4 основни грешки в една връзка

Не се страхувайте да говорите. Ако се чувствате зле от някакъв факт - постъпка или дума на партньора ви, изкажете това, което мислите и чувствате.
4 основни грешки в една връзка

Последна актуализация: 28 януари, 2019

В днешния материал ще поговорим за част от тези често срещани, основни грешки в една връзка, които карат партньоритеда страдат и се дистанцират.

Всеки човек има възможността да опознае себе си по-добре в процеса на емоционално развитие. Тогава се учим от грешките във връзките с други хора. Откриваме “стените”, които понякога издигаме около себе си по отношение на околните, между себе си и партньора в живота, за да се чувстваме комфортно и щастливо. Понякога тези “стени” не могат да бъдат разпознати лесно.

Възможно е несъзнателно да действаме по начин, който не се отразява положително върху партньора. Така, вместо да показваме благодарност, привързаност и уважение, ние създаваме усещане за недоверие и тревога.

1. Любовта не се изчерпва до произнасянето на “Обичам те”

Любовта в една връзка се изразява по много начини

Със сигурност ви се е случвало в определен момент от живота. Били сте във връзка с човек и ви се е удавало с лекота да повтаряте “Обичам те” всеки ден. За известно време тези думи създават усещане за комфорт, но истината е, че думите не са достатъчни, за да изразим любовта. Тогава се налага да действаме по начин, който изразява истинската ни привързаност към партньора.

 • Всеки човек изразява любовта си по определен начин. Някои се характеризират с по-голяма експресивност. Други, които понякога изглеждат необщителни, често изразяват своята привързаност по много деликатни начини, които изискват по-високо ниво на интерпретация. Това, че не демонстрират любовта си толкова открито, не означава, че “обичат по-слабо”.

Съществуват безброй начини за изразяване на любовта

 • Някои хора очакват от партньора проява на знаци на любовта им във всеки един момент от деня. Целувки, докосвания, прегръдки… трябва да осъзнаете, че не всеки човек изпитва такива потребности, но това в никакъв случай не означава, че любовта е по-слаба или отсъства.
 • Любовта може да бъде изразена чрез един поглед, когато е необходим. Може да става дума за усмивка, която напомня на партньора, че той може да разчита на безусловна подкрепа и уважение. Да, възможно е в определени моменти да искате от партньора да бъде по-експресивен, да ви казва всеки ден, че иска да бъде с вас. Това, което е от значение обаче, е, че когато го прави, независимо с каква честота, то е израз на абсолютна искреност.

Оценявайте своя партньор по действията, а не по думите му

 • Думите могат от време на време да губят своето значение или да бъде недоразбрани. Лесно е да излъжем с думи, но не и с действия. Обърнете внимание как партньорът ви се държи с вас, как се грижи за вас, дали ви уважава… това е истинската любов.
 • Ако сте от хората, които се нуждаят от ежедневно показване на чувствата от страна на партньора и се чувствате “по-малко обичани, отколкото обичате”, трябва да поговорите с него. Кажете му какви са вашите потребности.

2. Любовта не означава да дадете всичко от себе си в замяна на нищо

Любонта не е всичко в една връзка

Това е капан, в който много хора попадат. Те смятат, че да обичат партньора си означава, че трябва да се откажат от всичко, предлагайки себе си безусловно и без граници. Бъдете внимателни!

Важно е да обичаме другия човек мъдро и хармонично

 • Когато започвате връзка с нов партньор, вие гледате на себе си като на “екип”. Предлагате себе си и той ви отвръща реципрочно. Вие обогатявате неговия живот, а той – вашия, базирайки се на своята индивидуалност и зрялост. Вие се превръщате в едно същество, което расте с всеки изминал ден.
 • Ако се отказвате от всичко заради един човек, може да настъпи ден, в който да чувствате празнота вътре в себе си, а също така и обърканост. Ще осъзнаете, че без да осъзнавате, сте се затворили в една връзка и няма изход за бягство.
 • Очакванията към партньора (да прави нещо заради вас) не са егоистични. В края на деня всеки партньор търси другия, и двамата сте еднакво отговорни за нивото на щастието във връзката.

3. В една връзка тревогите трябва да се споделят, не мълчете

В една връзка тревогите трябва да се споделят

Човекът не е способен да знае всичко. Честа грешка в една връзка е,  да смятате че партньорът ви знае, че постъпките и думите му ви нараняват.

Именно поради това заблуждение някои хора отказват да споделят на глас своите тревоги и мъка. Това е една от най-често срещаните грешки. Тогава те избират да останат мълчаливи и да натрупват в себе си болка и гняв, а това по никакъв начин не влияе положително на една връзка. Започват да усещат игнориране от страна на партньора. В такива моменти наказваме другия в двойката, без да отронваме дума.

Тази стратегия е много незряла

 Ако нещо ви тревожи, решението не се крие в мълчанието. Със сигурност не се изразява и в “хвърлянето на ножове” по партньора, тъй като по този начин се въртите в един затворен кръг, изпълнен с мълчалив гняв и болка.

Не се страхувайте да говорите. Ако се чувствате зле от някакъв факт – постъпка или дума на партньора ви, изкажете това, което мислите и чувствате. Когато се нуждаете от нещо, искайте. Вашият партньор е човекът, който е избрал да бъде с вас. Трябва да създадете хармония помежду си посредством диалог и работа в екип, а не чрез бойни действия.

4. Не градете целия си живот около партньора си

Не градете целия си живот около партньора си

Помислете по този въпрос по следния начин: в началото на една нова връзка, двамата партньори се държат като деца. Вие искате да фокусирате целия свят в един човек. Това е напълно нормално, тъй като сте избрали да започнете нов живот.

Но имайте предвид следното:

 • Важно е да продължите да се развивате като индивид. Това означава, че всеки ден ще изпитвате потребност да се учите, да експериментирате със собственото си Аз. Не пренебрегвайте образованието, приятелите или работата си.
 • Връзката е важна сама по себе си. Също толкова важни са другите аспекти от живота, включително тренировките, социалният кръг, личното пространство… и всичко друго, което обогатява човека. В замяна всичко това допринася благоприятно за вашата сигурност и самооценка.
 • Когато разполагате с висока оценка за себе си, връзката с другия човек е по-щастлива. Тя е по-зряла. Ако се фокусирате единствено върху партньора и пренебрегвате професионалното си и личностно развитие, накрая ще започнете да усещате тревога, объркване и дори ще обвинявате другия за нещастието си.

Важното в една връзка е, че вие се развивате като индивид, но също така се развивате и като двойка. По този начин можете да откриете щастието в живота. Струва си да го знаете и да го цените.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.