Как да премахнем токсините от бъбреците

Пригответе си отвара от кората на бреза или чай от хортензия
Как да премахнем токсините от бъбреците
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 21 януари, 2019

Основната функция на бъбречната система е да елиминира отпадъците от тялото (по-точно от кръвта) чрез урината. Ако си представим, че бъбреците са филтър, също така трябва да приемем, че те трябва и да се почистват от време на време, не само за да могат да продължат работата си, но също така и за да се чувстваме по-добре. Разберете как да премахнете токсините от бъбреците в следващата статия.

Здравословна диета за прочистване на токсините от бъбреците

Не е необходимо да се подлагате на скъпи или сложни лечения. Просто трябва да започнете да се храните по-здравословно, за да се погрижите за бъбреците си. Балансираната диета е много важна за организма като цяло, а по отношение на бъбречната система помага да се избегне натрупването на токсини.

Консумирайте по-малко рафинирани захари, мазнини и бяло брашно – особено ако страдате от висок холестерол или диабет. Растителните масла като зехтин са чудесен източник на полезни масла или мазнини. Консумирайте пълнозърнести брашна и кафява или сурова захар, мед или стевия за подслаждане.

пречистване на токсините от бъбреците

Избягвайте употребата на алкохол, газирани напитки, кафе и промишлено приготвени сокове, тъй като те могат да имат вредни последици за здравето на бъбреците. В същото време, опитайте да премахнете всички храни, които съдържат твърде много натрий (като колбаси, консервирани храни и такива от заведения за бързо хранене) и се опитайте да готвите у дома, вместо да ядете навън. Друг важен съвет е да не слагате солницата на масата, за да не се изкушавате да солите прекомерно ястията.

Лечебни билки за прочистване на токсините от бъбреците

Както е в случая при отслабването, подходящата диета невинаги е достатъчна. Необходими са също така и други дейности. За прочистване на токсините от бъбреците много подходящо е използването на билки, които ще помогнат за премахване на всички вредни вещества, натрупали се в организма.

В ежедневните отвари включете билки с противовъзпалителни свойства, които действат през пикочните пътища, както и тези с диуретичен ефект, които ще помогнат за отделянето на урината и – заедно с нея – на токсините. Добре е да помните обаче, че ако страдате от тежко или хронично заболяване на бъбреците, не трябва да използвате тези лечебни билки – или поне не и преди да се консултирате с лекар-специалист по бъбреците (нефролог).

натурални билки за пречистване на токсините от бъбреците

Билките, които ще ви помогнат да прочистите бъбреците, са следните:

Чанка пиедра или средство за разбиване на камъни (Phyllanthus niruri)

Това растение идва от Перу и се използва за подобряване на здравето на бъбреците. Инките са го използвали за лечение на всички видове инфекции на бъбреците и пикочния мехур. То е диуретично растение, което помага за контролиране на кръвното налягане, понижава нивата на глюкоза в кръвта и разбива камъни в бъбреците. А има и положителен ефект върху черния дроб.

Магданоз за прочистване на токсините от бъбреците

Магданозът е подправка, използвана в редица рецепти. Това растение притежава много лечебни свойства, като сред тях е и прочистване на бъбреците поради диуретичния му ефект. Растението намалява натрупването на токсини и подобрява здравето на уринарния тракт като цяло. Опитайте се да консумирате колкото е възможно повече магданоз – суров или като отвара с щипка от листата.

магданоз за пречистване на токсините от бъбреците

Целина

Не само растението, но и неговите семена са много полезни поради диуретичното си действие. Целината помага за увеличаване производството на урина и тонизира бъбреците, като ги прави по-здрави и така те могат да работят по-добре.

Златник (солидаго)

Това растение произхожда от Северна и Южна Америка и е било използвано от местното население, за да подобри здравето на пикочните пътища, тъй като прочиства бъбреците и пикочния мехур и тонизира пикочните пътища. Златникът има противовъзпалителни и диуретични свойства и представлява отличен помощник за прочистване на бъбреците, а и на цялото тяло.

Хортензия

Коренът на това растение може да се използва за прочистване на бъбреците по естествен начин и за подобряване на здравето на пикочния мехур. Чаят, приготвен от корен на хортензия, е една от многото рецепти, използвани за премахване на камъни в бъбреците, защото помага за омекотяване на краищата на камъните (частта, която ожулва и причинява болка) и помага да ги изхвърлите чрез урината. Освен това подобрява метаболизма на калция, който намалява вероятността от образуване на камъни в бъбреците.

Хвощ (Equisetum arvense)

Хвощът се счита за “плевел” от земеделските производители и градинарите, но не го изхвърляйте, ако е поникнал сред цветята. Това растение притежава много лечебни свойства. То е диуретик, който благоприятства производството на урина и се бори със задържането на вода. Богат е на антиоксиданти, които защитават здравето на бъбреците и може да се консумира в отвари.

хвощ за прочистване на токсините от бъбреците

Глухарче

Това е друго растение, което се счита за плевел, но в действителност жълтото цвете носи редица полезни свойства. Глухарчето притежава диуретични свойства и спомага за премахването на течности и токсини. Растението също така подобрява здравето на черния дроб и бъбреците като цяло.

Препоръчваме ви да прочетете и: Употреби и ползи от глухарчетата

Бреза

В действителност това е дърво, а не растение, но си струва да го споменем, защото кората му предлага някои интересни свойства, които помагат за грижа за бъбреците. Брезата е използвана от дълги години за намаляване на възпаление на пикочните пътища. Тя е богата на витамин С. За да се възползвате от полезните й свойства, пригответе отвара или чай с кората и листата.

Бяла ружа (Althaea officinalis)

Коренът на това растение може да бъде много полезен за подобряване на здравето на пикочните пътища. То е идеален диуретик за отстраняване на отпадъчните продукти, които могат да се натрупват в бъбреците чрез стимулиране на уринирането.

Мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi)

Това растение често се използва при инфекции на пикочните пътища. То е стягащо средство, което може да помогне да тонизирате пикочните пътища и бъбреците.

Червена детелина

червена детелина за прочистване на токсините от бъбреците

Това цвете помага за стимулиране на метаболитната активност, прочиства примесите от кръвта, които се отлагат в бъбреците, укрепва черния дроб и помага за детоксикация на организма. Червената детелина се използва и за облекчаване на симптомите, свързани с менопаузата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.