11 симптома на рак, които често пренебрегваме

Обърнете внимание, ако страдате от чести инфекции, необяснима болка в таза, дрезгавост на гласа и задъхване
11 симптома на рак, които често пренебрегваме

Последна актуализация: 01 декември, 2018

Всеки ден стотици хора от цял свят биват диагностицирани с различни типове рак или злокачествени заболявания. Често диагнозата идва в напреднал стадий на болестта. Именно поради това трябва да умеете да разпознавате най-пренебрегваните 11 симптома на рак.

Често злокачествените тумори не са съпроводени със симптоми. До момента, в който биват засечени, те вече са се развили и са трудни за лечение. В повечето случаи ранната диагноза е ключът към успешното справяне с болестта. По-напредналият стадий на рак е труден за преборване. Поради това смятаме, че е важно да умеете да разчитате някои от най-разпространените симптоми, които индикират за наличието на някаква форма на рак. В днешната статия искаме да ви разкажем за 11 симптома на рак, които често биват пренебрегвани.

11 симптома на рак

Постоянна кашлица и дрезгавост на гласа

Болката в гърлото е един от 11-те пренебрегвани симптома на рак.

Кашлицата може да ви стори обикновено симптом на респираторен проблем, тъй катo често се проявява при инфекция. Но ако кашлицата е постоянна и се съпровожда от кръвотечение, препоръчително е да посетите лекар незабавно. Защо? Тъй като съществува вероятност да страдате от някаква форма на рак, свързан с дихателните пътища.

Задъхването

Много хора, които биват диагностицирани с рак на белите дробове, споделят, че са страдали от задъхване, преди да им бъде поставена диагнозата. Вероятно те са подценили този симптом и са го подминали като типичен признак на умора или астма.

Необичайно поведение на червата

Коремна болка

Всички ние имаме различни навици на червата. Някои хора се радват на бързо храносмилане и често ходят до тоалетната, докато други страдат от запек или някакви нарушения на отделителната система. Всеки един човек обаче трябва да бъде нащрек, когато забележи кръв или черен цвят в изпражненията. Тревожни симптоми са още диарията и хроничният запек, болката в корема и неконтролируемите позиви за ходене до тоалетната.

Чести инфекции

Ако често страдате от инфекции, това може да е индикация за левкемия. Това заболяване се причинява от прекомерно производство на бели кръвни клетки (левкоцити), които карат тялото да губи способността си да се бори с инфекциите. При възрастните обикновено диагностицирането на левкемия  става чрез симптоми като често повишаване на температурата на тялото и треска – характерни сипмтоми при настинка и грип.

Промени в урината

Промени в урината

Забелязали сте цветът на урината да е по-тъмен от обичайното? А миризмата й силна ли е? Всяка промяна в урината или навиците за ходене до тоалетна са индикация за това, че нещо се случва в тялото. Обикновено тези симптоми се проявяват като резултат от някакъв вид тумор в пикочните пътища. Препоръчваме ви да се консултирате с лекар възможно най-скоро.

Необяснима болка

Сред 11-те пренебрегвани симптома на рак е и необяснимата болка. Ако страдате от хронична болка в гърба, врата, краката или друга зона на тялото, добра идея е да отидете на преглед. В този случай болката може да е свързана с други симптоми, които вече описахме по-горе.

Промени в кожата или бенки

Бенки

 

Всяка промяна в кожата, например появата на тъмни петна, нови бенки или промяна във външния вид на съществуващи бенки, са причина да се свържете с дерматолог и да проверите вероятността за рак на кожата.

Необяснимо кървене

Чест симптом на рака на маточната шийка е зацапването или кървенето по необичайно време на месеца. Ако страдате от кървене от ректума, това може да е индикация за рак на дебелото черво.

Честа болка в таза

Болка в таза

Болката в таза често е трудна за игнориране, тъй като може да бъде постоянна или съпроводена от възпаление. Тя е симптом на различни заболявания и нарушения, но също така може да индикира за наличието на киста на яйчниците и рак, свързан с женската репродуктивна система.

Отслабване

Въпреки че необяснимото отслабване с няколко килограма може да се счете за подарък, истината е, че то може да е тревожен знак. С други думи, възможно е рязката загуба на килограми да е симптом на рак. Ако не спазвате диета в момента, но сте свалили 10 килограма в кратки срокове, това може да е индикация за рак на панкреаса, стомаха, хранопровода или белите дробове.

Проблеми с преглъщането

Ако изпитвате дискомфорт или трудност при преглъщане, важно е да се консултирате с лекаря си. Това може да е симптом за рак на хранопровода, стомаха или гърлото.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.