8 медицински приложения на артишок
Артишок. Кой не се е наслаждавал на богато ястие от сварен артишок с малко оцет и зехтин? Толкова е вкусно! Тези месести и многолистни зеленчуци са не само ароматни, но също и съдържат множество лечебни ползи, които е добре да познавате. Затова нека разгледаме някои от мощните лекарствени употреби на артишок в тази статия!
Лечебните свойства на артишок
Артишокът е лечебно растение, което трябва да бъде на масата на всяко семейство. Някои хора, които не знаят как да го приготвят, го избягват и не могат да се насладят на неговите свойства и ползи. Това е жалко, защото може да откриете артишок навсякъде по света и лесно можете да се възползвате от ползите му за здравето.
1. Полезен е за черния дроб
Това е добре известен факт. Артишокът ускорява възстановяването на черния дроб, като помага за регенерацията на този жизненоважен орган; той не само възстановява болните клетки, но също така насърчава производството на жлъчка. Зеленчукът е отличен за лечението на заболявания като хепатит, цироза или лошо функциониране на черния дроб. Отварите са страхотен вариант да се възползвате от всичките му предимства.
Как да ги приготвите? Вземете 1 артишок и го варете в 1 л. вода, докато омекне. Добавете сока на ½ лимон и пийте след хранене.
2. Помага да отслабнете
Артишокът е отличен за подпомагане на изгарянето на мазнините. Неговите диуретични и пречистващи свойства помагат за премахването на вредните вещества от организма. Ежедневно пийте същата отвара, която описахме по-горе за черния дроб. Не забравяйте да я допълните със здравословна диета.
3. Полезен е за сърцето
Редовната консумация на артишок пречиства кръвта. Той е идеален за намаляване на лошия холестерол и триглицеридите. Нещо повече, зеленчукът може да понижи нивата на кръвната захар, което го прави идеален за тези, които страдат от диабет. Той е отличен за сърцето!
4. Повишава метаболизма и храносмилането
Благодарение на съдържанието на фибри и пречистващи свойства артишокът е страхотен за подпомагане на храносмилането. В дните, когато се чувствате подути, загубили сте апетит или страдате от запек, не се колебайте да сварите няколко артишока или да ги пригответе на пара. Те лекуват чревно възпаление, регулират метаболизма и засилват имунната система.
5. Дава енергия
Знаете ли колко витамини се съдържат в артишока? Той е съкровищница на витамини А и В6; също така е пълен с минерали като калций, фосфор, магнезий, калий, натрий и желязо – всички те са необходими, за да превърнат въглехидратите в енергия, която тялото да използва.
6. Служи като лечебно средство за жлъчния мехур
Понякога жлъчният мехур не функционира правилно, забавя храносмилането и повишава риска от развитие на камъни в жлъчката. За лечение на камъни в жлъчката пригответе отвара от сухи листа на 5 артишока. Добавете няколко капки лимонов сок и пийте след обяд. Някои хора съчетават отварата с болдо, като така увеличават лечебните й ефекти.
7. Намалява нивата на пикочната киселина
Когато страдате от ефектите на високи нива на пикочната киселина, в кръвта се натрупват кристали, което може да блокира вените и артериите и да доведе до болка. Този отпадъчен продукт се произвежда от храни с високо съдържание на пурини – съединения, съдържащи се във всички видове месо. Редовната консумация на артишок в хрупкави салати или под формата на вкусни задушени зеленчуци постепенно намалява пикочната киселина и проблемите, свързани с подагра.
8. Лекува главоболие
Според експерти някои видове главоболие се причиняват от проблеми с черния дроб. Когато черният дроб не функционира правилно, пълен е с токсини или съхранява твърде много мазнини, изпитваме симптоми на неразположение, един от които – главоболието. Не се колебайте да започнете да консумирате повече артишок, особено в отвари.
В заключение, горещо препоръчваме консумацията на артишок най-малко 2 или 3 пъти седмично. Съществуват много оригинални начини да го приготвите – като сос със скариди, с пълнозърнест ориз, в комбинация с боб и леща – храни, пълни с протеини за цялото семейство. Просто не забравяйте, че артишокът съдържа много натрий, така че ако сте на диета с ниско съдържание на натрий, сами ще пожелаете да ограничите приема му.
Може да ви заинтересува ...Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- López-Molina, D., Navarro-Martínez, M. D., Melgarejo, F. R., Hiner, A. N. P., Chazarra, S., & Rodríguez-López, J. N. (2005). Molecular properties and prebiotic effect of inulin obtained from artichoke (Cynara scolymus L.). Phytochemistry. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2005.04.003
- Wang, M., Simon, J. E., Aviles, I. F., He, K., Zheng, Q. Y., & Tadmor, Y. (2003). Analysis of antioxidative phenolic compounds in artichoke (Cynara scolymus L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020792b
- Salem, M. Ben, Affes, H., Ksouda, K., Dhouibi, R., Sahnoun, Z., Hammami, S., & Zeghal, K. M. (2015). Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Plant Foods for Human Nutrition. https://doi.org/10.1007/s11130-015-0503-8