5 неща, които правите днес, но ще съжалявате след време

Оставяте всичко за утре, но какво ще стане, ако утрешния ден никога не дойде?
5 неща, които правите днес, но ще съжалявате след време

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Живеем в модерен свят, който ни пречи да разбираме колко е важно да се наслаждаваме на настоящето. Съществуват обаче някои неща, които изпускаме – това са и нещата, за които в последствие ще съжалявате.

Обикновено мислите, че ако не придавате на хората или нещата в живота си значението, което заслужават днес,  ще имате време за това утре.

Но какво ще стане, ако утре никога не дойде?

1. Престанете да пренебрегвате връзките си

ще съжалявате в бъдеще, ако пренебрегвате връзката си в настоящето

Имате толкова много работа и толкова много неща, които да направите, че отлагате срещи и вечери с приятелите си, които ви правят щастливи. Смятате, че трябва да отдадете приоритет на вашите отговорности.

Въпреки това пренебрегването на вашите приятели ще доведе до разпадане на връзките. След това, когато искате да спасите приятелството, може всичко да е изчезнало безвъзвратно.

Това може да доведе до намаляване на социалния ви кръг през годините. Тогава утре ще разберете, че вече нямате истински приятели до вас.

Същото се случва и в отношенията. Пренебрегването на партньора може да ви накара да съжалявате за последствията утре. Това е така, защото обикновено в последствие разбирате, когато нещо се изплъзва през пръстите ви.

Преди да се откажете, дайте всичко от себе си. Понякога не можем да вървим напред, защото смятаме, че нещо е непосилно и изисква едва ли не четири ръце.

Въпреки това ще се почувствате по-добре и по-доволни, ако направите всичко възможно.

2. Да живееш, за да работиш и да работиш, за да живееш

ще съжалявате, ако в края на живота си осъзнаете, че работата ви е била на първо място

Пренебрегването на връзките, семейството и жертването на свободното ви време заради работата, е сериозна грешка. Накрая ще се окажете в постоянната спирала на стрес.

Много е важно да се откъснете от работата и да имате време за себе си. Дайте си възможност да се отпуснете и да престанете да мислите за работа няколко часа или няколко дни.

Има много хора, които не виждат ясно разликата между това да живеят, за да работят и да работят, за да живеят. Тези два елемента трябва да са в равновесие.

Не е нужно да сте в офиса цял ден. Престанете да се насилвате. Ще съжалявате, ако не се научите да се радвате на живота още от днес.

3. Спрете да се страхувате

Какво искате да направите? Колко далеч искате да отидете? Страхът не ни позволява да постигнем поставените от нас цели и ни накара да се връщаме няколко стъпки назад.

Време е да погледнете страха по различен начин, като например предизвикателство, с което трябва да се сблъскате, за да излезете победител.

Ако постоянно се оставяте да бъдете контролирани от него, какво постигате?

Утре ще съжалявате, защото ще разберете, че не бива да се поддавате на страховете, които ви унищожават.

4. Забравете за срама и кажете какво чувствате

ще съжалявате, ако ви е срам да изразявате чувствата си

Често ни е срам да кажем това, което наистина чувстваме на хората, които обичаме. Предполагаме, че знаем какво мислят или как ще реагират, и това ни пречи да кажем каквото искаме и мислим.

Често обаче ги объркваме и се опитваме да се успокоим с измамните мисли, че не е нужно да говорим за чувствата си.

Но дали някога съжалявахте, че не сте казали “Обичам те” на човека, когото обичате?

Погледът върху ситуацията няколко години по-късно създава друг вид перспектива. Това е по-реалистична гледна точка, която премахва всички притеснения, които сте имали по онова време.

Нямате какво да губите, когато отваряте сърцето си към някого и казвате какво наистина чувствате.

Никой не знае как ще реагира другият. Може би техният отговор ще ви изненада …

5. Грижете се за вашето здраве

ще съжалявате, ако не се погрижите за здравословното си състояние

Днес сте млад, така че консумацията на излишни храни и напитки не ви безпокои. Какво значение има сега нездравословната храна, алкохола, липсата на физически упражнения?

Въпреки че сте видимо здрави, с течение на времето всичко, което правите, ще има последствия.

Не забравяйте, че тялото е като кожата: има памет.

Ако сега не се погрижете за себе си, кога ще го направите? Утре? Другата година?

Намеренията имат смисъл, само ако се задействат веднага и в настоящето. Ако не, те ще се окажат недостижима цел.

Годините минават бързо. Накрая ще съжалявате за всичко, което не сте успели да направите, защото ви е липсвала воля във важните моменти.

Настоящето има значение. Утре ще съжалявате за всичко, което сте отложили днес.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.