5 неща, които трябва да си позволите да направите, ако някой се отнася лошо с вас

Когато някой, който се отнася лошо с вас, принадлежи към кръга ви от близки хора, трябва ясно да му покажете, че ако не промени поведението си, ще трябва да го избягвате, тъй като собственото ви благополучие е на първо място.
5 неща, които трябва да си позволите да направите, ако някой се отнася лошо с вас

Последна актуализация: 23 август, 2020

Когато някой се отнася лошо с вас имате три варианта: да му отговорите интелигентно, да позволите на чувствата ви да вземат превес над вас или да реагирате агресивно.

В тази статия ще споделим с вас пет неща, които трябва да си позволите да направите, за да реагирате по най-добрия начин, ако някой се отнася лошо с вас. Сигурни сме, че ще ви помогнем.

Справянето в такива, наситени с емоции, ситуации не е лесно, тъй като се активират специфични части на мозъка.

Например, когато някой се отнася лошо с вас, в мозъка се активират префронталният кортекс, амигдалата, предният цингуларен кортекс и инсуларният кортекс. Тези части са свързани с инстинкта ни за съхранение и често ни карат да реагираме агресивно или да избягваме заплашващата ни ситуация.

Трябва да се справяте в тези ситуации с емоционална интелигентност. По този начин нито страхът, нито гневът ще могат да контролират реакциите ви.

1. Обещавам си да помня кой съм и какво струвам

Когато някой се отнася лошо с вас, той преминава границите на приетото поведение. Неща като неуважение, обидни думи, унижение и лъжи нараняват самочувствието ни.

 • Когато сте в ситуации като описаните, се чувствате атакувани, тъй като самочувствието и личната ви интелигентност са засегнати и наранени.
 • Ако някой ви каже, че “не ставате за нищо”, последното нещо, което трябва да направите е да се ядосвате или да му вярвате.

Първата стъпка е да не приемате мнението и възприятията на другите за факти. Трябва да запомните, че можете да се справите с всичко, което поискате. Според това проучване, високото самочувствие е основна част за доброто ви благосъстояние и не трябва да позволявате на никой да го засяга.

Това, което някой казва за вас НЕ ви определя като човек. Затова не позволявайте мнението на някой друг за вас да нарушава вътрешния ви баланс.

2. Обещавам си да огранича агресията

Емоционалното ви здраве е на първо място.

Представете си следното: около вас плува златен пръстен, също като спасителен пояс. Той ви позволява да преминавате през различните етапи в живота си: семейство, работа, училище и т.н.

 • Това е нещото, което ви поддържа, ежедневната ви сила, която ви крепи. Но един някой някой се появява и се приближава прекалено много.
 • Той стои зад вас с огромна игла насочена към пояса ви, пробива го и въздухът в него излиза.
 • След това ще усетите как започвате да потъвате.

Не позволявайте на това да се случи. Имате право да стоите далеч от това, да се защитавате, да поставяте граници за това какво позволявате и какво – не.

Това е основен принцип в психичното здраве: ако нещо ви тревожи, реагирайте и се защитавайте.

Най-малкото, не позволявайте на тези хора да се приближат прекалено много, за да ви наранят.

3. Обещавам си да отстоявам позициите си

Когато някой се отнася лошо с вас, емоциите ви вземат превес, карайки ви да реагирате със страх или гняв. Тези две чувства напълно превземат рационалното ви мислене и не ви позволяват да говорите смело и мъдро.

 • На първо място трябва да запазите спокойствие, за да можете да говорите уверено. Според проучване проведено в Университета Сантандер в Колумбия, твърдостта и отстояването на позициите са необходими социални качества, за да можете да се изразявате правилно и с емпатия, както и да създавате връзка с другите.
 • Представете се палат, бяла стая с отворени прозорци, през които влиза нежна светлина. Влезте там и вдишайте дълбоко. Нищо, казано или направено от другите, не трябва да ви кара да забравяте кои сте и колко струвате.
 • Когато усетите, че сте се успокоили достатъчно, говорете с ума си. Да отстоявате позициите си означава да можете да говорите твърдо и с респект. Да заявите ясно какво искате и какво няма да позволите.

Говорете без страх и се защитете.

4. Обещайте си да оставите зад гърба си този, който се отнася лошо с вас

Погрижете се за себе си, ако някой се отнася лошо с вас.

Никой, който се отнася лошо с вас, не заслужава времето и вниманието ви; не заслужава да бъде част от обкръжението ви. Някои хора са специалисти в създаването на проблеми и прехвърлянето на лошото си настроение и  презрение върху хората, които най-малко заслужават това.

 • Знаете, че понякога, хората, които се отнасят най-лошо с вас, са най-близките ви: колегите, семейството и дори човекът до вас. В последния случай трябва да знаете, че според проучване на University of the Basque Country states има различни видове малтретиране и че физическата агресия не е единствената, която носи болка.
 • Друго важно правило на психическото здраве, което трябва да запомните е, че хората, които се отнасят лошо с вас не ви уважават, нито са съпричастни към чувствата ви.
 • Да живеете ежедневно с това напрежение и тези разрушителни мисли и чувства не е изход.
 • Трябва да помислите върху ситуацията и да вземете решение: ясно да заявите какво ще позволите и какво – не и да предупредите тези хора, че ако продължават да се държат по този начин, ще трябва да се дистанцирате.

Емоционалното ви здраве трябва винаги да бъде на първо място.

Препоръчваме ви да прочетете и: Коварният вербален тормоз при двойките

5. Обещайте си да се излекувате и да станете още по-силни

Заобиколете се с любими хора.

Понякога хората, които ви нараняват най-много в тези ситуации са най-близките в сърцето ви.

Когато някой важен за вас човек премине линията на това, което е приемливо и почтено, много неща “се чупят” във вас.

 • Понякога спазването на дистанция не е достатъчно. Разочарованието продължава да живее във вас и трябва да бъде излекувано.
 • Дайте си време. Нуждаете се от време, за да правите нещата, които ще „подхранят“ душата ви: разхождайте се, пишете, рисувайте, пътувайте, ходете при приятели.

Можете да откриете спокойствие и убежище в много неща, но най-добрият начин за лечение на раните е като се заобиколите с хора, които наистина ви обичат и заслужават любовта ви в замяна. Токсичните връзки са част от живота (според проучване на San Buenaventura University в Колумбия) и трябва да се научите да се пазите от тях.

Но, ако чувствате, че не можете да се справите с дадена ситуация или емоция, най-добре е да посетите специалист, който да ви помогне и да ви даде съвет.

Така както има хора, които ви натъжават и правят облаците над главата ви буреносни, има и такива, които ви зареждат с положителни емоции и ви вдъхновяват. Потърсете ги.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Polaino A. En busca de la autoestima perdida. 3ra edición: Descleé de Brouwer; 2004: Cap. 2.
 • Aguilar. (2012). Comunicación Asertiva. Documento del Servicio de Salud Personal del Estado de Morelos.
 • Gaeta, Galvanovskis, “Asertividad: Un análisis teórico- empírico”, ENSEÑANZA E INVESTIGACIÓN EN PSICOLOGÍA, VOL. 14, NUM. 2: 403-425, JULIO-DICIEMBRE, 2009
  Redalyc. http://www.redalyc.org/html/292/29211992013/.
 • Daniel Goleman, Inteligencia emocional, 1995.
 • Travis Bradberry, Jean Greaves, “Inteligencia emocional 2.0”, 2012.
 • Stephen R. Covey, 7 hábitos de la gente altamente efectiva, 2003

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.