5 психологически черти на покорните хора

Покорните хора имат болезнено минало, което е и причината за поведението им, за нежеланието им да се борят.
5 психологически черти на покорните хора

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Обикновено покорните хора не привличат вниманието, поставят се на второ място и очакват по-властните да наложат мнението си над тях.

Понякога този вид поведение става причина хората да бъдат въвлечени в болезнени, нездравословни връзки. И накрая могат да се превърнат в жертви. За съжаление промяната на този вид поведение е трудна.

Не че тези хора не искат да престанат да се подчиняват, по-скоро миналото им е довело до приемането на определен тип поведение, от което не могат лесно да се откажат.

1.Покорните хора не са уверени

Покорните хора не поставят нуждите и желанията си на първо място. За по-важни от своите собствени винаги считат желанията и нуждите на останалите.

Поради липса на  увереност не заемат водещата позиция в работните групови проекти например. Всичко това се дължи на невероятната вътрешна борба, която съпровожда изразяването на гледната им точка или мнение.

Дори и да искат да направят това, те се чувстват неудобно и се срамуват. Вярват, че мнението им няма да бъде взето под внимание и дори започват да се съмняват в собствените си мисли.

2.Миналото им е пълно с болка

Покорните хора не са родени така, но са преминали през изпитания и преживявания, които са ги накарали да бъдат по-затворени и да не споделят това, което преживяват.

Детство, в което родителите не са се разбирали или тийнейджърски години със системен тормоз са повече от достатъчна причина един човек да започне да се подчинява безусловно.

Ниското самочувствие и неувереността кара тези хора да се чувстват безполезни, докато не се подчинят на околните.

Това им вреди, защото в дългосрочен план тези хора стават прекалено уязвими и лесно могат да бъдат наранени.

3.Покорните хора избягват конфликтите

Никога няма да срещнете покорен човек търсещ конфликт. Напротив: те по всякакъв начин се опитват да избегнат такива ситуации.

Конфликтите изнервят този вид хора, защото им напомнят нещо преживяно в миналото.

Проблемът се състои в това, че за да избегнат конфликта те ще наведат глава, ще приемат нещо, което не искат и няма да получат мястото, което заслужават.

Това поведение на всяка цена на избягване на конфликти и спорове води до невероятно изтощение.

4.Покорните хора не обичат да привличат вниманието

Някои могат да объркат това поведение със срамежливост, но в действителност това е начин тези хора да останат незабелязани и да не изпъкнат пред останалите.

Покорните хора силно се тревожат от мнението на останалите за тях. Затова се обличат и държат изключително дискретно.

Така си гарантират, че ще избягнат ситуациите, които биха ги унижили или биха довели до евентуален конфликт.

5.Емоционално зависими са

Покорните хора мислят прекалено много за другите и са толкова уязвими, че се нуждаят от защитата на другите.

Затова за тях е естествено да попадат в зависими връзки, в които другият човек дава смисъл на живота им и същевременно им осигурява защита.

Това важи и за връзките, в които се наблюдава насилие. Въпреки че другият човек не се отнася добре с тях, те си казват: “…поне си имам някого”.

Този начин на мислене ги подлага на невероятно страдание във връзките им.

Контактували ли сте с покорни хора? А вие самите такава личност ли сте? Счупете оковите на подчинението, но трябва да знаете, че за това се изисква упорита работа и ясно осъзнаване на случващото се около вас.

Трябва да се научите да бъдете по-уверени, да повишите самочувствието си и да загърбите несигурността, която ви кара да се чувствате безполезни.

Не забравяйте, че покорните хора страдат много.

Поведението ви привлича грубите и агресивни хора, които ви нараняват до такава степен, че с течение на времето най-накрая осъзнавате, че сами трябва да си осигурите необходимото ви внимание и любов.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.