Защо е толкова трудно да обичате хората, които сами не се обичат?

Проблемът на хората, които сами не се обичат е че те мислят, че не заслужават обичта на другите. Страхът им от изоставяне стои в основата на тези чувства.
Защо е толкова трудно да обичате хората, които сами не се обичат?

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Влюбването в хората, които сами не се обичат може наистина да се окаже трудна емоция.

Основната причина е, че когато обичате някого искате постоянно да му показвате каква необикновена личност е. За хората, които сами не се обичат е трудно да приемат този вид комплименти.

Хората, които сами не се обичат често отхвърлят комплиментите, без да осъзнават колко болезнено може да е това за другите. Ето защо всички си търсим партньори, които сами се ценят.

Но това далеч не е единствената причина, поради която е трудно да обичаме хората, които сами не се обичат. Ето още няколко мотива за това:

Трудно общуване

Общуването може да се превърне в изпитание, ако имате връзка с някой, който не знае как сам да се обича.

Тези хора често погрешно тълкуват нещата и винаги приемат най-лошото.

Ситуации като тези са изключително разочароващи за повечето хора. През повечето време хората, които сами не се обичат прехвърлят проблемите си на партньора си.

Например, ако довършвате изреченията на партньора си. Разбира се,  че това се случва често, но този тип хора приемат това за унижаващо и неприятно.

Трудно е да се грижите за хората, които сами не се обичат и не се грижат за себе си

Връзката с хората, които сами не се обичат е трудна.
Разочароващо е да обичаш хората, които сами не се обичат и дори не се грижат за себе си. Спонтанни комплименти като “изглеждаш страхотно днес”се превръщат в спор, заради ниското им самочувствие.

Тези хора често ви критикуват за всяко едно дребно нещо, което се опитвате да им кажете, защото се чувстват несигурни.

Както можете да си представите изтощаващо е да прекарвате времето си и да влагате енергията си в опити да накарате любимия си човек да се усмихне.

Въпреки всичко, което правите и без значение колко упорито се опитвате тези хора не ви се доверяват и не вярват на думите ви.

Хората, които сами не се обичат често са прекалено зависими

Нормално е партньорът ви да разчита на вас да го окуражите и накарате да се чувства по-добре, когато се чувства тъжен или зле. Вероятно и вие очаквате същото от този човек.

Връзката ви престава да е здравословна, ако този човек зависи от вас да го направите щастлив. Крайната зависимост може да се превърне в задушаване.

Вероятно партньорът ви започва да си мисли, че ще го напуснете. С течение на времето вие самите започвате да осъзнавате, че тази идея не е толкова лоша и този човек ще изгуби единствения си източник на щастие.

Хората, които сами не се обичат отхвърлят протегната ръка за помощ

Когато обичате някого искате да му помагате. Но трябва да запомните, че този тип хора сами са се отблъснали още преди да ви срещнат и не желаят да приемат помощ от никого.

А това усложнява нещата, дори и да таите надежда, че някой ден ще приемат помощта ви. Истината е, че това най-вероятно никога няма да се случи.

Опитайте се да запомните, че не можете да промените хората. Не можете да промените същността на един човек, за да го превърнете в това, което ви се иска.

Доверието между вас накрая е разрушено

Връзка без доверие с хората, които сами не се обичат
Когато един човек не се обича такъв какъвто е, то той не може да разбере защо другите хора го обичат. Обикновено постоянно се тревожи, че партньорът му ще “осъзнае” какъв човек е в действителност и ще прекрати връзката им.

Неща като това правят изключително трудно изграждането на доверие между партньорите.

Хората, които постоянно се тревожат и безпокоят, че ще бъдат изоставени, често действат погрешно. Иронията е в това, че техните страхове в края на краищата отблъскват партньора им.

Нещата, които трябва да знаете, ако обичате човек, който сам не се обича

Ако можете да поддържате връзка с човек, който сам не се обича означава, че сте грижовна и търпелива личност.

Но ако вярвате, че можете да оправите нещата между вас само с един разговор, ще бъдете разочаровани.

Ако наистина искате да помогнете на партньора си да спре да ви отблъсква, трябва да запомните първо, че той е този, който настина трябва да поиска да се промени и да приеме помощта, която му предлагате.

Трябва да обръщате внимание на чувствата си, защото ако сте физически и емоционално изтощени от тази връзка може би просто трябва да я прекратите.

В такъв случай е добре да се запитате:

  • Настина ли си мисля, че партньорът ми може да се промени?
  • Знае ли той, че не съм щастлива?
  • Дали наистина промяната го интересува?

След като получите отговорите на тези въпроси ще можете да прецените дали усилията ви си струват или не.

Не трябва да жертвате собственото си щастие за някой, който не иска да спре да бъде нещастен.

Запомнете, че единственият отговорен за вашето щастие сте вие самите, така като партньорът ви е отговорен за неговото.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bigi, M. (2015). El modelo de los cinco factores de la persona y la teoría triangular del amor. Revista Investigación En Psicología Social.
  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • Rodríguez, I. (2013). LA DEPENDENCIA EMOCIONAL EN LAS RELACIONES INTERPERSONALES. ReiDoCrea. https://doi.org/10.1016/j.engstruct.2015.06.053

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.