5 причини за високото кръвно налягане

Запомнете, че високото кръвно налягане не е сериозно заболяване, но трябва да се наблюдава и лекува адекватно.
5 причини за високото кръвно налягане

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кои са причините за високото кръвно налягане?

Високото кръвно налягане, познато и като хипертония, е състояние застрашаващо здравето.

Кръвното налягане е важно за правилното циркулиране на кръвта, преноса на кислорода и хранителните вещества в организма. То представлява силата, която придвижва кръвта по артериите, която се придвижва в тялото ни, за да достигне до всички органи.

Високото кръвно налягане се появява, когато стените на артериите се свият, което кара сърцето да изтласква повече кръв. Последиците от високото кръвно налягане варират – от сърдечна недостатъчност, инсулт до сърдечен удар.

Ако лекарите не могат да открият причината за високото кръвно налягане, вероятността за появата на сърдечен удар или инсулт се повишава на 60%.

Високото кръвно налягане – ”тихият убиец”

Високото кръвно налягане не се характеризира с явни симптоми, което обяснява и защо често остава незабелязано. Обикновено го забелязваме, когато се е превърнало в сериозен здравословен проблем.

31% от населението в света страда от високо кръвно налягане. Около 16 хиляди човека нямат информация за това състояние.

Съществува генетична предразположеност към това състояние. Скорошни проучвания показват, че промяната на определени гени нарушава ролята на бъбреците в регулирането на солите в организма и води до други мутации.

Но високото кръвно налягане невинаги се появява поради тази причина. Но каквато и да е причината за появата му, трябва да избягвате уседналия начин на живот и да се грижите за менюто си.

5 причини за високото кръвно налягане

Всеки случай на хипертония е различен. Има определени рискови фактори, водещи до това състояние. Повечето от тях са свързани с ежедневните ви навици.

1. Наднорменото тегло
наднормено тегло и връзката му с високото кръвно налягане

Скорошни проучвания показват, че хората с наднормено тегло са склонни към високо кръвно налягане. В резултат на това сърцето се натоварва повече.

Отслабването намалява кръвното налягане, а така намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

2. Нездравословен начин на живот

Прекаляването с алкохола, пушенето, консумацията на много сол и липсата на физическа активност  са рискови фактори, водещи до появата на високо кръвно налягане.

Все по-налагащият се модел на уседнал начин на живот играе важна роля за появата на хипертонията, както при възрастните, така и при по-младите хора.

 • Опитвайте се да се движите ежедневно. Може да започнете с 30-минутна разходка всеки ден, като постепенно да преминете към по-натоварващи кардио упражнения.
 • Хранете се балансирано. Избирайки плодове и зеленчуци, нискомаслени и пълнозърнести храни, ще се погрижите за здравето си.
 • Контролирайте стреса и емоциите си. Клиничните проучвания доказват, че гневът, враждебността, стресът и другите силни, неконтролирани емоции и чувства спомагат повишаването на кръвното налягане.

3. Клинични причини
заболявания свързани с високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да е свързано с хронични бъбречни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, диабет и сънна апнея.

Някои изследвания показват, че 10% от болните страдат от вторична хипертония. Или казано с други думи, причината за високото кръвно налягане може да се корени в друго заболяване. 

Препоръчваме ви да прочетете: 8 ранни признака на бъбречна недостатъчност

4. Лекарства

Някои лекарства за лечение на астма, както и някои хормони като противозачатъчните хапчета, могат да повишат кръвното налягане. В списъка с лекарства с подобно действие са и някои нестероидни противовъзпалителни средства, антидепресанти и болкоуспокояващи лекарства.

Тези лекарства влияят на кръвното налягане, защото засягат баланса на натрий и течности в организма. В резултат на това кръвоносните съдове се свиват и водят до хипертония.

5. Възрастта
възрастта и високото кръвно налягане

Хората на възраст над 40 години са изложени на по-голям риск от повишаване на кръвното налягане. С напредването на възрастта кръвоносните съдове се износват и губят еластичността си.

Артериите се променят и се втвърдяват с течение на времето, карайки сърцето да работи по-усилено. Подобно на другите претоварени мускули, сърцето се уголемява, за да може да поеме допълнителното натоварване. Нараствайки, сърцето се нуждае от повече кръв и кислород. Но невинаги е възможно тези му нужди да бъдат задоволени.

Затова следенето на ежедневните ви навици е важно, ако искате да се радвате на добро здраве с напредването на възрастта.

 • Избягвайте консумацията на пакетирани храни, както и прекаляването със солта.
 • Пийте по-малко алкохол и се опитайте да ограничите пушенето.

Променяйки начина си на живот и приемайки лекарствата предписани от лекаря ви, можете да контролирате кръвното си налягане и да намалите вредното му странично действие.

Запомнете, че високото кръвно налягане не е сериозно заболяване, но трябва да се наблюдава и лекува адекватно.

Първата снимка е предоставена от  © wikiHow.com


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Wu CY, Hu HY, Chou YJ, Huang N, Chou YC, Li CP. High Blood Pressure and All-Cause and Cardiovascular Disease Mortalities in Community-Dwelling Older Adults. Medicine (Baltimore). 2015;94(47):e2160. doi:10.1097/MD.0000000000002160
 • National Institute on Aging. (n.d.). High Blood Pressure. Retrieved on May 19, 2020 from https://www.nia.nih.gov/health/high-blood-pressure
 • Jiang SZ, Lu W, Zong XF, Ruan HY, Liu Y. Obesity and hypertension. Exp Ther Med. 2016;12(4):2395‐2399. doi:10.3892/etm.2016.3667
 • Kulkarni, S., O’Farrell, I., Erasi, M., & Kochar, M. S. (1998, December). Stress and hypertension. Wisconsin Medical Journal. https://doi.org/10.1177/003693307301800413
 • Elliott WJ. Drug interactions and drugs that affect blood pressure. J Clin Hypertens (Greenwich). 2006;8(10):731‐737. doi:10.1111/j.1524-6175.2006.05939.x
 • National High Blood Pressure Education Program. The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure. Bethesda (MD): National Heart, Lung, and Blood Institute (US); 2004 Aug. Drugs and Other Agents Affecting Blood Pressure. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9635/
 • Mukamal KJ. The effects of smoking and drinking on cardiovascular disease and risk factors. Alcohol Res Health. 2006;29(3):199‐202.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.