5 изненадващи факта за динята

Динята съдържа около 90% вода и притежава няколко различни, полезни свойства, които я правят много подходяща за консумация, но са малко познати. По-долу ще ви споделим 5 изненадващи факта за динята, които най-вероятно не сте знаели.
1. Богата е на антиоксиданти
Динята е плод, богат на антиоксиданти, особено ликопен – тя съдържа дори повече ликопен от пресните домати. Тази съставка е много ефективен антиоксидант, който спира действието на свободните радикали и засилва имунната система. Ликопенът също помага в борбата с клетъчното увреждане, което е и причината да е толкова ефективен за предотвратяване на рак. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да ядете диня поне три пъти седмично, без значение дали прясна или на сок. Не забравяйте, че семената й също са полезни.
Прочетете и: Сок с антиоксиданти за облекчаване на артрита
2. Засища
Тъй като динята съдържа предимно вода, тя е много засищаща. Като резултат, вие ядете по-малко, отколкото бихте яли при други обстоятелства. Ето защо трябва да се яде парче от този плод точно преди хранене – така ще се почувствате сити по-бързо и ще намалите риска от наднормено тегло или затлъстяване.
3. Добра е за бременни жени

Добре е да ядете диня по време на бременност, защото тя има високо съдържание на витамин С. Освен това, както добре знаем, този витамин е идеален за предотвратяване на и борба с респираторни заболявания като грип или обикновени настинки. Някои хора ядат динята с малко лимон, който повишава количеството на витамин С, което тялото приема. Не забравяйте, че е лесно да се направи сок от диня. Той е вкусен, освежаващ и най-вече здравословен.
Вижте още: Бременност след 35 годишна възраст
4. Предотвратява крампи
Дините са от голяма помощ на хората, които спортуват. Тъй като съдържа високи количества калий и витамин В6, този плод е чудесно средство за предотвратяване на досадните спазми на мускулите, които се появяват, когато правите физически упражнения. Тези вещества помагат на организма да абсорбира протеин по-добре, като по този начин предотвратяват появата на спазми. Имайки предвид това, най-добре е да се консумира малко диня няколко минути преди тренировка или след тренировката, защото динята е много освежаваща поради високото си съдържание на вода.
5. Динята е полезна е за сърцето

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Oseni O, Odesanmi O, Oladele F. Antioxidative and antidiabetic activities of watermelon (Citrullus lanatus) juice on oxidative stress in alloxan-induced diabetic male Wistar albino rats. Niger Med J. 2015;
- Naz A, Butt MS, Sultan MT, Qayyum MMN, Niaz RS. Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI J. 2014;
- Bojórquez RMC, Gallego JG, Collado PS. Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutricion Hospitalaria. 2013.
- Fundación Española de la Nutrición. Sandía. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16319784
- National Institutes of Health. Potassium. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
- J Agric Food Chem. 2013 Aug 7;61(31):7522-8. doi: 10.1021/jf400964r. Epub 2013 Jul 29.
Watermelon juice: potential functional drink for sore muscle relief in athletes. - Nutrition. 2007 Mar;23(3):261-6. Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17352962
Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.