Ползи от спането на лявата страна на тялото

Това е начин за по-добро насочване на стомашните сокове и по-лесно се насърчава секрецията на панкреатични ензими.
Ползи от спането на лявата страна на тялото
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 21 октомври, 2022

Когато спите на лявата страна, може да допринесете за здравето на много от вашите органи, тъй като това прави работата им по-лесна.  Наред с другите функции, можете да подобрите и кръвообращението и храносмилането

На коя страна на тялото си обикновено спите?  На дясната или лявата?  Или може би Вие сте човек, който спи по гръб? Специалистите съветват, че най-добрата страна за сън е лявата. Нека да обясним, защо.

 5 ползи от спането на лявата страна

Може би заглавието на тази статия Ви изненадва. Сигурно сте един от тези хора, които досега никога не са мислили за това, че спането в определена позиция може да бъде повече или по-малко полезно за тялото.  Но изглежда, че отговорът е “да” и това е важно.

Реалността е, че според Източната медицина всички ние за известно време трябва да спим на лявата страна на тялото си. Едно скорошно изследване, публикувано в списанието на Клиниката по Гастроентерология ни доказа това твърдение чрез няколко прости принципа. Те са обяснени от Д-р Джон Доулярд, който ни помага да ги разберем по-добре. От наша гледна точка, ще Ви предоставим кратък преглед, за да можете да приложите тези съвети на практика.  Сигурни сме, че ще се убедите в ползите им.

 1. За да се насърчи правилния лимфен дренаж

Д-р Доулярд казва, че да се спи на лявата страна е най-естественото действие.  Тази част е доминиращата страна на лимфната система – тя е мястото, където се оттича лимфнатата система. Тя носи важни елементи като протеини, глюкоза, метаболити. Тези елементи, трябва да бъдат филтрирани по лимфните възли и трябва да се оттичат към лявата страна.  Така че, не забравяйте, първата полза е именно за нашата лимфна система.

 2. По анатомични причини

Вие не можете да си спомните в момента, но и двете –  стомахът и панкреасът са предимно разположени в лявата страна на тялото ни. Ако нашата позиция за сън е от тази страна, ще провокираме по-добро храносмилане.  Това е начин за по-добро насочване на стомашните сокове и по-лесно се насърчава секрецията на панкреатични ензими.  По този начин спомагате за  работата на храносмилането и оттичането й малко по малко, вместо наведнъж, както често се случва, когато спим на дясната страна.

 3. Заради здравето на сърцето

Спането на лявата страна е полезно поради много причини

 Изненадани ли сте? Със сигурност. Това изследване ни показва, че над 80% от сърцето е разположено в лявата страна на тялото и просто при спане на лявата страна, ще донесем ползи за здравето си по естествен начин – най-вече с помощта на лимфната система, която се оттича по-лесно в това положение.  Друг аспект е да помислим, че аортата напуска сърцето ни и прави дъга към лявата страна, за да стигне до корема.  Ако спим на лявата страна, сърцето ни ще се изпомпва кръвта по-лесно и по-ефективно.  Взехте ли всичко това под внимание?

 4. Взимате ли си дрямка?

 Ако сте човек, който винаги гледа да си дремне или някой, който се чувства длъжен да направи това, след като се е нахранил обилно, тогава не забравяйте да спите на лявата страна. Това ще благоприятства храносмилането. Ще станете по-бдителни и по-малко уморени и без чувство на стомашна болка. Опитайте и ще видите, колко добре ще се чувствате, след като подремнете “по левия фланг”.

 5. За здравето на далака

da spi6 dobre

Далакът, както можете да се сетите, също е от лявата страна на тялото.  Този орган е и основна част от лимфната система, необходим за филтриране на кръвта и извършващ адекватна лимфна функция. Ако спите на лявата страна на тялото, това ще ви помогне да насочите течностите директно към далака по лесен начин, което благоприятства за естественото чувство на тежест на тялото ни. В по-голямата си част лимфната система изпълнява своята функция от тази страна.

Така че сега сте наясно, че за Вашето здраве винаги е по-препоръчително да се спи на лявата страна. Ще го пробвате ли още тази вечер?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hoque, E., Dickerson, R. F., & Stankovic, J. A. (2010). Monitoring body positions and movements during sleep using WISPs. https://doi.org/10.1145/1921081.1921088
  • Jarus, T., Bart, O., Rabinovich, G., Sadeh, A., Bloch, L., Dolfin, T., & Litmanovitz, I. (2011). Effects of prone and supine positions on sleep state and stress responses in preterm infants. Infant Behavior and Development. https://doi.org/10.1016/j.infbeh.2010.12.014
  • Victores, A. J., Hamblin, J., Gilbert, J., Switzer, C., & Takashima, M. (2014). Usefulness of sleep endoscopy in predicting positional obstructive sleep apnea. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (United States). https://doi.org/10.1177/0194599813517984
  • Person, E., Rife, C., Freeman, J., Clark, A., & Castell, D. O. (2015). A Novel Sleep Positioning Device Reduces Gastroesophageal Reflux. Journal of clinical gastroenterology49(8), 655-659.
  • Dantas, R. O., & Aben-Athar, C. G. (2002). Aspects of sleep effects on the digestive tract. Arquivos de gastroenterologia39(1), 55-59.
  • Leung, R. S., Bowman, M. E., Parker, J. D., Newton, G. E., & Bradley, T. D. (2003). Avoidance of the left lateral decubitus position during sleep in patients with heart failure: relationship to cardiac size and function. Journal of the American College of Cardiology41(2), 227-230.
  • Penzel, T., Möller, M., Becker, H. F., Knaack, L., & Peter, J. H. (2001). Effect of sleep position and sleep stage on the collapsibility of the upper airways in patients with sleep apnea. Sleep24(1), 90-95.
  • Lee, H., Xie, L., Yu, M., Kang, H., Feng, T., Deane, R., … & Benveniste, H. (2015). The effect of body posture on brain glymphatic transport. Journal of Neuroscience35(31), 11034-11044.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.