5 навика преди сън на успелите хора

Поиграйте с децата, вземете топла вана, отделете 15 минути за четене на книга.
5 навика преди сън на успелите хора

Последна актуализация: 12 февруари, 2019

Четенето преди сън ще ви отпусне и помогне да забравите стреса, да се чувствате по-спокойни и да заспите по-лесно. Изключете всички електронни устройства най-малко два часа преди лягане.

Не професионалният, а личният успех определя качеството на живот. Ако развиете тези 5 прости навика преди сън, вие ще водите по-пълноценен живот и ще можете наистина да се насладите на това, което е важно. Нека да ги разгледаме по-подробно.

1. Колко часа сън са ви необходими, за да си починете?

Развийте някои навици преди сън

сънСамо вие знаете, колко часа ви трябват, за да се събудите отпочинали и освежени.

Ключът към това е часът на лягане.

Имате нужда от седем часа сън? Тогава трябва да си легнете в 22, максимум 23 ч.
Още нещо, което трябва да имате предвид: изследванията показват, че не е добре да бързате сутрин, например да настроите алармата за 7 часа сутринта и да изхвърчите от къщи в 7:30. По-добре е да закусите на спокойствие, да си вземете душ и да излезете от дома си релаксирани и свежи. Ставането рано е по-добрият начин да си използвате времето пълноценно.

2. Четете преди лягане

Четенето преди сън ще ви отпусне и помогне да забравите стреса

Тъй като е релаксиращо, четенето преди лягане намалява тревожността и ни позволява да заспим по-бързо. Но имайте предвид следното: не се препоръчва да четете от екрана на компютъра или таблет. Светлината от електронните устройства ни държи в напрежение, вместо да ни отпуска. Какво ще кажете за една хубави, макар и старомодна, книга с истински корици?

Вижте още: Съвети за здрав мозък

3. Направете си разходка

Направете си разходка преди сън

Ако намерите някой да ходи с вас, ще бъде още по-добре.

Една 15-20 минутна разходка окислява кръвта, помага ви да се отпуснете и да видите нещата от друг ъгъл, и усилва чувството за благополучие. Разходките са страхотен начин да започнете да мислите по-ясно и да разгледате проблемите си в перспектива, като се дистанцирате от тях. В определени моменти това спокойствие ще доведе до внезапен прилив на творчество и свежи идеи – нещо, което успели хора като Бил Гейтс често преживяват. Направете кратка разходка преди лягане и ще видите колко добре ще ви накара да се почувствате.

4. Прекарвайте повече време със семейството и приятелите

Прекарвайте повече време със семейството си

Те са движещата сила в живота ни, реалната енергия, която ни кара да бъдем щастливи.

Прекарването на време с близки и приятели е от съществено значение за пълноценния живот.

Вечеря с приятели, игра с децата, душ с партньора… тези неща не струват нищо, а ще ви накарат да се чувствате истински добре. Прекарването на време със семейството е изключително важно за щастието и качеството на живот – почти толкова, колкото и дишането.

5. Изгответе план за следващия ден

Планирайте следващия си ден преди сън
Прочетете и това: Емоционално изтощение: Как да възстановите енергията си

Защо да планирате следващия си ден преди лягане?

Представата, как може да протече следващият ден, ще ви помогне да си поставите цели и да определите границите на това, с което сте в състояние да се справите.

Това е един добър начин да си припомним кои сме ние и какви са целите ни.

Планирането на следващия ден е често срещана сред успелите хора стратегия, но не забравяйте да бъдете реалисти и да не си поставяте твърде много цели. Не забравяйте, че истинското щастие се крие в малките неща. Добра идея е да отидете в парка с детето си вместо на среща с колеги, които не можете да понасяте.

Тези насоки не само ще ви помогнат да бъдете по-успешни в личен план, но и да получите по-голямо удовлетворение от живота си.

Не забравяйте, че вашите навици преди сън могат да повлияят на здравето ви.

Важно е да се хапне лека вечеря най-малко два часа преди лягане. Времето, прекарано със семейството и приятелите, ни обогатява като личности. Една кратка разходка или топла вана са чудесни начини да релаксирате, а четенето 15 минути преди сън ще ви отпусне, освободи от стреса и ще намали напрежението.

Лесно е да бъдете по-щастливи, стига да следвате тези съвети. Готови ли сте?

Може да ви заинтересува ...
5 навика за по-спокоен живот
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
5 навика за по-спокоен живот

Някои от най-ефикасните навици за водене на по-спокоен живот и за избягване на стреса са спортуването…пеенето и танцуването също ще ви помогнат!


Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.