4-те най-добри пози за сън с вашия партньор

28 Януари, 2019
Колкото и романтични да ви изглеждат някои, мислете най-напред за удобството и полезната почивка.

Да спите заедно с партньора несъмнено укрепва връзката ви. Също така обаче е вярно, че споделянето на леглото може често да завърши с изкривяване на тялото поради странните пози за сън, които заемате. Съществуват и такива, които могат да бъдат вредни за здравето.

Ето защо, за да постигнете абсолютна почивка и да не засегнете тялото, помислете за следните здравословни пози за сън, които ще ви помогнат да спите с партньора и същевременно да се чувствате удобно през цялото време.

Ключът е, освен позата, която избирате, да се чувствате удобно и да си починете добре.

Всички тези пози ще ви помогнат да се насладите на полезна почивка, така че вие и вашият партньор да можете да се насладите на пълноценно единство.

 

1. Рамо до рамо

Пози за сън - рамо за рамо

Ако и двамата обичате да спите един до друг, опитайте да спите с прилепени гърбове. Това ще предотврати изтръпването на тялото и няма да попаднете на неудобни пози.

Това определено е добър вариант и за двамата да се насладите на добра почивка.

  • Ако някой от вас обича да спи на една страна, а другият по гръб, тогава най-добре е човекът, който спи на една страна, да се завърти леко по гръб.
  • Тогава другият човек може да се почувства напълно комфортно, спейки по гръб, с протегнати ръце.

2. Прегръдка

Тази поза не винаги е най-удобната за сън

Много двойки предпочитат тази поза, въпреки че не винаги е най-удобната за сън. Проблемите възникват, когато единият я харесва, а другият не, особено през лятото.

  • Ако това е вашият случай, тогава може да постигнете единство с човека, който спи по корем, като поставите възглавница под корема си. Това ще предотврати оказването на какъвто и да е натиск върху гърба.
  • Другият човек може да спи на една страна и да преметне ръката си върху другия. Това създава лека прегръдка.

Вижте още: Лечебната сила на прегръдката

3. По гръб

По гръб - тази поза е идеална за почивката и на двамата

Тази поза е идеална за почивката и на двамата.

Нито един не оказва неподходящ натиск върху тялото на другия. Ако и двамата сте свикнали да спите в това положение, просто се протегнете и сграбчете ръката на другия.

4. Лъжица

Лъжица - това е още една от най-често срещаните пози за сън

Това е още една от най-често срещаните пози, когато става въпрос за спане на двойки. Позата лъжица е предпочитана, всъщност от повечето двойки. Но дали е полезна?

Отговорът може би изглежда, че е да, защото помага да елиминирате натиска върху гръбначния стълб.

Най-добрият вариант да се наслаждавате на тази поза, като спите на една страна, огънете коленете и поставете възглавница между краката си. Това ще помогне и на двамата да си починат.

Избягвайте нестабилните пози за сън

Избягвайте нестабилните пози за сън

Избягвайте невъзможни пози – например, когато главата ви лежи върху ръката на другия или крака върху ръцете на другия, и други пози, които могат да причинят болка, ако спите в тях дълго време.

Това може да доведе до прекъсване на подходящия приток на кръв в определени области поради натиска, който упражнявате.

Това не само е лошо за здравето, но вероятно пречи и на двамата, без никой от вас да си признава.

Добър матрак + най-добрите пози за спане

Добър матрак + най-добрите пози за сън

Подходящата поза няма да ви помогне изобщо, ако нямате добър матрак. Помислете за модел, който се променя според вашите нужди,  не е прекалено твърд, мек или твърде износен.

Прочетете и това: За здравословен сън – променете спалнята си

Това важи и когато трябва да изберете възглавница, така че обърнете внимание и на това.

Добра идея е да имате предвид, че има моменти, в които да покажете на партньора си любовта. В други случаи е необходимо само и единствено да спите. Важно е и двамата да разбирате това  и да заемате най-удобната поза, в която да си починете качествено.

Така че избягвайте да избирате неудобни пози за сън. Колкото и романтично да изглежда, гърбът ви вероятно няма да ги хареса.

Намерете баланса на позите, които ви харесват, и с които ще можете да постигнете свое пространство за удобство и отмора.

Не забравяйте, че когато спите, трябва да си почивате и че има много начини да покажете любовта си, без да се налага да навредите на здравето си.

  • Alvarez Gayau, J. L. “Sexoterapia Integral, Manual Moderno.” México, DF (1986).
  • Morales, Elena Miró, Maria del Carmen Cano, and Gualberto Buela Casal. “Sueño y calidad de vida.” Revista colombiana de psicología 14.1 (2005): 11-27.
  • Sierra, Juan Carlos, Carmen Jiménez-Navarro, and Juan Domingo Martín-Ortiz. “Calidad del sueño en estudiantes universitarios: importancia de la higiene del sueño.” Salud mental 25.6 (2002): 35-43.