5 навика преди сън на успелите хора

Поиграйте с децата, вземете топла вана, отделете 15 минути за четене на книга.
5 навика преди сън на успелите хора

Последна актуализация: 12 февруари, 2019

Четенето преди сън ще ви отпусне и помогне да забравите стреса, да се чувствате по-спокойни и да заспите по-лесно. Изключете всички електронни устройства най-малко два часа преди лягане.

Не професионалният, а личният успех определя качеството на живот. Ако развиете тези 5 прости навика преди сън, вие ще водите по-пълноценен живот и ще можете наистина да се насладите на това, което е важно. Нека да ги разгледаме по-подробно.

1. Колко часа сън са ви необходими, за да си починете?

Развийте някои навици преди сън

Отговорът изглежда много прост. Чували сме много пъти, че хората се нуждаят от осем часа сън на нощ, за да си починат добре. Но реалността е, че ние не сме еднакви и имаме различни потребности, що се отнася до съня. За някои хора шест часа са достатъчни, а други могат да се нуждаят от девет, като средната стойност е осем. Само вие знаете, колко часа ви трябват, за да се събудите отпочинали и освежени.

Ключът към това е часът на лягане.

Имате нужда от седем часа сън? Тогава трябва да си легнете в 22, максимум 23 ч.
Още нещо, което трябва да имате предвид: изследванията показват, че не е добре да бързате сутрин, например да настроите алармата за 7 часа сутринта и да изхвърчите от къщи в 7:30. По-добре е да закусите на спокойствие, да си вземете душ и да излезете от дома си релаксирани и свежи. Ставането рано е по-добрият начин да си използвате времето пълноценно.

2. Четете преди лягане

Четенето преди сън ще ви отпусне и помогне да забравите стреса

Трябва да знаете, че четенето преди лягане е много здравословен навик и ще е хубаво да го развиете. Редица проучвания показват, че четенето 15 минути преди лягане облекчава стреса.

Тъй като е релаксиращо, четенето преди лягане намалява тревожността и ни позволява да заспим по-бързо. Но имайте предвид следното: не се препоръчва да четете от екрана на компютъра или таблет. Светлината от електронните устройства ни държи в напрежение, вместо да ни отпуска. Какво ще кажете за една хубави, макар и старомодна, книга с истински корици?

Вижте още: Съвети за здрав мозък

3. Направете си разходка

Направете си разходка преди сън

Можете ли да правите кратки разходки в района, където живеете? Безопасен и добре осветен ли е? Страхотно!

Ако намерите някой да ходи с вас, ще бъде още по-добре.

Една 15-20 минутна разходка окислява кръвта, помага ви да се отпуснете и да видите нещата от друг ъгъл, и усилва чувството за благополучие. Разходките са страхотен начин да започнете да мислите по-ясно и да разгледате проблемите си в перспектива, като се дистанцирате от тях. В определени моменти това спокойствие ще доведе до внезапен прилив на творчество и свежи идеи – нещо, което успели хора като Бил Гейтс често преживяват. Направете кратка разходка преди лягане и ще видите колко добре ще ви накара да се почувствате.

4. Прекарвайте повече време със семейството и приятелите

Прекарвайте повече време със семейството си

Те са движещата сила в живота ни, реалната енергия, която ни кара да бъдем щастливи.

Прекарването на време с близки и приятели е от съществено значение за пълноценния живот.

Вечеря с приятели, игра с децата, душ с партньора… тези неща не струват нищо, а ще ви накарат да се чувствате истински добре. Прекарването на време със семейството е изключително важно за щастието и качеството на живот – почти толкова, колкото и дишането.

5. Изгответе план за следващия ден

Планирайте следващия си ден преди сън
Прочетете и това: Емоционално изтощение: Как да възстановите енергията си

Защо да планирате следващия си ден преди лягане?

Представата, как може да протече следващият ден, ще ви помогне да си поставите цели и да определите границите на това, с което сте в състояние да се справите.

Това е един добър начин да си припомним кои сме ние и какви са целите ни.

Планирането на следващия ден е често срещана сред успелите хора стратегия, но не забравяйте да бъдете реалисти и да не си поставяте твърде много цели. Не забравяйте, че истинското щастие се крие в малките неща. Добра идея е да отидете в парка с детето си вместо на среща с колеги, които не можете да понасяте.

Тези насоки не само ще ви помогнат да бъдете по-успешни в личен план, но и да получите по-голямо удовлетворение от живота си.

Не забравяйте, че вашите навици преди сън могат да повлияят на здравето ви.

Важно е да се хапне лека вечеря най-малко два часа преди лягане. Времето, прекарано със семейството и приятелите, ни обогатява като личности. Една кратка разходка или топла вана са чудесни начини да релаксирате, а четенето 15 минути преди сън ще ви отпусне, освободи от стреса и ще намали напрежението.

Лесно е да бъдете по-щастливи, стига да следвате тези съвети. Готови ли сте?


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.