9 храни, които ни пазят от тромбоза и инсулт

За да предотвратите образуването на съсиреци и тромбоза, две изключително опасни за живота ви състояния, трябва да консумирате храни, които ще ви помогнат да контролирате нивото на холестерола си и да подобрите кръвообращението си
9 храни, които ни пазят от тромбоза и инсулт

Последна актуализация: 13 март, 2019

Знаете ли кои храни могат да ви предпазят от тромбоза и инсулт?

Тромбозата и емболията се дължат на запушването на кръвоносните съдове и могат да доведат до фатален край.

Тромбозата засяга вените и артериите, а емболията – преноса на кръвни съсиреци в кръвоносната система. Това са опасни състояния, засягащи много хора, най-вече тези, страдащи от разширени вени.

Какво можете да направите, за да се предпазите от тези опасни състояния? Ясно е, че не можете да ги избегнете на 100% , но можете да намалите вероятността от появата им, като водите здравословен начин на живот.

Промяната на навиците е нещо, което ще ви помогне. Ако сте генетично предразположени към появата на тромбоза е време да се погрижите за себе си, да помислите сериозно за начина си на хранене и да водите по-активен начин на живот.

Днес бихме искали да ви разкажем малко повече по тази важна тема и да ви предложим няколко страхотни храни, които трябва да включите в менюто си.

Защо се появяват тромбоза и емболия

как се появяват тромбоза и емболия
Причината за тези състояние не е една. И двете се базират на редица фактори, които обикновено са свързани с начина ви на живот, генетичните ви фактори и свързаните с тях болести. Ето част от факторите, водещи до появата на тези две състояния:
  • Високо ниво на холестерола и триглицеридите
  • Дълго стоене в седнало положение
  • Прием на противозачатъчни таблетки или хормонални таблетки съдържащи естроген (особено от жени, които пушат)
  • Наскоро претърпяна операция
  • Бременност
  • Напълняване
  • Сърдечни или бъбречни проблеми
  • Генетична предопределеност

Както виждате голяма част от тези рискови фактори не могат да бъдат избегнати. Но бременността или високият холестерол не означават, че в организма ви ще се образуват съсиреци.

Изложени сте на риск, но той не означава, че категорично ще страдате от описаните заболявания.

Нека да видим какво отличава тромбозата от емболията:

  • Тромбоза: събиране на кръв във вена или артерия, поради съсирване на кръвта, изменение на кръвоносния съд или разкъсване на артериалната стена.
  • Емболия: може да се появи в резултат на тромбоза или от натрупване на мазнини, амниотична течност и дори от мехурчета въглероден двуокис (при гмуркачите и водолазите).
  • Емболията представлява запушване на артерия в която и да е част на тялото, например в краката.

Кои храни могат да ви предпазят от тромбоза и инсулт?
лимоните също предотваратяват тромбоза и други проблеми

1.Лимони

Често ви разказваме за невероятните качества на лимоните. Знаете много добре, че те са страхотен начин за укрепване на имунната система, пречистване от токсините и борба с вредното въздействие на свободните радикали.

  • А знаехте ли, че лимоните са изключително полезни и за подобряване на кръвообращението и повишаване образуването на червени кръвни телца?

Пийте всеки ден вода с лимонов сок или добавяйте по малко от сока на този плод към дресинга на салатите си.

2.Зехтин

  • Екстра върджин зехтинът е дар от природата, богат на омега-6 мастни киселини, които са страхотен помощник за намаляване нивото на лошия холестерол (LDL) в кръвта.
  • Благодарение на зехтина можете да запазите артериите си еластични и да намалите натрупването на плака, възпрепятстваща преноса на кръв и така да избегнете риска от тромбоза.

Прочетете: Зехтинът екстра върджин и 10-те му удивителни ползи

3.Авокадо

  • Консумирано в умерени количества, авокадото не води до напълняване и е полезно дори повече от зехтина.
  • Опитвайте са да изяждате по половин авокадо три пъти седмично на закуска. Здравето ви ще ви благодари.

4.По една скилидка чесън дневно
Лечебният ензим в чесъна пази от тромбоза

  • Изяждайте по една скилидка чесън, поне веднъж дневно.
  • Чесънът съдържа алицин, лечебен ензим, който се грижи за здравето на сърцето ви, имунната ви система и има антикоагулатно действие, поддържащо нормалното придвижване на кръвта.

5.Артишок

  • Добавете сварен артишок с малко оцет, зехтин и лимонов сок към вечерята си. Това е много повече от здравословен избор на храна!

Този зеленчук е един от най-подходящите за предпазване от тромбоза и емболия.

6.Целина срещу емболия и тромбоза

Целината съдържа много антиоксиданти, витамини и фитовещества, регулиращи кръвното налягане.

  • Този зеленчук спомага за намаляване на нивото на кортизола, хормона на стреса в кръвта, оказващ вредно въздействие върху здравето на сърдечно-съдовата ви система.
  • Ако редовно консумирате целина, независимо дали под формата на сок или в сурово състояние, артериите ви ще бъдат по-еластични и без натрупана плака.

7.Сок от боровинки

  • Един от най-добрите натурални варианти за подобряване на кръвоснабдяването са боровинките
  • Благодарение на този плод ще подобрите кръвоснабдяването си чрез антикоагулантното му действие. Този плод е вълшебен!

Пийте сок от боровинки и си купувайте сушени или замразени тези плодове, когато не е сезонът им.

8.Червено вино

Изпиването на една чаша червено вино предпазва от тромбоза
Изпиването на една чаша червено вино дневно може да намали риска от сърдечен удар и инсулт.
  • Тази напитка, произведена от грозде, е богата на мощни антиоксиданти, както и на етанол, които регулират нивото на лошия холестерол.
  • Червеното вино забавя натрупването на плака по артериите и подобрява кръвообращението ви.

Пийте умерено червено вино и се възползвайте от многото му полезни качества.

9.Моркови против тромбоза

  • Всички обичат морковите. Те са освежаващи, лесно се приготвят и подхождат на всички ястия – освен това ви предпазват от тромбоза и емболия.
  • Те са богати на бета каротин, вещество намаляващо риска от сърдечен удар и балансиращо нивото на холестерола.

Опитайте се да увеличите консумацията на тези девет храни. Усилията ви определено ще си струват: здравето ви ще се отблагодари.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.