3 фрази, с които ще започнете да се обичате отново само след 3 минути

Научете се да се обичате. Това е най-добрият начин да се погрижите за цялостното си здравословно състояние, а тези, които ви обичат ще ви разберат.
3 фрази, с които ще започнете да се обичате отново само след 3 минути

Последна актуализация: 06 март, 2019

Как да започнете да се обичате отново?

Понякога оставяме собственото си самочувствие в ръцете на другите. Забравяме, че трябва да бъдем ценени и да получаваме това, което заслужаваме.

Вярно е, че причините за този психологичен феномен се крият в детството и преживяванията ни в миналото, които са изградили личността ни.

Трябва да разберете, че когато говорим за любовта към самите нас, трябва да се грижим за нея ежедневно. И никога не трябва да я пренебрегваме.

Да се обичате не означава, че трябва да се превърнете в нарцистична или егоистична личност. Ни най-малко.

Означава да бъдете веща, разумна и интуитивна личност, познаваща границите и правата си, както и тези на другите хора.

Представете си, че себелюбието ви е крехък, чуплив кристал. Колкото повече го шлайфате, толкова по-красив ще става и ще ви вдъхновява повече.

Но има две неща, за които трябва да внимавате по отношение на това бижу: не го оставяйте на грижите на никой друг и не позволявайте някой да го счупи.

Днес ще ви вдъхновим с 3 фрази, върху които да помислите и които ще ви помогнат да се обичате отново.

1.“Да си позволя това, което заслужавам не е егоистично; то запазва и се грижи за себелюбието ми ”

Какво означава да се обичате
Трябва да обичаш себе си, защото иначе никой друг няма да те уважава.” хората започват да ви казват, че сте се променили или че започвате да се превръщате в егоист.

Първо трябва да разберете, че има много стъпки между себелюбието и егоизма, които една зряла и балансирана личност никога няма да предприеме.

Цененето на собствената личност е нещо често пренебрегвано и същевременно неодобрявано от обществото.

Да кажете на някого: “Не, няма да изляза днес с теб, защото искам да остана сам/а този следобед, искам да повървя и да помисля върху някои неща” може да изглежда странно за някои хора и дори неучтиво. Но да си осигурите това, от което имате нужда в този момент не е егоистично.

Ако някой ви каже това, то той не ви е добър приятел. Най-добрите ви приятели и най-близките членове на семейството са тези, които ви подкрепят като ви разбират и уважават решението ви.

2.“Трябва да определя граници, с които да защитавам достойнството, идентичността и уникалността си.”

Как да се обичате

Така че… Какво ще се случи, ако сте по-придирчиви или пък решите да сте по-находчиви и искате да приемате само доброто?

Това не означава, че сте егоисти. Реално това е отлична стъпка към доброто физическо и емоционално здраве.  И към усещането за удовлетвореност, което директно се отразява на физическия ви баланс.

Не се колебайте да поставяте бариери и граници срещу хората, които ви обиждат и  манипулират.

Подобряването на качеството ви на живот може да се окаже много лесно, ако започнете да определяте граници.

3.“Себелюбието ми няма цена и не може да бъде купено.”

Себелюбието е много повече от самозащита и познание за това къде се намира границата между това, което е ваше и това, което е на другите.

Себелюбието е вашето достойнство, неприкосновената и уникална същност, която ви прави това, което сте и начина, по който се възприемате. То е силата вътре във вас, с която се изправяте срещу трудностите, с която постигате мечтите си и изграждате реалност, която отговаря на същността ви.

Нито едно от изброените неща не е лесно. Трябва да разберете, че себелюбието означава и постоянно развитие. Понякога то страда, „разболява се“ и дори спира да се развива.

Друг път може да забравите да се погрижите за него, защото това означава ново познание, нови приятелства, перспективи и опит.

Разберете, че себелюбието ви няма цена. Да се обичате е безценно.

Не го предлагайте на никой друг, то си е ваше. Предлагайте на другите това, което предлагате на себе си: уважение, любов, разумно съжителство и хармония.

Първата снимка е предоставена от wikiHow.com


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.