5 храни, които ви придават уморен вид

Как изглеждате напоследък? Може би хората около вас са ви казвали или пък вие сами сте забелязали, че изглеждате по-уморени от обикновено. А храните ли се добре?
5 храни, които ви придават уморен вид
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че някои храни и напитки, които консумирате ви придават по-уморен вид? Разберете за кои храни става въпрос от тази статия.

Възможно е вие сами „да саботирате“ красотата си, без дори да подозирате, че храната, която приемате, ви придава уморен вид.

Вероятно знаете, че едни от най-големите врагове на красотата са прекаляването с работата и недостига на сън. В действителност начинът ви на хранене е най-важният фактор, който трябва да съблюдавате, ако искате да изглеждате страхотно.

Ето защо искаме да поговорим за 5-те храни, които ви придават уморен вид.

Вижте за кои храни става дума и се опитайте да премахнете поне една от тях от ежедневното си меню.

Здравето и външният ви вид ще ви се отблагодарят!

Вижте кои храни ни придават изморен вид

1.Пържена храна

Пържената храна е един от най-често срещаните виновници за уморения ни вид. За съжаление е една от най-лесните за приготвяне или набавяне.

От пуканките в киното до любимото пържено пиле на майка ви, тези храни са навсякъде около нас.

Без значение вида им, пържените храни съдържат трансмазнини, които след като бъдат консумирани забавят функционирането на организма ви.

Това от своя страна кара тялото ви да се нуждае от допълнителна енергия, за да може да преработи приетата храна.

Освен това тези храни са една от основните причини за запушване и увреждане на артериите. А прекомерната консумация на растителни масла директно се отразява върху красотата на лицето ви. Ето как:

 • Разрушава колагена.
 • Изсушава кожата ви, дори ако пиете достатъчно вода.
 • Спомага появата на пъпки и черни точки.

2.Кафе и уморен вид

Уморен външен вид, следствие на тварде много кафе и малко сън
Знаем, че звучи странно да ви убеждаваме, че кафето ви придава уморен вид, след като е признато в цял свят като източник на енергия.

А замисляли ли сте някога как точно повишава енергията ви?

Кофеинът си има своите положителни и отрицателни страни. Например, полезно е да изпиете чаша кафе един час преди тренировка, за да може организмът ви да изгори повече калории.

От друга страна прекаляването с кофеина кара организма ви да работи постоянно, дори когато вече няма сила за това.

Това може да наруши съня ви, когато сте пили кафе, без да се натоварите физически след това или сте го изпили късно вечерта и води до:

 • Торбички под очите
 • Умора
 • Стрес

Кофеинът води и до дехидратация, така че ако не пиете достатъчно вода след приема на кафе, ще усетите:

 • Дехидратация
 • Умора
 • Липса на енергия

3.Пикантна храна

Храната с прекалено пикантни подправки също може да ви придаде уморен вид, тъй като може да доведе до появата на петна или промяна в цвета на кожата.

Това се случва, защото лютивината се отразява на кръвоносната ви система и води до появата на споменатите по-горе симптоми.

Освен това много лютивата храна разширява вените ви и ги уголемява. А защо това е неприятно? Уголемените вени се виждат много по-добре през кожата ви.

Понякога пикантната храна ви прави по-подпухнали и подути.

4.Алкохол

Както и пържената храна, добре е да се откажете от консумацията на алкохолни напитки.

Но, ако не искате напълно да се спрете приема на алкохол, тъй като държите и се радвате на излизанията с приятели, съпроводени с изпиването на няколко питиета, трябва да знаете, че алкохолът е сред храните, които ви придават уморен вид.

Алкохолът е сред храните, които ви придават уморен вид.
Алкохолът и кафето имат сходно действие по отношение на дехидратацията.
 • Проблемът при алкохола е, че води до още по-сериозна дехидратация и лесно можете да изгубите представа колко чашки сте изпили.
 • Да приемем, че можете да изпиете 2 – 3 чаши кафе над обичайното за деня, но на срещата си с приятели можете да изпиете 5 или повече бири.
 • За да се справите с дехидратацията трябва да изпивате по две чаши вода за всяко изпито алкохолно питие.

5.Въглехидрати

Колко и какъв вид въглехидрати приемате на ден? Много хора решават напълно да изключат въглехидратите от менюто си, защото ги считат за вредни.

Ако вашият случай е такъв, трябва да знаете, че това не е вярно. Има източници на въглехидрати, които са полезни и трябва да консумирате, например бобовите култури.

От друга страна източниците на въглехидрати, които трябва да изключите са тези, които ви придават уморен вид и съдържат „празни“ калории като: бялото брашно и рафинираната захар.

Празните калории ви придават уморен вид, защото трудно се усвояват от организма ви и изискват много енергия за преработване. Ако станете сънливи след като изядете порция паста, вече ще знаете каква е причината.

Какво трябва да консумирате вместо тези храни?

Най-добрият начин да се предпазите от натрупването на умора е винаги да включвате здравословни храни в менюто си.

Вместо храните пълни с въглехидрати, прекомерно пикантните или пържени храни заложете на:

 • Плодове
 • Ядки
 • Семки и семена
 • Зеленчуци

А като заместител на кафето и алкохола няма нищо по-добро от водата. Ако не обичате да пиете вода, опитайте зелен или билков чай, или смутита.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Deshidratación por consumo de bebidas alcohólicas. (2016), 1744, 2016.
  Augusto Ramírez-Montes1, C., & Osorio2, J. H. (2013). Uso de la cafeína en el ejercicio físico: ventajas y riesgos Using caffeine for physical exercise: advantages and risks. Rev. Fac. Med, 61(4), 459.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.