7 симптоми на ендометриозата, които трябва да познавате

Силните менструални спазми може да бъдат признак за заболяването, не се колебайте да се консултирате с гинеколога и при най-малкия дискомфорт
7 симптоми на ендометриозата, които трябва да познавате

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли кои са основните симптоми на ендометриозата?

Ендометриозата се среща при жени, които са в детеродна възраст и дори може да се прояви при момиче, след като е преминало през първия си цикъл. Още полезна информация за това заболяване можете да научите от статията на д-р  Динчо Георгиев.

Най-тежките симптоми се появяват на възраст между 25 и 35 години. Тази болест няма окончателно лечение, но съществуват определени процедури, които могат да подобрят качеството на живот.

Физическите упражнения и спазването на здравословен хранителен режим са от съществено значение, за да се гарантира, че всички медицински процедури са ефикасни.

Освен растежа и развитието на ендометриалната тъкан в женската полова система и близките органи и системи, ендометриозата има други симптоми, които могат да покажат, че е време да посетите гинеколога.

Много болезнен менструален цикъл

В много случаи менструалните спазми, които са по-силни от нормалните, са един от първите симптоми на ендометриозата.

Може да припомним, че това заболяване е причинено от наличието на клетки, които образуват вътрешния слой на лигавицата на матката, известен като ендометриум. При ендометриозата, тези клетки могат да бъдат открити извън матката и до яйчниците, пикочния мехур или червата.

Когато сте в цикъл маточната лигавица се изхвърля вагинално. Жените, които страдат от ендометриоза имат кървене и възпаление навсякъде, където се откриват ендометриални клетки, причинявайки дори още по-силна болка.

Понякога болката може да няма никаква видима причина. Може би вече знаете, че менструалните болки са факт от живота за повечето от нас. Независимо от това, трябва да сте наясно, ако имате цикъл, който е по-болезнен от нормалното.

Опишете симптомите на гинеколога, за да анализира причините и да ви предпише най-доброто лечение.

Болка по време на полов акт – един от евентуалните симптоми на ендометриозата

болка по време на секс - един от евентуалните симптоми на ендометриозата

Тъй като ендометриозата може да засегне различни органи в областта на таза, всеки сексуален контакт с възпалената област ще причини болка. Някои жени са наясно с този симптом и може да се опасяват, че нещо друго не е наред с тях, когато усещат тази болка.

Запомнете, че сексът трябва да ви доставя само удоволствие и никога болка. Ако усещате болка, то е защото нещо не е наред. Малко жени успяват да припишат този симптом на ендометриозата обаче.

Как може да разберете дали това наистина е свързано с това заболяване? Как да разберете дали дискомфортът не е нормален?

Някои от характеристиките на болка, свързана с ендометриозата са:

  • Болка по време на цикъл.
  • Болка със силен интензитет.
  • Тя постепенно се увеличава.
  • Тя е подобна на болката, която изпитвате по време на цикъл.
  • Има незначително подобрение с общи болкоуспокояващи.

Безплодие

Друг малко известен симптом на ендометриозата е, че тя може да доведе до трудности при забременяването. Много жени, които са безплодни откриват, че причината е това заболяване.

Тази връзка се дължи на запушване, което ендометриалната тъкан създава извън матката.

Хроничното възпаление на таза може да попречи на ембриона да се имплантира в матката. За щастие, ако това е причината за безплодие, то може да се излекува с правилното лечение.

Ще имате нужда от търпение и непрекъснат контрол. Посещавайте редовно гинеколога и следвайте всички инструкции, които ви дава по отношение на медикаментите и времето на приема им.

Чревни проблеми и болки по време на менструация

чревни проблеми - един от евентуалните симптоми на ендометриозата

Поради мястото на червата в района на таза, те често са засегнати от ендометриоза.

По време на цикъл ендометриалните лезии в червата може да предизвикат възпаление и болка, както и следните свързани симптоми:

  • Газове
  • Подуване
  • Много силни спазми
  • Кървави изпражнения
  • Чревна обструкция при тежки случаи

Ако забележите някой от тези симптоми, незабавно се консултирайте с лекар. Той ще прецени евентуалните проблеми и ще ви насочи към правилния специалист.

Болезнено уриниране

Точно като червата, пикочният мехур също е разположен в мястото, което е засегнато от ендометриоза и може да изпитате някои от следните симптоми по време на цикъл. Може да усетите повече болка при уриниране или дори да откриете кръв в урината.

При някои тежки случаи, ендометриозата може да изложи на риск уретерите, каналите, които пренасят урина от бъбреците до пикочния мехур, и дори може да засегне бъбреците.

Хронична болка в таза – още един от възможните симптоми на ендометриозата

Болката в таза е сред характерните симптоми на ендометриозата.

Както обяснихме в началото, симптомите на ендометриоза могат да засегнат различни органи в областта на таза и да се развиват много години. С течение на времето може да започнете да изпитвате непрекъснато болка, а не само когато сте в цикъл.

Това състояние е известно като хронична болка в таза и може да окаже сериозно влияние върху качеството на живот на страдащия, тъй като тя пречи на професионалния, личния и сексуалния им живот.

Обърнете внимание на симптомите на ендометриоза

И накрая, не оставяйте за утре това, което може да направите днес. Ако забележите някой от тези симптоми, доверете се на инстинкта си и потърсете лечение.

Ако изчакате прекалено дълго може да откриете, че тя пречи на ежедневните ви активности.

В допълнение към това, бъдещото ви здраве може да се влоши, ако не се вслушате в това, което тялото се опитва да ви каже. Не се примирявайте само с лечение на първоначалната болка и дискомфорт.

Най-добре да атакувате истинския проблем от самото начало, за да се избегнете влошаването му.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.