5 начина да приемате чай от канела
Пиенето на чай от канела подпомага пречистването на тялото, намалянето на кръвната захар, помага в отслабването и регулира менструалния цикъл при жените.
Той е полезен и при облекчаване на стомашното разтройство, тъй като е богат на магнезий, желязо, калций, фибри, както и витамини С и В1.
Канелата притежава и отпускащи свойства. Силният аромат на тази подправка е един от най-добрите варианти когато става въпрос за ухание у дома, офиса или колата.
Пиенето на чай от канела, един отличен избор
Най-добрият начин да се насладите на ползите от канелата е чрез чай. Това се дължи на процеса на варене, чрез който канелата освобождава здравословните си свойства.
Въпреки това, приенето на един и същ чай от канела може да бъде скучно. Ето защо днес сме ви подбрали някои от най-добрите рецепти за чай от канела, всеки от които с различен вкус.
1. Студен чай от канела
Студеният чай от канела е отличен избор за горещите летни дни. За да се възползвате от всички негови ползи, за които вече споменахме, можете да приемата по чаша от този чай след обедното хранене, като закуска или след вечеря.
Не забравяйте: 8 страхотни лечебни свойства на канелата
Съставки за четири порции
- 1 литър вода
- 1 пръчица канела, нарязана на парчета
- Мед (по избор)
Приготвяне
- Първо кипнете водата.
- Добавете пръчицата канела във водата след завиране.
- След това оставете да покъкри 10 минути и излейте течността в гарафа.
- Поставете гарафата в хладилник с цел охлаждане за около 30 минути.
- Консумирайте.
Ако вкусът на този чай не ви допада, можете да подсладите с 1 до 2 чаени лъжици мед.
2. Канелено-чаен сладолед
Съставки
- 2 чаши готварска сметана
- 1 малка кутийка конензирано мляко
- 5 супени лъжици канела (50 мл)
Приготвяне
- Първо разбийте сметаната.
- Излейте кондензираното мляко в малка купичка.
- След това добавете канелата и разбъркайте добре.
- Смесете разбитата готварска сметана със сместа от кондензирано мляко и канелата.
- Разбъркайте отново до получаването на хомогенна смес.
- Съхранете във фризера за ден, след което се насладете на вкуса.
3. Кисело мляко с чай от канела
Съставки
- 1 литър обезмаслено мляко
- купичка натурално, обезмаслено кисело мляко (125 мл)
- 4 супени лъжици обезмаслено мляко на прах (25 г)
- 2 супени лъжици мед (15 г)
- 1 чаша чай от канела (250 мл)
Приготвяне
- Първо затоплете млякото в подходящ съд.
- Щом се стопли, добавете чая от канела, меда и млякото на прах. Разбъркайте енергично, докато всичко се разтвори добре.
- Изсипете киселото мляко в голям съд.
- Разбийте всичко приготвено досега с киселото мляко за няколко минути (препоръчваме ви да използвате електрически миксер за целта за ваше улеснение).
- След това изсипете получената смес в няколко малки стъклени съдове и оставете да престои от 8 до 12 часа.
- После покрийте всичко и съхранявайте в хладилник за най-малко няколко часа преди да го консумирате.
4. Чай от канела с английски чай
Английският чай е класическа напитка, която е обичана от много хора. Ако искате да приемате чай от канела, но не желаете да разваляте навикът с английския чай, тази комбинация ще ви задоволи напълно.
Той е перфектен за онези студени зимни дни, когато всичко топло си подхожда особено с компанията от приятели и семейство.
Съставки
- 1 чаша вода (200 мл)
- 1 чаена лъжица английски чай (5 г)
- 1 пръчица канела
Приготвяне
- Стоплете водата, но не я оставяйте да заври.
- Спрете я точно когато на повърхността започнат да се появяват мехурчета, точни преди точката на кипене.
- Добавете английски чай към водата и разбъркайте до получаването на тъмен цвят.
- При сервиране добавете по малко канела към всяка чаша.
- Важно е да поддържате топлата температура на чая.
- За подслаждане можете да използвате мед или стевия.
5. Говежно задушено с канелени картофи
Това е един страхотен начин да се насладите на канеления чай, който ще придаде изцяло различен вкус на телешкото задушено.
Добър вариант е за тези, които искат да се възползват от положителните качества на канеления чай, но бързо свикват с един и същи вкус или за останалите, които намират чая за безвкусен.
Рядко можете да чуете хора, които свързват чаят от канела със задушено месо. И въпреки, че е наистина необичайно, тази рецепта е изключително полезна за здравето.
Препоръчваме ви да я поднасяте на семейни трапези или коледни вечери. Няма значение с какво я комбинирате, стига да е вкусно.
Вижте и: Тайните полезни свойства на канелата
Съставки
- зехтин
- 1 глава чесън
- 1 голяма глава лук
- 1 килограм телешко филе
- пипер
- шафран
- 1 чаша чай от канела
- 1 килограм картофи
Приготвление
- Първо загрейте мазнината в тиган и сотирайте малко от лука и чесъна в нея.
- Щом позлатеят, добавете месото, останалите количества от лука и чесъна, шафрана и чая от канела.
- Разбъркайте всичко добре и гответе докато месото стане крехко.
- Добавете нарязаните картофи и ги оставете да се сготвят. Помнете, че картофите трябва да са меки.