5 богати на протеини храни, които трябва да включите в диетата си
Напълно нормално е да чувате да се говори често за богати на протеини храни, особено ако ходите на фитнес, където се препоръчва техният прием, за да се стимулира развитието на мускулите.
Обикновено ви съветват да ядете храни като червеното месо, за да си набавите необходимите протеини. Но дали то е единствения им източник?
Какво представляват протеините?
За да научите повече по темата, трябва да знаете какво представляват протеините и за какво са необходими на организма.
Протеините са серия от молекули, изградени от аминокиселини, които се свързват посредством пептидни връзки.
Също така всеки протеин съдържа вещества като:
- Азот
- Кислород
- Въглерод
- Водород
- Фосфор (открива се в по-голямата част от протеините, но не във всички)
Наличието им в тялото обяснява тяхната значимост. Всеки протеин се открива в повечето клетки.
Те участват активно в биологичните процеси.
Функцията на протеините
Имайки предвид, че участват в повечето дейности на организма, протеините играят съществена роля в растежа.
Те също така помагат за пренасянето на кислород чрез кръвоснабдяването.
Протеините са основни компоненти на ензимите, някои хормони и дори антитела, които отговарят за защитата на организма от външни влияния.
Хранати богати на протеини
Имайки предвид казаното, тези мощни хранителни вещества трябва да бъдат приемани редовно.
Храната е основният начин да си ги набавите. За тази цел е препоръчително да спазвате балансирана и напълно здравословна диета.
Необходимо е да знаете кои храни са богати на протеини, за да консумирате повече от тях. В тази статия ще ви представим най-препоръчителните богати на протеини храни.
1. Кресон
Въпреки че името му може да не ви звучи познато, кресонът е един от най-често срещаните зеленчуци в света. Отглежда се често в Азия и Европа.
Понастоящем той се отглежда и продава и в другите континенти, което го прави леснодостъпно средство, допълващо здравословната ви, балансирана диета.
В 100 грама от него се съдържат 1,6 грама протеини.
Прочетете още: Японската диета: отслабване със здравословна храна от Изтока
2. Ядки
Много хора харесват вкуса на ядките, но за щастие те не се отличават само с вкусовите си качества.
Този вид храна осигурява безброй много ползи на организма.
Без съмнение, много от тези ползи се дължат на високото съдържание на протеини.
Макар че всеки вид ядки съдържа различно количество протеини, средно те включват 17 грама протеини в порция от 100 грама. Препоръчват се най-вече:
- Кашу
- Бадеми
- Шам-фъстък
- Фъстъци
Важно е да имате предвид, че е най-добре да ги ядете сурови, за да получите най-добри резултати.
3. Артишок
Този зеленчук е добре известен не само с хранителните си свойства, но и с богатото си съдържание на протеини.
Отличава се с храносмилателните си ползи, освен това е засищащ и благоприятства отслабването. Също така порция от 100 грама осигурява 3,3 грама протеини.
Артишокът е един от най-добрите варианти, които може да включите в диетата си.
Прочетете още: 8 медицински приложения на артишок
4. Броколи
Време е да оставите настрана предразсъдъците си относно вкуса на броколите.Очевидно е, че хората, които са привикнали да се хранят с този зеленчук, получават единствено ползи от него.
Една от основните причини за качествата на броколите е високото им съдържание на протеини: в 100 грама броколи има около 11,1 грама протеини. По тази причина много от хората сравняват свойствата на този зеленчук с тези на червеното месо.
5. Риба
Разбира се, не можем да я оставим встрани от списъка си като една от най-популярните и здравословни храни в света.
Рибата не просто осигурява омега 3 мастни киселини, но съдържа също и значителни количества протеини.
Установено е, че в порция от 85 грама има около 27 грама протеини.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
-
Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
-
Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
-
Luo J, Hendryx M, Dinh P, He K. Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biol Trace Elem Res. 2017 Sep;179(1):38-44. doi: 10.1007/s12011-017-0954-x. Epub 2017 Feb 3. PMID: 28160243.