5 признака, че сте токсичен човек

Песимистите и тези, които се оплакват, са сред най-токсичните хора. Наистина ли искате да сте един от тях?
5 признака, че сте токсичен човек

Последна актуализация: 15 януари, 2019

Писали сме много за видовете токсични хора, които може да съществуват в живота ви. Но какво се случва, ако вие самият сте токсичен човек?

Това е човек, който се трови, като сам си причинява вреди.

Винаги е по-лесно да видите недостатъците на друг човек, но може би вашите взаимоотношения или другите хора ви вредят, защото вие позволявате това да се случи.

Може би вашите действия и решенията, които взимате, са по-негативни, отколкото смятате. Ето защо днес искаме да откриете петте признака, които показват, че се превръщате в токсичен човек.

1. Да бъдете с човек, който ви наранява

Защо държите до себе си човек, който ви носи толкова вреди? Ако позволявате това да се случва, вината не е на този човек, а ваша!

Може да не ви е писано да живеете заедно, а може би не сте съвместими, защото не споделяте едно и също виждане за света или едни и същи ценности. Въпреки презрението му, вие продължавате да го държите до себе си.

Признаци, че сте токсичен човек: да бъдете с човек, който ви наранява

Когато се държите по този начин, вие сте токсичен човек. Може би не към другите, но със сигурност към себе си.

Вие не се грижите за себе си и не се защитавате от тази токсичността, с която е пропита връзката ви. И което е по-лошо – защитавате човека до себе си, който знаете, че ви унищожава.

2. Да се обвинявате за грешки

Никой не е идеален и всички правим грешки. Ето защо е важно да гледате на тях като възможности да продължите напред и да се учите.

Ако не можете да го направите и постоянно се самообвинявате за грешки от миналото си, вие се наранявате и не можете да продължите напред.

Очевидно сте станали перфекционист, който изисква прекалено много от себе си.

Толкова сте строги към себе си, че всяка грешка, колкото и малка да е тя, за вас се превръща в нещо сериозно.

Научете се да приемате грешките си и да не се обвинявате за тях. Да грешиш е нещо положително, така че не давайте тази токсична сила на грешките си.

3. Потискането на емоциите ви прави токсичен човек

Животът е такъв, че вероятно сте преминали през сложни връзки, в които сте понесли много вреди. Това може да ви е накарало да сдържате емоциите си, за да се защитите.

Не знаете обаче, че това е много по-токсично, отколкото си мислите. Ако пренебрегвате емоциите си, като ги потискате, още по-негативни емоции ще изплуват на повърхността.

Признаци, че сте токсичен човек: потискане на емоциите

Трябва да се научите да ги изразявате без страх, защото в този живот трябва да поемате рискове. Емоциите са като желания и копнежи – те съществуват, за да бъдат предавани.

Ако потискате емоциите, си рано или късно те ще ви унищожат. Ще се превърнете в тъжен човек, неспособен да обича или да бъде обичан . Вие не заслужавате това. Изразявайте това, което чувствате.

4. Да бъдете песимисти

Животът невинаги е лесен, но да прибегнете към песимистично отношение е едно от най-лошите неща, които може да направите. Това ще се отрази на личността ви и ще предадете тези чувства на другите. 

Без значение колко е труден животът ви в момента, песимизмът няма да го направи по-добър. По-скоро ще направи нещата по-зле.

Песимистите и тези, които се оплакват, са сред най-токсичните хора. Наистина ли искате да сте един от тях?

Нека оптимизмът бъде най-добрият ви приятел, който ще ви попречи да се тровите.

5. Винаги да отстъпвате на другите

Да мислите за себе си не ви прави егоист, а по-скоро човек, който се грижи за себе си и  по този начин се защитава.

Свикнали сме да ни се повтаря, че винаги трябва да се грижим за благополучието на другите, но къде оставаме ние самите?

Когато промените нагласата си, може да изглеждате като  егоист за останалите, а може и самите вие да се чувствате така.

Но не знаете, че така ставате по-малко токсичен човек.

Признаци, че сте токсичен човек: винаги отстъпвате

Един ден може самите вие да се превърнете в токсичен човек, без дори да го осъзнавате. Не осъзнавате, че токсичните хора влияят не само на тези около тях, но и на себе си. 

Научете се да проверявате дали е така и не се страхувайте да откривате неща за себе си, които може да не ви харесат. Всички ние правим грешки, но ние имаме и силата да ги поправим.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.