4 причини и ситуации, при които не трябва да правим секс

Когато сексът се превърне в нещо, което не желаем, удоволствието изчезва, а това може да бъде проблем!
4 причини и ситуации, при които не трябва да правим секс

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Да правим секс е страхотно и ни помага да се чувстваме по-добре, както и да подобрим самочувствието си. Именно поради тази причина е абсурдно да потискаме желанието си и да не си позволяваме да изпитваме удоволствие.

Въпреки всичко, независимо от това колко пъти сме описвали позитивите от него в нашите статии, е ясно, че всяко нещо си има негативна страна и сексът не прави изключение. Има определени ситуации, при които е по-добре да се въздържаме и да не правим секс.

1. Когато някой има афера

Едва ли ще имаме желание да правим секс, когато има друга афера

Независимо дали сте този, който е неверен или пък сте предаденият, ако смятате изневярата за нещо негативно между двама души, то определено не бива да я преглъщате.

Самочувствието ви ще бъде подкопано, ще сте тъжни и ще се чувствате наистина зле заради другия човек. В допълнение към това, ако толерирате аферата без да сте съгласни с нея, връзката ви ще бъде изпълнена с гняв и омраза.

Затова е важно да поставите всички карти на масата. Може би е добре да поговорите дори за отворена връзка или някакво друго решение на проблема.

Важно е да споменем, че най-лошото нещо, което може да направи някой, е да скрие аферата си. Още от първия ден половинките трябва да бъдат открити един с друг.

Някой хора не са създадени да бъдат моногамни и е добре да бъдат честни, вместо да се преструват на такива, каквито не са.

2. Да се нуждаеш от близост

Някога били ли сте емоционално зависими? Имали сте трудно детство, в което ви е липсвала близост? Хората, които не са израстнали в стабилна семейна среда, често имат проблеми с обвързването на по-късен етап.

Не че не харесват секса, а просто го правят, за да изпитат тази близост, от която така силно се нуждаят. Той се превръща в наркотик, в пристрастяване, от което може да ти призлее, ако не го получиш.

Този тип ситуации водят до емоционални зависимости, пристрастяване и дори споменатата преди малко изневяра. Защото когато партньорът ни спре да ни дава това, от което се нуждаем, ние започваме да го търсим в други хора.

 

Емоционално-зависими връзки - проблемът трябва да бъде разрешен

В този случай е удачно проблемът да се лекува из основи, без да се подхранва от дози секс, които каквото и да правим, водят до все същото чувство на празнота.

В допълнение на това, човек, който използва секса, за да получи близост, често попада на отровни връзки, от които не получава любов, а само задоволяване на физическите нужди. Това може да причини много повече вреди, докато истинският проблем остава непокътнат.

3. Вие сте пристрастени към секса

Както при други обстоятелства, ако сте пристрастени към секса означава, че имате проблем, който трябва да бъде разрешен. Този случай е познат още като хиперсексуалност.

Хиперсексуалните хора не могат да задоволят своите нужди за секс. Поради тази причина обикновено са изключително безразборни в своето преследване на удоволствието.

Този първичен инстинкт може да доведе до огромно чувство на вина, усещане за празнота, неудовлетвореност и загуба на самочувствие.

Пристрастеният никога не се чувства задоволен, поради превръщането на секса в  натрапчиво желание, от което се губи цялото удоволствие.

Не е добе да правим секс, за да избегнем проблеми

4. Не е добе да правим секс, за да избегнем проблеми

Знаете ли, че много двойки се карат по време на секс? Много от тях използват това като решение на техните проблеми.

Голямата лъжа е, че това не води до нищо хубаво. Проблемът ще продължи да се крие под удовлетворяващото преживяване.

Ако ползвате правенето на секс, за да изгладите различията помежду си, когато се карате с партньора си, по-добре прекратете тази порочна практика.

Ефектите върху връзката ви ще бъдат трайни, тъй като проблемът ще се появи отново точно когато това временно решение вече не работи.

Не се опитвайте да решавате проблемите си със секс

По-добре е да не правим секс при наличието на някоя от гореизброените ситуации? И докато по този начин може да намерим временно решение на проблемите си, последствията след това могат да бъдат дори по-лоши.

Важно е да не се поддаваме на сексуалните импулси и да не правим секс, когато се намираме в някое от тези положения.

Ще добавите ли още някое към тях?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gómez Tagle López, Erick, & Juárez Ríos, Estefany. (2014). Criminología sexual. Revista IUS8(34), 141-165. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1870-21472014000200009&lng=es&tlng=es.
  • Grisales Romero, H., Castaño, G., Colorado, L. J., & Rodas, J. D. (2014). Factores asociados a las prácticas sexuales de riesgo en estudiantes de colegios públicos y privados de la ciudad de Medellín,(Colombia) 2011. Investigaciones Andina16(29).
  • Pérez Hernández, Yolinliztli. (2016). Consentimiento sexual: un análisis con perspectiva de género. Revista mexicana de sociología78(4), 741-767. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0188-25032016000400741&lng=es&tlng=es.
  • Sánchez Izquierdo, Melodie, & Hernández García, Emilio. (2015). Climaterio y sexualidad. Enfermería Global14(40), 76-85. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1695-61412015000400004&lng=es&tlng=es.
  • Serrano Oswald, Serena Eréndira. (2014). Psicología social y género: El sexo como objeto de representaciones social. Península9(2), 165-168. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1870-57662014000200008&lng=es&tlng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.