4-те най-добри пози за сън с вашия партньор

Колкото и романтични да ви изглеждат някои, мислете най-напред за удобството и полезната почивка.
4-те най-добри пози за сън с вашия партньор
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Да спите заедно с партньора несъмнено укрепва връзката ви. Също така обаче е вярно, че споделянето на леглото може често да завърши с изкривяване на тялото поради странните пози за сън, които заемате. Съществуват и такива, които могат да бъдат вредни за здравето.

Ето защо, за да постигнете абсолютна почивка и да не засегнете тялото, помислете за следните здравословни пози за сън, които ще ви помогнат да спите с партньора и същевременно да се чувствате удобно през цялото време.

Ключът е, освен позата, която избирате, да се чувствате удобно и да си починете добре.

Всички тези пози ще ви помогнат да се насладите на полезна почивка, така че вие и вашият партньор да можете да се насладите на пълноценно единство.

 

1. Рамо до рамо

Пози за сън - рамо за рамо

Ако и двамата обичате да спите един до друг, опитайте да спите с прилепени гърбове. Това ще предотврати изтръпването на тялото и няма да попаднете на неудобни пози.

Това определено е добър вариант и за двамата да се насладите на добра почивка.

  • Ако някой от вас обича да спи на една страна, а другият по гръб, тогава най-добре е човекът, който спи на една страна, да се завърти леко по гръб.
  • Тогава другият човек може да се почувства напълно комфортно, спейки по гръб, с протегнати ръце.

2. Прегръдка

Тази поза не винаги е най-удобната за сън

Много двойки предпочитат тази поза, въпреки че не винаги е най-удобната за сън. Проблемите възникват, когато единият я харесва, а другият не, особено през лятото.

  • Ако това е вашият случай, тогава може да постигнете единство с човека, който спи по корем, като поставите възглавница под корема си. Това ще предотврати оказването на какъвто и да е натиск върху гърба.
  • Другият човек може да спи на една страна и да преметне ръката си върху другия. Това създава лека прегръдка.

3. По гръб

По гръб - тази поза е идеална за почивката и на двамата

Тази поза е идеална за почивката и на двамата.

Нито един не оказва неподходящ натиск върху тялото на другия. Ако и двамата сте свикнали да спите в това положение, просто се протегнете и сграбчете ръката на другия.

4. Лъжица

Лъжица - това е още една от най-често срещаните пози за сън

Това е още една от най-често срещаните пози, когато става въпрос за спане на двойки. Позата лъжица е предпочитана, всъщност от повечето двойки. Но дали е полезна?

Отговорът може би изглежда, че е да, защото помага да елиминирате натиска върху гръбначния стълб.

Най-добрият вариант да се наслаждавате на тази поза, като спите на една страна, огънете коленете и поставете възглавница между краката си. Това ще помогне и на двамата да си починат.

Избягвайте нестабилните пози за сън

Избягвайте нестабилните пози за сън

Избягвайте невъзможни пози – например, когато главата ви лежи върху ръката на другия или крака върху ръцете на другия, и други пози, които могат да причинят болка, ако спите в тях дълго време.

Това може да доведе до прекъсване на подходящия приток на кръв в определени области поради натиска, който упражнявате.

Това не само е лошо за здравето, но вероятно пречи и на двамата, без никой от вас да си признава.

Добър матрак + най-добрите пози за спане

Добър матрак + най-добрите пози за сън

Подходящата поза няма да ви помогне изобщо, ако нямате добър матрак. Помислете за модел, който се променя според вашите нужди,  не е прекалено твърд, мек или твърде износен.

Това важи и когато трябва да изберете възглавница, така че обърнете внимание и на това.

Добра идея е да имате предвид, че има моменти, в които да покажете на партньора си любовта. В други случаи е необходимо само и единствено да спите. Важно е и двамата да разбирате това  и да заемате най-удобната поза, в която да си починете качествено.

Така че избягвайте да избирате неудобни пози за сън. Колкото и романтично да изглежда, гърбът ви вероятно няма да ги хареса.

Намерете баланса на позите, които ви харесват, и с които ще можете да постигнете свое пространство за удобство и отмора.

Не забравяйте, че когато спите, трябва да си почивате и че има много начини да покажете любовта си, без да се налага да навредите на здравето си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Alvarez Gayau, J. L. “Sexoterapia Integral, Manual Moderno.” México, DF (1986).
  • Morales, Elena Miró, Maria del Carmen Cano, and Gualberto Buela Casal. “Sueño y calidad de vida.” Revista colombiana de psicología 14.1 (2005): 11-27.
  • Sierra, Juan Carlos, Carmen Jiménez-Navarro, and Juan Domingo Martín-Ortiz. “Calidad del sueño en estudiantes universitarios: importancia de la higiene del sueño.” Salud mental 25.6 (2002): 35-43.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.