5 неща за антидепресантите, които трябва да запомните

Можете да комбинирате приема на антидепресанти с техники за релаксация и физически упражнения, които да ви помогнат да се почувствате по-добре. Гледайте на тях като на допълнение към медикаментозното ви лечение.
5 неща за антидепресантите, които трябва да запомните

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Съществуват много видове заболявания, които изискват постоянно внимание – например заболяванията, свързани с психичното здраве, които налагат появата на антидепресантите в живота ви. В такива случаи лечението е като брака: докато смъртта ви раздели.

Всеки човек, който преминава през труден етап и се сблъсква с депресията, трябва да знае, че това е медицински проблем и на някои хора се налага ежедневно да приемат антидепресанти. В такъв случай няма от какво да се срамувате.

Депресията не се появява винаги като болест, но може да прерасне в такава, щом излезе извън контрол.

Пациентите, които взимат медикаменти за физическите си заболявания, никога не биват осъждани за това. Тогава защо хората, които приемат лекарства за психическите си заболявания, понякога биват съдени?

Диагностицирането на депресията може да бъде толкова трудно, колкото е и намирането на правилното лечение.

Има няколко неща, които трябва да запомните, ако в момента приемате или обмисляте да започнете прием на антидепресанти:

1. Антидепресантите не са лек за депресията

Смята се, че депресията е съчетание от отрицателните въздействия на наследствеността, факторите, свързани с околната среда, и преживяна психологическа травма. Може да доведе до задълбочени чувства на тъга, безнадеждност и песимизъм.

Лекарствата, които се борят с депресията, са познати като антидепресанти. Те оказват влияние на огромен брой химикали в мозъка ви, наречени невротрансмитери.

Тези субстанции са свързани с регулирането на настроенията ви. Независимо от това, не бива да се самозалъгвате.

Макар че този тип медикаменти могат да ви помогнат да се почувствате по-добре до такава степен, че да спасят живота ви, подобрявайки емоционалното ви състояние, приемът на антидепресанти невинаги означава, че лошите ви дни са приключили – те не са магически хапчета за щастие.

Те просто ще ви помогнат да изчистите съзнанието си и ще ви дадат по-добра перспектива върху нещата.

2. Страничните ефекти могат да варират от безобидни до изключително вредни

Антидепресантите не са лек за депресията

Антидепресантите са лекарства, които могат да доведат до странични ефекти, точно както всички останали медикаменти.

Резултатите от тези ефекти могат да бъдат напълняване, безсъние, гадене или диария – това са просто някои от тях. Те могат да ви създадат неудобство, затова е важно лекарят ви да ви ги предпише.

Ако изпитвате някои от неприятните странични ефекти, можете да се консултирате със специалист, за да определи кои са най-подходящите за вас.

Освен това антидепресантите могат да причинят главоболие или чувство на нервност. Тези симптоми обикновено изчезват в рамките на първите няколко седмици.

Напълняването и липсата на сексуално желание обаче е възможно да бъдат по-трудни за овладяване. Специалистите все още не знаят каква е причината за появата на тези странични ефекти, макар че е установено, че са по-силно изразени, когато в ситуацията са намесени алкохол или наркотици.

Ако и вашият случай е такъв, бъдете честни както със себе си, така и с вашия лекар, и преценете дали предпочитате тези субстанции пред собственото си здраве.

3. Намирането на правилната доза обикновено се постига чрез метода проба-грешка

При някои хора антидепресантите водят до кошмарни нощи и тези хора погрешно смятат, че това е нормално. Дори една такава нощ е страничен ефект, който всеки иска да избегне.

правилната доза от антидепресантите е ключова за здравето

При други пациенти е възможно да се появи сърцебиене, но това не означава, че щом е възникнал подобен проблем с определен вид лекарство, ще бъде така и с останалите видове антидепресанти.

Струва си да опитате и с друг медикамент, ако не постигате желаните резултати с първия, който са ви предписали. Макар че може да ви прозвучи грубо, това е игра на късмет: никога не знаете как ще реагирате на следващите антидепресанти.

Някои от тях може и да не ви причиняват странични ефекти, но същевременно да не помагат да подобрите състоянието си.

Не се отказвайте, тъй като има множество опции и е обичайно да се наложи да изпробвате няколко от тях. За съжаление, може да ви отнеме години да откриете правилното лекарство в правилната за вас доза.

Това е така, защото мозъчната химия е различна при всеки човек. Възможно е дори на един и същи човек да се налага смяна на дозата с течение на времето. По тази причина е важно да общувате искрено и редовно с лекуващия ви лекар.

4. Йогата и медитацията срещу антидепресантите

Да, йогата и медитацията са изключително подходящи начини да поддържате вътрешното си спокойствие. Те подобряват начина ви на живот и няма нищо лошо да ги практикувате. Това обаче не означава, че антидепресантите и терапиите няма също да ви помогнат.

Вместо да заместите единия метод с другия, по-добре ги използвайте в комбинация.

Преди всичко трябва да запомните: никога не спирайте рязко приема на антидепресанти.

Ако решите, че не желаете да продължите да ги взимате, трябва да се консултирате с лекаря си за правилните насоки. Някои от тези лекарства изискват постепенно намаляване на приема, за да се предотврати внезапно изменение на мозъчната ви химия.

Искате ли да научите повече? Прочетете: 6 психологически ползи от практикуването на йога

5. Не знаем как точно действат, но действието им е факт

антидепресантите трябва да бъдат приемани само по лекарско предписание

Съществува теория, че депресията се отключва от дисбаланса на серотонин, който е един от мозъчните невротрансмитери.

Ако това е вярно, най-лесното решение на проблема са лекарствата, познати като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина.

Ясно е обаче, че депресията е много по-сложна от това. Серотонинът не е единственият замесен невротрансмитер.

Това показва явно, че антидепресантите не са фалшиви лекарства, които не оказват истински ефект. Тъкмо напротив, те действат изключително ползотворно. Трябва да бъдат приемани обаче единствено с предписание от лекаря ви.

След като вече имате по-подробна информация за тях, можете да решите дали да приемате антидепресанти или пък да ги използвате по-коректно, ако вече сте започнали прием. Запомнете, че единствените хора, които могат да ви ги предпишат, са психиатърът или психологът ви, и няма причина да се срамувате от това. Никога не се страхувайте да вземете здравето си в собствените си ръце!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.