8 лечебни ползи на гроздовите семена

20.08.2018
Тези малки съкровища притежават многобройни естествени средства за тялото, красотата, младостта, а дори и за намаляване на теглото.

Когато ядат грозде, някои хора са склонни да избягват или изхвърлят семената, но това е голяма грешка. Можете да се изненадате от факта, че гроздовите семена имат невероятни ползи за здравето.

Тези малки съкровища притежават многобройни естествени средства за тялото, красотата, младостта, а дори и за намаляване на теглото. Продължавайте да четете, за да разберете  повече за ползите от гроздови семена.

В рамките на природната медицина, гроздови семена са основен ресурс за лечение на много проблеми. Ето защо фармацевтичната промишленост винаги се отнася с недоверие към този елемент, защото, тъй като е естествен и достъпен за всички, не могат да го патентоват, за да се възползват икономически от него.

Ето защо ние ви уверяваме, че само няколко са храните с толкова  ползи както гроздовите семена.

Малки естествени съюзници: Ползите от гроздовите семена

Антиоксидантите

гроздовите семена са богати на елементи, наречени феноли

Гроздовите семена са богати на елементи, наречени феноли, както и токоферол и проантоцианидини, които са чудесни антиоксиданти за тялото. Те го предпазват от свободните радикали и помогат на вашите тъкани и органи да бъдат защитени от тези елементи.

Най-невероятното е, че благодарение на тези антиоксиданти, витамините С, Е и бета-каротина. Техните свойства остават в тялото ви в продължение на три дни, борейки се ефективно  с вредните елементи.

Защитете себе си от замърсяването

гроздовите семена ви предпазват от вредата на тютюна

Може да изглежда странно, но  е  доказано, че гроздови семки ви помогнат да запазите тялото си от замърсявания и дори от ефекта на тютюна. Ако сте пасивен пушач, те ще ви защитят, както и предпазят от ефектите на стреса.

Подобряване на кръвообращението и изчистване на кръвта

гроздовите семена подобряват кръвообращението

Вижте още: 5 причини да ядете червено грозде

Гроздовите семена подобряват циркулацията на кръвта, което предотвратява съсиреците и балансира напрежението. Флавоноидите също присъстват в тях, и те позволяват на кръвоносните съдове да се заздравят.

Също така  изчиства кръвта  от излишните лекарства и другите вредни елементи. Гроздови семена са много полезни и  за хора, които страдат от сърдечни проблеми.

Антибактериалното и противовъзпалително

Гроздовите семена имат антибактериално и противовъзпалително действие

Техните свойства за лечение на възпаление или инфекция са широко доказани. Те ще ви помогнат, ако страдате от артрит, дерматит, кожни проблеми, синузит, колит, гастрит, инфекции на пикочните пътища, а дори и да прочистите червата.

Здрава косата: Предпазва от плешивост

гроздовите семена предпазват от оплешивяване

Гроздовите семена помагат и за  грижите за косата ви по много важни начини. Те я укрепват и я предпазват от окапване.Подобряват кръвообращението на главата и укрепват кръвоносните съдове, което също спомага за предотвратяване на загубата на коса.

Анти-канцерогенни

 гроздовите семена за предотвратяване на различни видове рак

Благодарение на огромните си антиоксидантни свойства, гроздовите семена са естествената помощ, която може да помогне за предотвратяване на различни видове рак, като рак на  кожата, рак на простатата и рак на гърдата.

Подобрява на зрението

гроздовите семена помагат на зрението

Прочетете и това: Фантастични упражнения за подобряване на зрението

Те са добре известни със своите ползи и  грижа за очите. Благодарение на високото си съдържание на витамин Е, гроздовите семки помагат за подобряване на зрителната острота , като също решавар проблема с  умората на очите в резултат на работата с компютри, гледането на телевизор, или когато прекарвате дълго време в четене.

Те също помагат на зрението при заболявания свързани с диабет или причинени от него.

Грижа за косата

гроздовите семена ще ви помогнат да имате по-млада и опъната кожа

Яденето на  гроздови семена помага да имате много по-млада и здрава кожа. Те съдържат колаген и ресвератрол, които са от съществено значение за борбата срещу стареенето и изглаждат вашите мимически бръчки. Ето защо има много направени кремове с тях, използващи се за да се намалят стриите, акнето, както и за подобряване на еластичността на кожата.

Те стимулират производството на колаген, дават на кожата ви повече еластичност, хидратират и укрепват косата и се борят с неприятното акне.

  • Yilmaz, Y., & Toledo, R. T. (2004). Major Flavonoids in Grape Seeds and Skins: Antioxidant Capacity of Catechin, Epicatechin, and Gallic Acid. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf030117h
  • Shi, J., Yu, J., Pohorly, J. E., & Kakuda, Y. (2004). Polyphenolics in Grape Seeds—Biochemistry and Functionality. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/109662003772519831
  • Xia, E., He, X., Li, H., Wu, S., Li, S., & Deng, G. (2013). Biological Activities of Polyphenols from Grapes. In Polyphenols in Human Health and Disease. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-398456-2.00005-0
  • Roberts, J. S., Kidd, D. R., & Padilla-Zakour, O. (2008). Drying kinetics of grape seeds. Journal of Food Engineering. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2008.05.030