синдрома на поликистозните яйчници е появата на значително окосмяване на нетипични места като гърдите, лицето и шията. За да разберете дали притесненията ви са основателни трябва да посетите лекар.

Имайки в предвид, че окосмяването по тези части от тялото се отразява на самочувствието, много жени бързат да го премахнат по един или друг начин. Това, което не осъзнават е, че така само влошават проблема. Вместо това просто трябва да посетят лекар.

Добре е да обърнете внимание на определени детайли като къде имате най-много косми, върху кои места точно се появява окосмяването и т.н.

3.Нередовен месечен цикъл
нередовният месечен цикъл може да е признак на синдрома на поликистозните яйчници

Ако страдате от синдрома на поликистозните яйчници един от проблемите, с които вероятно ще се сблъскате е нередовният месечен цикъл. Не става въпрос за закъснение или подраняване с няколко дена. Имаме в предвид пълната липса на месечен цикъл или продължаването му около две седмици.

Ако месечният ви цикъл е нередовен и не знаете на какво се дължи това трябва веднага да посетите лекар. Той ще ви прегледа и ще ви постави точната диагноза. С подходящата терапия ще можете да регулирате организма си и ще се чувствате много по-добре.

4.Кожни проблеми

Друг симптом на поликистозните яйчници е появата на кожни проблеми. Също като и при акнето трябва да се погрижите за кожата си, за да овладеете проблема малко по малко.

Кожните проблеми могат да бъдат симптом на синдрома на поликистозните яйчници

Кожните проблеми, за които става въпрос, се появяват върху лицето под формата на кафяви петна. Много хора си мислят, че са причинени от слънцето.

Но ако се грижите за кожата си и не вярвате, че слънцето е причината за появата на тези петна, трябва да посетите лекар. Така ще разберете дали се касае за симптом на синдрома на поликистозните яйчници.

5.Проблеми с теглото

Последният симптом на синдрома на поликистозните яйчници, на който ще се спрем днес, е напълняването. 

Наблюдава се при значителен брой от жените с това заболяване. Ако нямате проблем с щитовидната жлеза и напълнявате без видима причина, както и ако имате някои от вече споменатите симптоми, може би става въпрос за синдрома на поликистозните яйчници.

Забелязвали ли сте някои от тези симптоми? Обърнете си нужното внимание, особено ако месечният ви цикъл е нередовен.

Понякога тези често срещани симптоми могат да бъдат придружени от други. Като косопад, появата на пъпки по горната част на ръцете и шията, висок холестерол и високо кръвно налягане.

Ако се съмнявате, че имате симптоми на синдрома на поликистозните яйчници веднага посетете лекар. Ако не го направите в яйчниците ви могат да се образуват кисти. Запомнете, че винаги е по-добре да реагирате навреме, за да решите проблемите си адекватно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aguirre, M., Benvenuto, C., Urrutia, S., & Teresa, M. (2005). Calidad de vida en mujeres con síndrome de ovario poliquístico. Revista chilena de obstetricia y ginecología70(2), 103-107.
  • Apablaza, D. (2000). Síndrome ovario poliquístico. Sociedad Chilena de Obstetricia y Ginecología Infantil y de la Adolescencia7, 50-56.
  • Builes, C. A., Diaz, I., Castañeda, J., & Pérez, L. E. (2016). Caracterización clínica y bioquímica de la mujer con Síndrome de Ovario Poliquístico. Revista colombiana de obstetricia y ginecología57(1), 36-44.
  • Vargas-Carrillo, M. A., Sánchez-Buenfil, G., Herrera-Polanco, J., & Vargas-Ancona, L. (2003). Síndrome de ovarios poliquísticos: abordaje diagnóstico y terapéutico. Revista Biomédica14(3), 191-203.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.