4-те най-мощни анти-канцерогенни семена
Съществуват няколко различни анти-канцерогенни семена, които може да помогнат за предотвратяването на рак или да допълнят химиотерапевтично лечение. Те обаче никога не трябва да се използват като заместител на лечение.
В търсене на подобряване на лечението на различни видове рак, няколко проучвания са показали, че природата ни дарява с мощни анти-канцерогенни вещества. И най-важното за това е, че не причиняват никакви отрицателни странични ефекти.
Понастоящем химиотерапията все още продължава да бъде най-използваната техника за борбата с рак, независимо от факта, че е доказано, че излага на риск здравите клетки на тялото и органите, които не са засегнати от заболяването.
Добрата новина е, че има много хора, които вече са запознати с възможностите за предотвратяване на рак. Тези хора търсят информация, за да започнат да консумират тези храни, които могат да намалят риска от страшното заболяване.
Натуралните средства са предназначени да намалят вероятността от развитие на различни видове рак. Те също така укрепват имунната система. В някои случаи помагат да спрат растежа на злокачествените клетки.
Някои от тези натурални варианти включват тези 4 вида семена, чиито хранителни свойства са дали много положителни резултати в борбата срещу тумори.
Анти-канцерогенни семена
1. Семки от ябълки
Много експерти класифицират семките от ябълките като едни от най-мощните анти-канцерогенни семена, и дори една от най-мощните анти-канцерогенните естествени съставки на планетата.
Но … защо толкова много хора не знаят за това? Точно както в много други случаи, определени организации не искат обществото да знае за това, защото искат да разработват синтетични медикаменти, за да получат големи печалби.
Тези семена е научно доказано, че предотвратяват растежа на злокачествени клетки в различните видове рак като например:
- Рак на дебелото черво
- Рак на белите дробове
- Рак на простатата
- Рак на панкреаса
- Рак на гърдата
- Рак на стомаха
Фитохимичните съединения в семената от ябълки са показали, че са хиляда пъти по-добри за забавяне на растежа на раковите клетки в сравнение с адриамицин – химиотерапевтично лекарство, което се използва в целия свят.
И най-поразителната част за този вид лечение е, те унищожават само канцерогенните клетки, оставяйки здравите непокътнати.
Макар да е вярно, че съдържат малко количество цианиди, това е смъртоносно, само ако се прилага в изключително високи дози.
2. Гроздови семена
Екстрактът от гроздови семена е богат източник на антиоксиданти, флавоноиди и активно съединение, познато като B2G2. Това съединение може да помогне в борбата с ракови клетки.
В миналото се е смятало, че биоактивните съединения налични в екстракт от гроздови семена са в състояние избирателно да атакуват групите на раковите клетки, но сега тяхното B2G2, е доказало, че го прави.
Всичко показва, че този продукт уврежда средата, в която клетките трябва да растат, конкретно променящи тяхното ДНК чрез увеличаване на реактивните кислородни видове.
Те също така намаляват пътищата, които им позволяват да се възпроизведат. Това би могло да намали растежа на злокачествените тумори с до 67%.
Прочетете и: 8 лечебни ползи на гроздовите семена
3. Ленено семе
Благодарение на голямото си съдържание на лигнан, лененото семе също е включено в списъка на възможните анти-канцерогенни семена.
Те са доказали, че играят важна роля в превенцията и лечението на рак на гърдата, а също и действат като фитоестрогени.
Тази съставка, която е популяризирана преди няколко години, дава възможност за насърчаване на апоптозата в туморните клетки. Те също предотвратяват ангиогенезата, което би могло да помогне за предотвратяването на метастази.
Те са важен източник на алфа-линоленова киселина, тип есенциална омега-3 мастна киселина, която действа срещу рак и други хронични заболявания.
4. Костилки от праскова
Прасковите съдържат важно количество витамин В17, който има анти-канцерогенно действие в организма.
Този витамин е страхотен не само за предотвратяването на рак, но също може да бъде от голяма полза за пациенти, които вече имат рак.
За да използвате тези семена, просто счупете костилката с чук. След това изяжте само семката, която е вътре в черупката с форма на бадем.
Но бъдете внимателни, източникът на витамин B17 трябва да дойде направо от прасковите. Добавките, продавани в магазините нямат ензимите и кофакторите, които семената съдържат.
За намаляване на горчивия вкус, просто смесете с щипка индийско орехче суров ечемик или настърган кокосов орех.
Имайте предвид!
Всяко от тези семена е показало, че има анти-канцерогенно действие, но все още не е показало, че лекува рак напълно.
Поради това редовната им консумация е подходяща за предотвратяване на рак. Може да се използва и в комбинация с други методи за лечение на заболяването.
Те също трябва да бъдат под медицинско наблюдение и в минимални количества. Някои хора може да изпитват неблагоприятни ефекти, ако се приемат в излишък.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- PDQ® . PDQ Laetrilo (amigdalina). Bethesda, MD: National Cancer Institute. Disponible en: https://www.cancer.gov/espanol/cancer/tratamiento/mca/paciente/laetrilo-pdq
- Dai, J., & Mumper, R. J. (2010). Plant phenolics: Extraction, analysis and their antioxidant and anticancer properties. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules15107313
- Ramadan, M. F. (2007). Nutritional value, functional properties and nutraceutical applications of black cumin (Nigella sativa L.): An overview. International Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2006.01417.x
- Khan, M. A., Chen, H. C., Tania, M., & Zhang, D. Z. (2011). Anticancer activities of Nigella sativa (Black Cumin). African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines. https://doi.org/10.4314/ajtcam.v8i5S.10
- Vilche, C., Gely, M., & Santalla, E. (2003). Physical properties of quinoa seeds. Biosystems Engineering. https://doi.org/10.1016/S1537-5110(03)00114-4