5 психологически черти на покорните хора

28 Декември, 2018
Покорните хора имат болезнено минало, което е и причината за поведението им, за нежеланието им да се борят.
 

Обикновено покорните хора не привличат вниманието, поставят се на второ място и очакват по-властните да наложат мнението си над тях.

Понякога този вид поведение става причина хората да бъдат въвлечени в болезнени, нездравословни връзки. И накрая могат да се превърнат в жертви. За съжаление промяната на този вид поведение е трудна.

Прочетете и: 7 ранни признака на връзките с насилие

Не че тези хора не искат да престанат да се подчиняват, по-скоро миналото им е довело до приемането на определен тип поведение, от което не могат лесно да се откажат.

1.Покорните хора не са уверени
покорните хора не са уверени в себе си

Покорните хора не поставят нуждите и желанията си на първо място. За по-важни от своите собствени винаги считат желанията и нуждите на останалите.

Поради липса на  увереност не заемат водещата позиция в работните групови проекти например. Всичко това се дължи на невероятната вътрешна борба, която съпровожда изразяването на гледната им точка или мнение.

Дори и да искат да направят това, те се чувстват неудобно и се срамуват. Вярват, че мнението им няма да бъде взето под внимание и дори започват да се съмняват в собствените си мисли.

 

2.Миналото им е пълно с болка

Покорните хора не са родени така, но са преминали през изпитания и преживявания, които са ги накарали да бъдат по-затворени и да не споделят това, което преживяват.

Детство, в което родителите не са се разбирали или тийнейджърски години със системен тормоз са повече от достатъчна причина един човек да започне да се подчинява безусловно.

Ниското самочувствие и неувереността кара тези хора да се чувстват безполезни, докато не се подчинят на околните.

Това им вреди, защото в дългосрочен план тези хора стават прекалено уязвими и лесно могат да бъдат наранени.

Прочетете и: 5 емоционални травми от детството

3.Покорните хора избягват конфликтите
Покорните хора избягват конфликтите.

Никога няма да срещнете покорен човек търсещ конфликт. Напротив: те по всякакъв начин се опитват да избегнат такива ситуации.

Конфликтите изнервят този вид хора, защото им напомнят нещо преживяно в миналото.

Проблемът се състои в това, че за да избегнат конфликта те ще наведат глава, ще приемат нещо, което не искат и няма да получат мястото, което заслужават.

Това поведение на всяка цена на избягване на конфликти и спорове води до невероятно изтощение.

 

4.Покорните хора не обичат да привличат вниманието

Някои могат да объркат това поведение със срамежливост, но в действителност това е начин тези хора да останат незабелязани и да не изпъкнат пред останалите.

Покорните хора силно се тревожат от мнението на останалите за тях. Затова се обличат и държат изключително дискретно.

Така си гарантират, че ще избягнат ситуациите, които биха ги унижили или биха довели до евентуален конфликт.

Не пропускайте да прочетете и: 5 последици от емоционалната злоупотреба, на които трябва да обърнете внимание

5.Емоционално зависими са
покорните хора са емоционално зависими във връзките си

Покорните хора мислят прекалено много за другите и са толкова уязвими, че се нуждаят от защитата на другите.

Затова за тях е естествено да попадат в зависими връзки, в които другият човек дава смисъл на живота им и същевременно им осигурява защита.

Това важи и за връзките, в които се наблюдава насилие. Въпреки че другият човек не се отнася добре с тях, те си казват: “…поне си имам някого”.

Този начин на мислене ги подлага на невероятно страдание във връзките им.

Прочетете и: Защо е толкова трудно да обичате хората, които сами не се обичат?

 

Контактували ли сте с покорни хора? А вие самите такава личност ли сте? Счупете оковите на подчинението, но трябва да знаете, че за това се изисква упорита работа и ясно осъзнаване на случващото се около вас.

Трябва да се научите да бъдете по-уверени, да повишите самочувствието си и да загърбите несигурността, която ви кара да се чувствате безполезни.

Не забравяйте, че покорните хора страдат много.

Поведението ви привлича грубите и агресивни хора, които ви нараняват до такава степен, че с течение на времето най-накрая осъзнавате, че сами трябва да си осигурите необходимото ви внимание и любов.

  • Moors, A., & De Houwer, J. (2005). Automatic processing of dominance and submissiveness. Experimental Psychology. https://doi.org/10.1027/1618-3169.52.4.296
  • Fournier, M. A., Moskowitz, D. S., & Zuroff, D. C. (2009). The interpersonal signature. Journal of Research in Personality. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2009.01.023
  • Yüksel-Şahin, F. (2015). An Examination of Bullying Tendencies and Bullying Coping Behaviors Among Adolescents. Procedia – Social and Behavioral Sciences. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2015.04.415
  • Perren, S., & Alsaker, F. D. (2006). Social behavior and peer relationships of victims, bully-victims, and bullies in kindergarten. Journal of Child Psychology and Psychiatry and Allied Disciplines. https://doi.org/10.1111/j.1469-7610.2005.01445.x
  • Olweus, D. (2000). Bullying. In Encyclopedia of Psychology. https://doi.org/10.1016/B978-012617955-2/50012-6