4 рецепти за чай за понижаване на нивото на кръвната захар
Чайовете са най-лесният начин да се възползвате от лечебните свойства на растенията в наша полза, за понижаване на нивото на кръвната захар. Най-честият начин за приготвянето на чай е използването на малки пакетчета. Те могат да бъдат закупени във всеки супермаркет.
Въпреки това, за рецептите, които ще ви дадем по-долу, се нуждаете от листата на билките. Те могат да бъдат сухи или свежи.
Можете да ги купите на пазари или магазини за здравословни храни.
Как да приготвите чай?
Процесът е много лесен. Нуждаете се само от:
Съставки
- 1 чаша гореща пречистена вода
- 1 супена лъжица листа, цветя или корен от сухата билка, която сте избрали или 2 супени лъжици прясна билка.
Съдове
- Чайник или тендежра
- Чаша
Какво трябва да направите?
- Поставете билката и топлата вода в чайника.
- Оставете да кисне за 7 минути.
- Когато кисне достатъчно дълго, я излейте в чашата си.
Има една стъпка по избор. Това е добавянето на мед, за да го подсладите по ваш вкус. Тъй като целта на тези чайове е да намалят нивата на кръвната захар, днес няма да го добавяме.
Вижте и: 6 признака на високата кръвна захар
Процесът за приготвяне на всички чайове е еднакъв.
Защо е необходимо понижаване на нивото на кръвната захар?
Излишъкът от глюкоза в кръвта или гликемията е вредно за здравето.
Трябва да имаме енергия в нашето ежедневие, това е вярно. Но превишаването на границите може да ви доведе до преддиабет. И ако не я контролирате добре, това може да доведе до вид диабет.
Това обикновено означава, че човек може да има преддиабет и не проявява никакви симптоми.
От друга страна, тези, които страдат от диабет трябва да бъдат особено внимателни с диетата си. Те също така трябва постоянно да наблюдават нивата на глюкозата си.
Също така е разумно да поговорите със специалист преди да добавите чая, за който говорим днес към вашата диета.
1. Сминдух
Сминдухът е ежегодно тревисто растение, идващо от Европа и Южна Азия. Използва се в ориенталска кухня като подправка.
Има широка медицинска употреба. Тази билка помага при лечението на:
- Гастрит
- Висок холестерол
- Възпаление на гърлото
- Също така е полезна за черния дроб
Благодарение на кумарините си, никотиновата киселина и тригонелина, той е използван като заместител на пероралните заместители на кръвната захар при случаи на диабет, които не са зависими от инсулин.
Има няколко проучвания, които показват, че сминдухът увеличава периферните функции на инсулина. Той също така намалява въглехидратите, които абсорбирате.
Как да го пиете
- Пийте една чаша сминдух на ден в продължение на един месец.
- Спрете за една седмица, след това повторете лечението.
2. Женшен
Женшенът е името, което се използва за идентифициране на няколко вида от семейство Панакс.
Той расте див в планинските райони от Непал до Манджурия и от Западен Сибир до Корея. Но поради търсенето му, той също се отглежда в други страни.
Неговата (хипогликемична) способност за понижаване на нивото на кръвната захар се дължи на съдържанието на жинсенозиди, което помага на този процес.
Как да го пиете
- Пийте чаша чай женшен всеки ден в продължение на три месеца.
- След това спрете да го пиете за един месец.
- След медицински преглед можете отново да започнете лечението. Никога не трябва да го пиете повече от 9 седмици.
3. Лайка
Лайката е годишно растение, което е известно със своите антиспазматични и храносмилателни свойства.
Също така има качества, които я правят полезна за други проблеми като:
- Безсъние
- Ревматична болка
- Хемороиди
Освен понижаване на нивото на кръвната захар, лайката увеличава съхранението на гликоген в черния дроб. И предпазва панкреаса от оксидативен стрес, причинен от излишъка на глюкоза.
Как да я пиете
- Пийте три чаши чай от цвят лайка на ден след хранене.
4. Зелен чай
Зеленият чай идва от чаеното растение (Camellia Sinensis). Произходът му е от Китай. Въпреки това потреблението му се е разпространило по цялата планета.
Има антиоксидантни свойства благодарение на катехините, които съдържа, както и на бета-каротин и витамини С и Е.
Неговата ефективност при намаляване на нивата на глюкозата се дължи на полизахаридите, които са в листата му. Те действат по същия начин като инсулина.
Как да го пиете
- Пийте три до пет чаши зелен чай в продължение на два месеца.
- Не пийте този чай на празен стомах.
- След периода на лечение е необходимо да направите медицински преглед, преди да продължите.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Foldes, E. (1947). Diabetes and hypertension. The American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1080/13854040802368684
- Diabetes.co.uk. (2017). Blood Sugar Level Ranges. https://doi.org/10.1016/j.bbadis.2016.09.015
- Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
- Tsuneki, Hiroshi & Ishizuka, Mitsuyo & Terasawa, Miki & wu, Jinbin & Sasaoka, Toshiyasu & Kimura, Ikuko. (2004). Effect of Green tea on blood glucose levels and serum proteomic patterns in diabetic (db/db) mice and on glucose metabolism in healthy humans. BMC pharmacology. 4. 18. 10.1186/1471-2210-4-18.