Ендометриозата: Рискове и симптоми на болестта

Лекарите препоръчват на жените да се грижат добре за своето физическо и емоционално здраве, за да се предпазят от проблеми със сърдечно-съдовата система.
Ендометриозата: Рискове и симптоми на болестта
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Ендометриозата засяга една от 10 жени. Според Испанската асоциация, която работи с хората, страдащи от нея, става дума за заболяване, което протича тихо и изтощително за мнозина.

Ендометриозата представлява състояние, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея. Достига до яйчниците, фалопиевите тръби, таза и дори до органи в коремната област, например червата.

Става дума за клиничен проблем, за който все още няма лекарство. Обикновено е наследствен и в допълнение към това, според едно проучване на Brigham Women’s Hospital, той може да представлява причина за многото сърдечни удари, сполетяващи жени на възраст под 40 години.

Днес ще ви дадем цялата информация, от която се нуждаете, за да опознаете заболяването.

Ендометриозата, една тиха болест, която засяга много жени

Може да звучи изненадващо, но има момичета на възраст 12 или 13 години, които вече са били оперирани от ендометриоза. Това ясно говори за трудния път, по който болестта тласка младите хора, и фактът, че тя изисква сериозно и продължението наблюдение от лекар.

Едва през 2013 г. бе съставено упътване, което информира и образова обществото за това, какво представлява ендометриозата.

Важно е да разберете, че тя е много „специфично“ заболяване. Докато някои жени се оплакват от изключително интензивна болка, при други може да не се прояви нито един симптом.

Асоциациите в световен план настояват за това да бъдат създадени мултидисциплинарни екипи (включващи уролози, специалисти по храносмилателни проблеми и психолози), за да може да се диагностицира състоянието.

Нека сега да научим повече за най-често срещаните симптоми на ендометриозата.

Симптоми на ендометриозата: Изключително болезнена менструация

Симптоми на ендометриозата:

 • Изключително болезнена менструация.
 • Силна болка в долната част на гърба, която преминава към корема. Тя може да бъде изключително интензивна непосредствено преди менструация и по време на нея.
 • Болка по време на секс или след това.
 • Трудности или болка, когато се движат червата или когато се изхождате по малка нужда.
 • Установено е, че между 30-40% от пациентите, страдащи от ендометриоза, се оплакват от безплодие.

Струва си да споменем още веднъж, че не при всички жени се наблюдават едни и същи симптоми. За някои те остават едва забележими. В същото време заболяването обикновено се диагностицира по време на гинекологичен преглед или операция на корема, например цезарово сечение или апендектомия.

Живот с ендометриоза

Говорим за заболяване, за което няма лек. За всички жени, които страдат от ендометриоза, е важно да открият правилното за тях лечение. То ще им помогне да се върнат към своя пълноценен начин на живот.

В някои случаи болката може да бъде изключително силна и дори възпрепятства ходенето. Нерядко пациентите биват посрещани с неразбиране от голяма част от околните, колегите в офиса и дори от своите партньори в живота, които не могат да проумеят защо един сексуален акт може да причинява болка.

Хормоналните лечения при ендометриоза са един от вариантите, но при тях са налице нежелани странични ефекти: много жени биват сполетявани от депресия и други подобни състояния.

 • Част от болезнените симптоми могат да бъдат третирани с лекарства или с лечение, подобно на онова, което се предписва при рак на простатата.
 • Друго често предлагано решение е да се направи операция, като се отстрани увредената тъкан. В повечето случаи обаче тя отново израства и болката се завръща.

Ендометриозата повишава риска от сърдечен удар

Казахме това още в началото. Според едно проучване, проведено в болница в Бостън, жените, които страдат от ендометриоза и са били оперирани за премахване на матката или яйчниците, са изложени на по-висок риск от сърдечен удар.

 • Учените са анализирали медицински сведения за 116 430 жени на възраст над 20 години. От тях 11 903 са страдали от ендометриоза.
 • В хода на проучването става ясно, че жените, които са били принудени да навлязат в менопауза по-рано, поради операция, са предразположени към запушване на артериите, сърдечен удар и дори ангина.

Тук е моментът да подчертаем, че ендометриозата може да засегне жени на възраст под 40 години.

Необходимо е да се води здравословен начин на живот

Необходимо е да се води здравословен начин на живот

Лекарите препоръчват на жените, страдащи от ендометриоза, да се грижат добре за своето физическо и емоционално здраве. Така те могат да се предпазят от проблеми със сърдечно-съдовата система.

 • Не забравяйте, че болката и липсата на информираност сред населението могат да доведат до усещане за самота и неразбраност. Това от своя страна провокира развитието на депресия. Ако позволите на своята имунна система да страда по този начин, повишавате риска от сърдечно заболяване.
 • По-ранно навлизане в менопауза поставя жената в състояние на висок риск, в сравнение с нормалното настъпване на този етап от живота й.

Независимо дали сте на 30 или 55 години, трябва да се грижите добре за начина на хранене. Важно е да водите активен живот, за да се предпазите от нежелани здравословни проблеми.

Периодичните прегледи, лекарският поглед и контактите с женски асоциации, които активно се занимават с ендометриозата също са от значение. Те могат да бъдат от голяма полза, ако страдате от заболяването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.