Проучване установи, че глухарчетата могат да лекуват екзема

Проучване от 2010 година разкри обещаващо натурално средство за лечение на екзема: глухарчетата. Разберете повече за това проучване и научете как да включите глухарчетата в режима си на хранене, за да подпомогнат детоксикацията на черния ви дроб и да редуцират възпалението, причинено от екзема.
Проучване установи, че глухарчетата могат да лекуват екзема
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

От почти хиляда години цветовете на глухарчетата се използват като универсално лечебно средство. Те могат да лекуват състояния, вариращи от чернодробни заболявания до храносмилателни и дори кожни проблеми.

Вярвате или не, ползите от това растение са далеч по-големи, отколкото изобщо можете да си представите. Напоследък в научните среди се говори много за полезните свойства на глухарчетата.

Едно от тези свойства е свързано с екземата.

“Екзема” е общият термин за дерматит или възпаление на кожата. Както може би знаете, съществуват много различни видове дерматит. Те варират от атопичен и себореен до алергичен.

Важно е да знаете обаче, че екземата и псориазисът са напълно различни състояния. Много от хората ги считат за еднакви.

Псориазисът се свързва с наличие на лющеща се кожа и бели петна по нея. Този проблем изисква различно лечение от това на екземата.

По тази причина глухарчетата няма да бъдат толкова ефикасни за лечението на псориазис, колкото за третирането на дерматит.

Всъщност, отделението по дерматология в Университетската болница в Одензе (Дания) проведе интересно проучване. Заключението от това проучване е, че глухарчетата помагат на хората, страдащи от дисхидротична екзема. 

В тази статия ще разгледаме разкритията от това изследване.

Глухарчето, натурално пречистващо средство

Проучването, за което говорим, стартира през 2010 година с група от 20 души. Като цяло, всички те страдали от вид екзема, която се характеризира с наличие на мехури, причиняващи чувство на парене.

Те консумирали концентриран сок от глухарчета в продължение на 4 седмици. Само няколко дни след старта на лечението пациентите забелязали подобрение на симптомите си.

След месец всички мехури изчезнали.

В действителност изследването разкрило, че глухарчетата оказват страхотен ефект върху този вид екзема.

Лечебните свойства на това растение се основават на следните характеристики.

Глухарчетата имат антимикробно действие

глухарчетата имат антимикробно действие

Вярвате или не, глухарчето винаги е било използвано като лечебно средство за кожни заболявания. Може да се използва както локално, така и под формата на чай.

Ефикасността на това лечение се дължи на антимикробните и противогъбичните свойства на глухарчето.

Същевременно глухарчето е алкално средство. Това означава, че притежава способността да пречиства организма и да облекчава хормоналните смущения, които започват като кожни заболявания.

Глухарчетата имат антиоксидантни свойства

Антиоксидантите в глухарчетата действат директно върху клетките на кожата, за да намалят възпалението. 

Това растение помага на пациентите да възстановят увредените от дерматита тъкани. Това се дължи на съдържащите се в него витамини А, С, D и В, както и на хранителни вещества като магнезий, желязо, цинк и калций.

Глухарчетата оказват положителен ефект върху черния дроб и кожата

Когато черният дроб не филтрира правилно токсините, това си проличава по кожата.

Някои от симптомите на това състояние са задържане на течности, поява на акне, възпаление, сърбеж и промяна в цвета на кожата.

Редовната консумация на чай от глухарче подпомага черния дроб. Това се дължи на голямото количество антиоксиданти, каквито са витамин С и лутеолин.

Когато подсилвате функциите на черния си дроб, вие подсилвате и защитите си. С други думи, оптимизирате имунната си система, която впоследствие допринася за справянето с екземата.

Как да приемате глухарчетата, за да облекчите дерматита

чай от глухарчета против екземи и дерматит

Да видим как може да включите това страхотно лечебно средство в менюто си. Лесно е!

Съставки

  • 1 чаша вода
  • 1 чаена лъжица глухарчета

Начин на приготвяне

Приготвяте го както всеки друг чай.

  • Първо, сложете водата да заври.
  • След това, когато водата започне да ври, прибавете глухарчетата.
  • Оставете чая да се накисне за 15 минути. После оставете да престои за още 5 минути.
  • Изчакайте да се охлади. Ако искате да го подсладите, добавете малко мед.

Кога да го консумирате

препоръчваме да пиете чай от глухарчета всяка вечер

По принцип препоръчваме да пиете чай от глухарчета всяка вечер.

Както вече споменахме, съществува тясна връзка между черния дроб и кожата. За грижа и подсилване на функциите на черния дроб, най-доброто време за консумация на този чай е преди лягане.

По този начин ще насърчите възстановяването на организма си. Същевременно тялото ви ще може само да се пречисти.

За най-добри резултати е важно да пиете този чай всяка вечер.

Така организмът ви ще свикне с него. Освен това ще се хармонизират детоксикиращите функции на тялото ви. Това помага за редуциране на екземата, причинена от възпаление.

Кога не бива да пиете чай от глухарчета

Важно е да отбележим, че не бива да пиете чай от глухарче при следните обстоятелства:

Камъни в бъбреците

глухарчетата не са полезни при камъни в бъбреците

Листата от глухарче съдържат голямо количество оксалати. Те стимулират образуването на камъни в бъбреците.

Ако сте предразположени към камъни в бъбреците, избягвайте приема на глухарчета.

Киселини

Също така глухарчетата стимулират отделянето на стомашни сокове. Това би ви навредило, ако страдате от стомашни киселини.

Стомашна язва

Ако страдате от стомашна язва, не бива да консумирате този чай. Причината е същата: тя повишава отделянето на стомашни сокове.

Запомнете също, че глухарчетата не бива да бъдат комбинирани с някои определени лекарства. Две от тях са литият и антибиотиците.

Както винаги е важно да се консултирате с лекаря си преди да започнете прием на чай от глухарче.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • García-Navarro, X.; Corella, F.; Roé, E.; Dalmau, J. y Puig, Ll. (2006). “Dishidrosis”, Farmacia Profesional, 20 (4): 70-72.
  • Paulsen, E. (2010). “Dandelion Juice in the Treatment of Dyshidrotic Hand Eczema” (En fase de ensayo, en el Hospital Universitario de Odense, Dinamarca). En https://clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT00442091. Recuperado el 28/12/2018.
  • Ulubelen, A.; Miski, M.; Neuman, P., and Mabry, T. J. (1979). “Flavonoids of Salvia tomentosa (Labiatae)”, Journal of Natural Products, 42 (4): 261-263.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.