Когато се упражнявате повече, използвате по-малко от енергията си

Твърде интензивните упражнения може и да не са толкова ефективни, колкото си мислите
Когато се упражнявате повече, използвате по-малко от енергията си
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Интензивната тренировка не означава, че използвате повече от енергията си, защото тялото е способно да се адаптира към някаква дейност след известно време. Поне така твърди едно скорошно проучване.

Хиляди хора прекарват дълги часове във фитнес залите. Това е така, защото винаги се е смятало, че колкото по-интензивна е тренировката, толкова повече калории ще изгорите.

Вярно е, че физическата активност е определяща за поддържането на здравословно и стабилно тегло. Въпреки това, твърде интензивните упражнения може да доведат до момент, в който да не са толкова ефективни, колкото си мислите.

Това показва последното проучване, направено от Херман Понзер. Понзер е изследовател в Университета на Ню Йорк. Неговото изследване предполага, че хората, които правят упражнения с висока интензивност изгарят същия брой калории, като тези, които правят интензивни упражнения.

Резултатите са публикувани в списание Current Biology. В списанието се казва, че физическата активност има ограничение на енергийния разход. Тази граница не се увеличава с интензивността на вашата тренировка.

Това отново показва, че човешкото тяло лесно се адаптира към промените. По този начин то може да регулира и поддържа правилното ниво на енергията си.

Проучването: Когато се упражнявате повече, използвате по-малко от енергията си

не използвате повече от енергията си по време на интензивна тренировка

През лятото на 2010 г. изследователят Херман Понзер е имал интересна среща с едно от последните ловни племена в Африка – Хадза.

Като част от този експеримент той се посвещава на изучаването на енергийното потребление на този народ. Било е установено, те ходят повече от 10 км. всеки ден. Хората от племето също така използват телесните си способности за различни видове ежедневна работа.

Понзер избира група от 30 мъже и жени от населението. Кара ги да пият малко вода, смесена с водородни и кислородни изотопи.

След като тези атоми са дадени, той наблюдава в урината на доброволците. Понзер използва това, за да определи техния разход на енергия.

Енергийна адаптация

Първоначално е смятал, че тези хора ще изгорят повече калории. В края на краищата те са били по-активни от хората, водещи заседнал начин на живот в други части на света. Изненадващото е било откритието, че разликата е минимална и дори нула.

Това е така, защото телата на Хадза са се адаптирали към стила на живота, който са живели. Те имат и енергиен баланс, който е подобен на градското население.

Тези първи открития са публикувани през 2012 г. в списанието PLoS ONE. Данните служат като „предястие” за друго изследване.

Енергия и затлъстяване

Следващото проучване на Понзер е публикувано в Current Biology. Освен това, то също е поставило под въпрос някои от стратегиите, които се използват за предотвратяване на затлъстяването.

нужно ли е да горите повече от енергията си, ако страдате от затлъстяване?

Обикновено се приема, че за да намалите телесната маса, трябва да изгорите повече от енергията си с високоенергийни физически тренировки. Много от пациентите с наднормено тегло и със затлъстяване обаче показват, че тази стратегия не е най-ефективната.

Преди това Понзер и неговата група от изследователи са взели данни от 300 мъже и жени за една седмица. Той е измерил нивата на упражненията и диетата им.

В анализа той отбелязва, че в началото физическата активност и енергийните разходи имат близка връзка. Въпреки това, след някакво или определена интензивност на упражнението, количеството консумирана енергия се стабилизира. След това е възможно само да изгорите определено количество.

Той също така отбелязва, че колкото по-голям е процентът на телесните мазнини в един човек, толкова повече от енергията си той изгаря.

Анализиране на ползите от упражненията

Изследователят подчертава, че не иска неговите резултати да бъдат причина за объркване, когато се говори за ползите от упражненията.

 “Ние знаем, че упражненията са много важни за здравето и това изследване не променя това послание”, разкрива той, “но също така трябва да обърнем внимание на нашата диета”.

“Упражненията може да ви помогнат да отслабнете, но да внимавате с това, което ядете, може да има много по-положително въздействие”, добавя той.

влагайте енергията си в активности, които ви харесват

Понзер е категоричен в много важен аспект. Той също добавя, че за момента няма подробни данни за начина на живот на доброволците, участвали в проучването.

Въпреки това заявява, че умереното упражнение дори може да включва ходене с бързи крачки 1.5-2 км. С други думи, трябва да отделите само няколко минути на ден.

Извън това авторите искат да започнат ново проучване, за да определят как тялото отговаря на увеличаването на физическата активност, за да балансира количеството консумирана енергия.

За целта те възнамеряват да проучат начина, по който човешкото тяло реагира на промените в активностите. Например те могат да изследват имунната или репродуктивната система. Това би могло да обясни процеса на адаптиране към по-големи физически изисквания.

Продължавайте да следите за по-интересни проучвания!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pontzer, H., Durazo-Arvizu, R., Dugas, L. R., Plange-Rhule, J., Bovet, P., Forrester, T. E., … Luke, A. (2016). Constrained total energy expenditure and metabolic adaptation to physical activity in adult humans. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2015.12.046
  • Pontzer, H., Raichlen, D. A., Wood, B. M., Mabulla, A. Z. P., Racette, S. B., & Marlowe, F. W. (2012). Hunter-gatherer energetics and human obesity. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0040503
  • Westerterp-Plantenga, M. S., Nieuwenhuizen, A., Tomé, D., Soenen, S., & Westerterp, K. R. (2009). Dietary Protein, Weight Loss, and Weight Maintenance. Annual Review of Nutrition. https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-080508-141056

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.