3 фрази, с които ще започнете да се обичате отново само след 3 минути

Научете се да се обичате. Това е най-добрият начин да се погрижите за цялостното си здравословно състояние, а тези, които ви обичат ще ви разберат.
3 фрази, с които ще започнете да се обичате отново само след 3 минути

Последна актуализация: 06 март, 2019

Как да започнете да се обичате отново?

Понякога оставяме собственото си самочувствие в ръцете на другите. Забравяме, че трябва да бъдем ценени и да получаваме това, което заслужаваме.

Вярно е, че причините за този психологичен феномен се крият в детството и преживяванията ни в миналото, които са изградили личността ни.

Трябва да разберете, че когато говорим за любовта към самите нас, трябва да се грижим за нея ежедневно. И никога не трябва да я пренебрегваме.

Да се обичате не означава, че трябва да се превърнете в нарцистична или егоистична личност. Ни най-малко.

Означава да бъдете веща, разумна и интуитивна личност, познаваща границите и правата си, както и тези на другите хора.

Представете си, че себелюбието ви е крехък, чуплив кристал. Колкото повече го шлайфате, толкова по-красив ще става и ще ви вдъхновява повече.

Но има две неща, за които трябва да внимавате по отношение на това бижу: не го оставяйте на грижите на никой друг и не позволявайте някой да го счупи.

Днес ще ви вдъхновим с 3 фрази, върху които да помислите и които ще ви помогнат да се обичате отново.

1.“Да си позволя това, което заслужавам не е егоистично; то запазва и се грижи за себелюбието ми ”

Какво означава да се обичате
Може и да звучи като клише: “Трябва да обичаш себе си, защото иначе никой друг няма да те уважава.” Но въпреки това, когато най-накрая предприемете тази стъпка и започнете да се вглеждате повече в себе си, се случва нещо: хората започват да ви казват, че сте се променили или че започвате да се превръщате в егоист.

Първо трябва да разберете, че има много стъпки между себелюбието и егоизма, които една зряла и балансирана личност никога няма да предприеме.

Цененето на собствената личност е нещо често пренебрегвано и същевременно неодобрявано от обществото.

Да кажете на някого: “Не, няма да изляза днес с теб, защото искам да остана сам/а този следобед, искам да повървя и да помисля върху някои неща” може да изглежда странно за някои хора и дори неучтиво. Но да си осигурите това, от което имате нужда в този момент не е егоистично.

Ако някой ви каже това, то той не ви е добър приятел. Най-добрите ви приятели и най-близките членове на семейството са тези, които ви подкрепят като ви разбират и уважават решението ви.

2.“Трябва да определя граници, с които да защитавам достойнството, идентичността и уникалността си.”

Как да се обичате
Всеки, който преминава през живота без защитна бариера между себе си и това, което би могло да го нарани, се лишава от това, което би му поднесъл живота или съдбата, добро или лошо.

Така че… Какво ще се случи, ако сте по-придирчиви или пък решите да сте по-находчиви и искате да приемате само доброто?

Това не означава, че сте егоисти. Реално това е отлична стъпка към доброто физическо и емоционално здраве.  И към усещането за удовлетвореност, което директно се отразява на физическия ви баланс.

Не се колебайте да поставяте бариери и граници срещу хората, които ви обиждат и  манипулират.

Подобряването на качеството ви на живот може да се окаже много лесно, ако започнете да определяте граници.

3.“Себелюбието ми няма цена и не може да бъде купено.”

Себелюбието е много повече от самозащита и познание за това къде се намира границата между това, което е ваше и това, което е на другите.

Себелюбието е вашето достойнство, неприкосновената и уникална същност, която ви прави това, което сте и начина, по който се възприемате. То е силата вътре във вас, с която се изправяте срещу трудностите, с която постигате мечтите си и изграждате реалност, която отговаря на същността ви.

Нито едно от изброените неща не е лесно. Трябва да разберете, че себелюбието означава и постоянно развитие. Понякога то страда, „разболява се“ и дори спира да се развива.

Друг път може да забравите да се погрижите за него, защото това означава ново познание, нови приятелства, перспективи и опит.

Разберете, че себелюбието ви няма цена. Да се обичате е безценно.

Не го предлагайте на никой друг, то си е ваше. Предлагайте на другите това, което предлагате на себе си: уважение, любов, разумно съжителство и хармония.

Първата снимка е предоставена от wikiHow.com


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.